Europarlamentarul Marian Jean Marinescu : Există un acord general că ar trebui să sprijinim mai mult start-up-urile și IMM-urile

0
202
       Europarlamentarul Marian Jean Marinescu a participat recent la dezbaterile Conferinței europene spațiale, cel mai important eveniment european din domeniu. Deputatul european susţine că a auzit în timpul discuțiilor o declarație încurajatoare: dacă 2021 a fost anul în care au fost pregătite noi acțiuni pentru politica noastră spațială, atunci 2022 este anul pentru a livra și a implementa. “Și pot spune că este momentul potrivit pentru o accelerare a procesului din partea Comisiei, deoarece trebuie să admitem că UE a fost prea lentă în comparație cu celelalte puteri spațiale și, de asemenea, cu sectorul privat”, a spus eurodeputatul român.
       Comisia a anunțat că în curând va lansa propunerea legislativă pentru o nouă constelație – Conectivitate securizată, precum și Strategia europeană pentru gestionarea traficului spațial. Alte inițiative noi sunt Alianța Europeană a Lansatoarelor Spațiale și Fondul de investiții pentru spațiu CASSINI, în valoare de 1 miliard euro. “Am observat în aceste două zile de conferință că există un consens general. Cu toții, reprezentanții Comisiei, industriei prin marile companii și start-up-urile, experții, suntem cu toții de acord asupra celor mai importante lucruri.Suntem cu toții de acord că UE ar trebui să-și accelereze acțiunile dacă dorim să putem face față concurenței puternice. Suntem cu toții de acord că ar trebui să investim mai mult și să cheltuim mai eficient banii. Există un acord general că ar trebui să sprijinim mai mult start-up-urile și IMM-urile, deoarece acestea sunt cheia viitorului. Cu toții am ajuns la concluzia că spațiul este din ce în ce mai important pentru dimensiunea militară, că ciclurile de inovare sunt mult mai scurte și de aceea UE trebuie să-și accelereze activitățile și că pentru a putea face față concurenței UE și statele membre ar trebui să își unească eforturile.Cu toate acestea, UE este în prezent eficientă doar în declarațiile și intențiile sale. Și aici vine întrebarea – Ce lipsește?
Răspunsul meu este că ne lipsește voința politică. Este sarcina noastră comună să convingem statele membre să sprijine o abordare colectivă”, a spus Marian Jean Marinescu, în intervenţia sa.