12 fantezii pentru flaut solo, în interpretarea Victoriei Stan

0
81

Filarmonica „Oltenia” invită astă-seară publicul meloman la un recital de flaut susținut de Victoria Stan, în prezent solist instrumentist în Orchestra Simfonică a instituției. Evenimentul este găzduit, cu începere de la ora 19.00, de Secția de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei.

Programul cuprinde 12 fantezii pentru flaut solo, de Georg Philipp Telemann (1681-1767), compozitor care a lăsat posterităţii o colecţie impresionantă de fantezii pe care le-a dedicat unor instrumente soliste, punând pe deplin în valoare individualitatea lor timbrală. Nu mai puţin de 36 de asemenea lucrări au fost compuse pentru clavecin (publicate la Hamburg între anii 1732-1733), 12 pentru vioară (publicate în 1735) şi un set de fantezii pentru viola da gamba (publicate tot în 1735), actualmente pierdute.

Victoria Stan s-a născut la Craiova, oraş în care a deprins primele noţiuni muzicale. A absolvit apoi Liceul de Artă din oraşul natal (promoţia 1985, secția flaut) și și-a continuat studiile la Conservatorul „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la clasa prof. univ. Gavril Costea. După absolvire a devenit artist instrumentist în cadrul Filarmonicii „Banatul” din Timişoara (1989), iar din noiembrie 1996, şeful partidei de flaut în Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia”. Din anul 2002 este asistent colaborator al Facultății de Litere craiovene (Departamentul de Muzică), iar din martie 2004 deţine statutul de solist instrumentist în Orchestra Filarmonicii „Oltenia”.

Pe parcursul carierei artistice a obţinut numeroase premii la concursurile desfăşurate în ţară, atât ca solistă, cât şi în calitate de membră a unor grupuri camerale. S-a remarcat printr-o activitate artistică intensă, susţinând concerte cu orchestre din țară, dar și recitaluri în străinătate. În iunie 2012 a obţinut titlul de doctor în muzică la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, sub îndrumarea prof. univ. dr. Nicolae Brânduş, cu teza „Tipologii idiomatice în concertele pentru flaut din secolul XVIII şi originalitatea lui Carl Philipp Emanuel Bach în epoca sa”.

Recitalul Victoriei Stan este cuprins în programul Zilelor Craiovei și în stagiunea de muzică de cameră a Filarmonicii „Oltenia”, iar biletele costă 10 lei (cu reducere de 50% pentru elevi, studenți, pensionari).