Doi ani și 5 luni de pușcărie pentru autorul accidentului mortal de la Breasta

0
111

Şoferul de 23 de ani, care în decembrie 2014 a accidentat mortal o femeie, în comuna Breasta, şi-a abandonat maşina la locul impactului și a fugit, fiind depistat ulterior de polițiști, și-a aflat sentința. Trimis în judecată pentru ucidere din culpă, părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea organelor de poliţie şi conducere a unui autovehicul fără permis, el și-a recunoscut faptele de la prima înfățișare, fiind condamnat la 2 ani și 5 luni închisoare cu executare. Hotărârea pronunțată de Judecătoria Craiova marți, 28 aprilie a.c., nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova, însă între timp inculpatul rămâne după gratii.

Reamintim că, Rupi Curte, de 23 de ani, din Bucureşti, care locuia fără forme legale în Craiova, a fost arestat preventiv pe 18 decembrie 2014, în baza mandatului emis de Judecătoria Craiova, pentru ucidere din culpă, conducere fără permis şi părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea organelor de poliţie. Asta după ce, pe 16 decembrie 2014, seara, poliţiştii de la Rutieră erau anunţaţi prin 112 că, pe DJ 606, în comuna Breasta, s-a produs un accident de circulaţie în urma căruia o persoană a decedat. Din primele cercetări ale poliţiştilor rutieri s-a stabilit faptul că Valeria Ionică, de 61 de ani, din localitate, în timp ce se afla pe partea dreaptă a DJ 606 în direcţia de mers Breasta către Predeşti, unde tocmai ieşise dintr-un magazin, a fost accidentată mortal de un autoturism. După producerea accidentului, conducătorul auto a abandonat autoturismul la locul impactului, părăsind locul accidentului fără încuviinţarea organelor de cercetare. A fost demarată o anchetă, iar în urma activităţilor specifice de cercetare desfăşurate de poliţiştii Biroului Rutier Craiova, la mai bine de 24 de ore de la comiterea faptei, oamenii legii au reuşit să dea de urma autorului accidentului. Aceştia l-au identificat pe Rupi Curte, de 23 de ani, din Bucureşti, care locuia fără forme legale în Craiova, stabilind că el este cel care a produs accidentul rutier mortal. Se pare că avea şi motive să dispară, întrucât în urma verificărilor s-a stabilit că tânărul nu poseda permis de conducere pentru nici o categorie de autovehicule. Tânărul a fost reţinut pentru 24 de ore, pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea organelor de poliţie şi conducere a unui autovehicul fără permis, fiind introdus în arestul IPJ Dolj. O zi mai târziu, după ce a fost audiat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, Rupi Curte a fost prezentat Judecătoriei Craiova, instanţă care a admis propunerea procurorilor şi a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a şoferului fugar, măsura fiind prelungită ulterior.

Și-a recunoscut faptele

Poliţiştii şi procurorii au finalizat cercetările în cauză, iar joi, 12 februarie a.c., au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Rupi Curte, pentru ucidere din culpă, părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea organelor de poliţie şi conducerea unui autovehicul fără permis. Întrucât a recunoscut comiterea faptelor încă de la primul termen, magistrații Judecătoriei Craiova au pronunțat sentința marți, 28 aprilie a.c.. Inculpatul a fost găsit vinovat de fiecare din cele trei infracțiuni reținute în sarcina sa, fiind condamnat la o pedeapsă totală de 2 ani și 5 luni închisoare pe care o va executa în regim de detenție, după cum se arată în hotărârea instanței: „contopeşte pedepsele aplicate inculpatului CURTE RUPI în pedeapsa cea mai grea de 1 an şi 6 luni închisoare la care se adaugă sporul de o treime din totalul pedepselor de 1 an şi 5 luni, 8 luni şi 8 luni , respectiv sporul de 11 luni , în final rezultând pedeapsa de 2 ani şi 5 luni închisoare, pe care inculpatul o va executa în regim de detenţie. În baza art. 399 alin.1 C.p.p. menţine starea de arest preventiv a inculpatului CURTE RUPI”. Despăgubirile vor fi achitate de Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii, inculpatul fiind obligat la plata sumei de 3.000 lei cheltuieli judiciare către stat. Hotărârea nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.