„RO4 RURALBIZ – Iniţiative pentru o dezvoltare rurală durabilă”

0
412

Asociaţia Română pentru Industrie Electronică şi Software (ARIES Oltenia) a organizat, ieri, conferinţa de încheiere a proiectului „RO4 RURALBIZ –Iniţiative pentru o dezvoltare rurală durabilă”. Coordonator este Camera de Comerţ şi Industrie Vâlcea, iar parteneri Camera de Comerţ Industrie şi Agricultură Caraş-Severin; Euroconsult SRL; Centrul Naţional pentru Servicii de Informare, Pleven, Bulgaria, Universitatea Debrecen din Ungaria şi Asociaţia Română pentru Industrie Electronică.

Evenimentul a adus în prim-plan un set de acţiuni realizate prin acest proiect, ce au urmărit creşterea posibilităţilor de inserţie pe piaţa muncii a persoanelor din mediul rural prin iniţiative antreprenoriale şi dezvoltarea competenţelor profesionale, dezvoltarea afacerilor din mediul rural.

“Valoarea proiectului a fost de 9,82 milioane RON şi a avut ca obiective principale conturarea unei reţele inter-regionale de cooperare şi sprijin a iniţiativelor care pot stimula dezvoltarea rurală în domenii non-agricole, fiindcă se ştie ce greu e să-şi găsească de lucru, la ţară, tinerii şi nu numai, dar şi dezvoltarea de cunoştinţe, abilităţi de către persoanele din mediul rural pentru a reuşi să se angajeze mai uşor pe piaţa muncii, indiferent despre ce domeniu ar fi vorba. Astfel, s-au organizat diverse cursuri şi ateliere în 20 de comune din regiunea de Sud şi Sud-Vest, oamenii au fost instruiţi şi cum să lucreze într-o pensiune turistică, cum să-şi expună lucrările artizanale şi să le promoveze, dar şi cum să-şi dezvolte o mică afacere”, a completat Gabriel Vlăduţ, preşedintele ARIES Oltenia.

500 de persoane s-au instruit pe fonduri europene

În total, peste 500 de persoane au participat la instruirile oferite în cadrul proiectului de coordonator şi partenerii acestuia, iar 85 % din aceştia deja deţin competenţe certificate.

Toate activităţile care s-au desfăşurat în perioada de implementare a proiectului au fost gratuite pentru participanţii din mediul rural iar proiectul a fost finanţat prin Fondul Social European, Programul Dezvoltarea Resurselor Umane, având ca obiectiv creşterea nivelului de ocupare în activităţi non-agricole a populaţiei rurale din regiunea Sud-Vest şi Vest. Activităţile s-au adresat persoanelor inactive, active sau ocupate în agricultura de subzistenţă, interesate de iniţierea unei activităţi independente; micilor investitori ce activează în afaceri de tip familial sau microîntreprinderi în domenii non-agricole; persoane active şi inactive, ocupate în agricultură de subzistenţă sau în căutarea unui loc de muncă, interesate de dezvoltarea personală.