Cioloş: ANAF trebuie să se bazeze pe oameni care îşi fac treaba cinstit, fără să închidă ochii

0
294

ANAF trebuie să se clădească pe acei oameni care îşi fac treaba cinstit, transparent, fără să abuzeze de o putere pe care o are, dar fără să închidă ochii sau să fie prea flexibili atunci când, reprezentând statul, trebuie să fie în măsură să ia decizii şi să tranşeze, a spus premierul Dacian Cioloş.

Prim-ministrul a făcut aceste afirmaţii, ieri, în cuvântarea susţinută la prezentarea raportului anual al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). “Aţi cunoscut un proces de restructurare, de modernizare, sunteţi încă în acest proces de restructurare şi de modernizare şi deja în ultima vreme aţi demonstrat că, folosind aceste instrumente moderne pe care le aveţi la dispoziţie, cu competenţă şi cu onestitate vă puteţi face treaba. E un proces de reformă care trebuie să continue, şi acesta a fost mesajul pe care l-am transmis şi domnului preşedinte, că această reformare a ANAF trebuie să se clădească pe acei piloni, pe acei oameni din structură care înţeleg să-şi facă treaba în mod cinstit, onest, transparent, fără să abuzeze de o putere pe care o au, dar fără să închidă ochii sau să fie prea flexibili atunci când, reprezentând o instituţie a statului, trebuie să fie în măsură să ia decizii şi să tranşeze”, a afirmat Dacian Cioloş.

Şeful Executivului a subliniat faptul că ANAF trebuie să fie totodată şi un partener al mediului de afaceri. “ANAF-ul trebuie să fie şi un partener, în primul rând un partener al mediului economic, al mediului de afaceri, pentru că, în general, statul şi bugetul statului depind foarte mult de modul cum sectorul economic se dezvoltă, de modul cum sectorul economic îşi face treaba, şi asta nu trebuie să uităm niciodată, că noi toţi, cei care lucrăm în funcţia publică, o facem folosind banii contribuabililor. Asta înseamnă nu doar că trebuie să cheltuim banii contribuabilor într-un mod cât mai eficient, dar trebuie să învăţăm din ce în mai mult să fim transparenţi şi în modul în care colectăm banii contribuabililor, şi în modul în care îi cheltuim. Şi, din acest punct de vedere, ANAF-ul joacă un rol central, pentru că sunteţi în prima linie în contact cu contribuabilii, atunci când colectaţi aceste taxe, impozite, care sunt obligaţii ale celor care îşi desfăşoară activitatea economică în România, obligaţii nu faţă de o persoană sau alta, ci obligaţii faţă de stat şi faţă de societate”, le-a spus şeful Executivului celor prezenţi la raportul anual al ANAF.