Ca pe vremuri, Ştiinţa câştigă contra lui Dinamo şi a arbitrilor

0
281

Noapte magică la Severin. 10.000 de olteni au sărbătorit calficarea  Universităţii Craiova în semifinalele Cupei României, deşi alb-albaştrii au jucat în inferioritate numerică din minutul 62 şi li s-a refuzat un penalty clar la Nicuşor Bancu.

Universitatea Craiova – Dinamo 6-5, după lovituri de departajare (0-0)

Severin, stadion: „Municipal”, spectatori: 10.000

Universitatea Craiova: Calancea – Dimitrov, Popov (46 Mateiu), Kelic, Briceag – Zlatinski (102 Gustavo), Screciu – Jazvic (75 Măzărache), Băluţă, Bancu – Ivan. Antrenor: Gigi Mulţescu.

Dinamo: Cerniauskas – Romera, M. Popescu, Dielna, St. Filip – Busuladzic – Hanca, Nistor, Mahlangu (60 Spătaru), Bumba (80 Petre) – Rivaldinho (65 D. Popa). Antrenor: Cosmin Contra.

Arbitru: Ovidiu Haţegan (Arad).

Cartonaş roşu: Băluţă 62.

 

Al patrulea derby Craiova – Dinamo al sezonului a pornit de la un palmares egal, 1-1-1 şi golaveraj 3-3, dar egalitatea nu se putea păstra şi după partida din sferturile de finală ale Cupei României. Ultima remiză, din play-off, le-a îndepărtat pe cele două rivale de titlu şi în acelaşi timp a înteţit lupta de la Severin pentru al doilea obiectiv, Cupa României. Mulţescu anticipa un duel „tacticizat la maximum”, în timp ce Contra invoca absenţele lui Nemec, Palic, Penedo şi Bawab, astfel că doi dintre party-boys, Nedelcearu şi Patrick Petre, au fost iertaţi şi au prins un loc pe banca de rezerve.

Pentru prima dată titular, Rivaldinho a intrat decis să-şi onoreze numele şi a avut un start de meci foarte bun. După mai multe dureluri câştigate cu stoperii olteni, fiul fostului „Balon de Aur” a avut prima mare ocazie de gol, dar lovitura sa de cap a trecut doar foarte aproape de bara lui Calancea. Dinamo a părut ramforsată după stagiul de la munte şi a dominat prima repriză, în timp ce oltenii au abuzat de lansări pentru viteza lui Ivan. Craiova a egalat scorul ocaziilor prin Băluţă, care a ratat în stilul remarcat în ultima vreme la Ivan, singur cu portarul. Problema stoperilor s-a acutizat pentru Mulţescu, după ce i-a pierdut pe Acka şi Kay, disponibilizaţi, şi Barthe, accidentat, fiindcă Popov a declarat şi el forfait la pauză, iar Screciu a trebuit să coboare în defensivă, făcându-i loc lui Mateiu la mijloc. Când Universitatea părea să aibă iniţiativa în joc, Băluţă a încasat două cartonaşe galbene în câteva minute şi oltenii au rămas mai puţini. Haţegan şi-a atras porecla „Hoţegan”, după ce i-a refuzat Ştiinţei un penalty clar la Bancu, pe care l-a şi avertizat, considerând că a simulat.

Finalul a fost incendiar, parcă nicio echipă nu şi-a dorit să se ajungă în extra time. Popa şi Petre au ratat incredibil singuri cu Calancea, iar Ivan a ripostat cu o torpilă de la distanţă, deturnată de Cerniauskas. Zlatinski n-a prins poarta din lovitură liberă la care Craiova a cerut roşu pentru fault la Măzărache, scăpat singur spre poartă. Bancu şi Măzărache s-au invitat să marcheze la ultima fază a jocului şi nicunul n-a făcut-o, aşa că s-a ajuns în prelungiri. Haţegan a inflamat şi mai mult tribunele, după ce a refuzat să-i acorde al doilea galben lui Steliano Filip. Tensiunea a fost maximă şi după mai mult de două ore de la primul fluier s-a ajuns la penalty-uri, unde Craiova a pierdut în ultimii doi ani disputele din Cupe cu Viitorul, FC Bacău şi CFR Cluj. Avea să se răzbune ghinioanele în cel mai frumos chip posibil, contra celui mai duşmănit adversar. O poveste frumoasă trăită în două zile, miecuri şi joi, la final de martie, cu fanii Ştiinţei sărbătorind pe supafaţa de joc un succes dramatic, obţinut contra celei mai mari rivale şi, ca şi pe vremuri, contra arbitrilor

Penalty-uri:

Hanca 0-1

Gustavo 1-1

Petre – pe lângă poartă.

Briceag 2-1

Busuladzic 2-2

Bancu – 3-2

Nistor 3-3

Screciu – apără Cerniauskas

Filip – 3-4

Calancea 4-4

Popa 4-5

Kelic – 5-5

Spătaru – peste poartă

Ivan 6-5