Planul Roşu de intervenţie, după ce „a luat foc” Frigoriferul

0
89

pompieriUn incendiu de proporţii a izbucnit, ieri, în jurul orei 12.30, la Frigorifer, în Craiova. Zeci de pompieri au ajuns la faţa locului, situaţia fiind periculoasă întrucât exista şi pericolul unei explozii puternice. Mai multe persoane au fost rănite, având nevoie de îngrijiri. Din fericire, totul a fost doar un exerciţiu coordonat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj, pentru a verifica capacitatea de reacţie a tuturor forţelor implicate în gestionarea unei asemenea situaţii de urgenţă.

Potrivit scenariului pus la cale de specialiştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al judeţului Dolj, în momentul izbucnirii incendiului, în incinta Frigoriferului se aflau peste 120 de persoane. La acoperişul depozitului se efectuau lucrări de reparaţii la hidroizolaţia clădirii. La subsolul uzinei de frig, din cauza coroziunii unei conducte metalice, au apărut fisuri prin care o cantitate mare de amoniac a început să fie eliberată.

pompieri 1Frigotehnistul de serviciu a încercat să remedieze problema, dar  nu a reuşit şi a anunţat conducerea societăţii. La nivelul operatorului economic a fost activată celula de urgenţă care a hotărât anunţarea evenimentului prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 şi punerea în aplicare a procedurilor proprii de limitare a cantităţii de amoniac ce este eliberată. În acest sens, personalul de la locul de muncă a început manevrele de realizare a vacuum-ului instalaţiei, pentru a recupera cantitatea de substanţă, fiind oprită şi instalaţia de frig. Din cauza unor defecţiuni mecanice la instalaţia de vacuum, recuperarea nu s-a putut realiza şi astfel a continuat să se acumuleze amoniac la subsol. Conducerea obiectivului a organizat acţiunile de intervenţie, în vederea limitării şi înlăturării efectelor situaţiei create, concomitent cu desfăşurarea acţiunilor de evacuare a persoanelor din incintă, până la sosirea forţelor specializate din cadrul ISU Dolj. Doi pereţi laterali şi plafonul dintre subsol şi parter s-au prăbuşit după ce la subsol s-a produs un alt incendiu violent, mai multe persoane fiind rănite – au suferit arsuri, au fost prinse sub dărâmături sau au fost strivite în îmbulzeala creată la evacuarea incintei. Inspectorul şef al ISU Dolj, fiind informat de situaţia creată, solicită preşedintelui Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul de Dolj, activarea Planului Roşu.

 pompieri 2Zeci de pompieri cu autospeciale pentru stingerea incendiilor, dar şi echipaje de prim-ajutor au ajuns la faţa locului, flăcările fiind stinse şi răniţii recuperaţi şi trataţi. Totul s-a încheiat cu bine, iar comandantul ISU Dolj, col. Constantin Florea, a precizat că scopul exerciţiului a fost verificarea asigurării unui răspuns coordonat al tuturor componentelor Sistemului Judeţean de Management al Situaţiilor de Urgenţă, evaluarea informaţiilor şi analiza situaţiei iniţiale şi stabilirea variantelor optime de intervenţie pentru conducerea acţiunilor de limitare şi înlăturare a efectelor unui incendiu pe amplasamentul unui operator economic ce deţine substanţe periculoase.