ANAF nu a fost verificată de Corpul de control al premierului

0
219
Sorin Blejnar

Corpul de Control al premierului nu a iniţiat nicio verificare la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, deşi premierul Emil Boc a susţinut public că a dispus efectuarea unei anchete administrative la ANAF pentru a verifica suspiciunile apărute faţă de Sorin Blejnar în cazul corupţiei din vămi.

În luna februarie, preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, a fost acuzat în repetate rânduri, atât de oameni politici din opoziţie, dar şi de foşti şi actuali angajaţi din Vamă, că el ar fi „regina” de pe tabla de şah a corupţiei din vămi, acuzaţii pe care acesta le-a respins. Consilierul de stat al primului-ministru Andreea Paul-Vass a declarat atunci că Blejnar este verificat de Corpul de Control al premierului Emil Boc. Afirmaţia a fost întărită, ulterior, de şeful Guvernului, care a susţinut că a dispus efectuarea unei anchete administrative a Corpului de Control la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, precizând totodată că, dacă Parchetul va confirma cel puţin una dintre suspiciunile apărute, şeful ANAF va fi demis. „Întotdeauna Corpul de Control face anchete administrative şi în acest caz este vorba de o anchetă administrativă, pe care am dispus-o la ANAF”, a spus atunci Boc.

Un document guvernamental redactat în luna aprilie relevă, însă, că inspectorii Corpului de Control al premierului nu au iniţiat nici o acţiune de verificare la ANAF. „Instituţia Corpului de Control al primului-ministru nu desfăşoară o operaţiune de control la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, având în vedere că organele de cercetare şi urmărire penală desfăşoară activităţi specifice la această instituţie”, se spune în document. Totodată, documentul menţionează că, anul trecut, inspectorii Corpului de Control au efectuat verificări la Garda Financiară şi la Autoritatea Naţională a Vămilor.

Mai mulţi directori de vamă, lucrători vamali şi poliţişti de frontieră au fost reţinuţi în luna februarie de către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), cu acuzaţia de luare de mită. Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, a declarat atunci că niciunul din vameşii anchetaţi de DNA în dosarele vămilor nu a fost angajat în timpul mandatului său şi că vameşii cercetaţi de procurorii anticorupţie au fost suspendaţi din funcţie, însă nu pot fi concediaţi până la finalizarea anchetelor.