Primarul Craiovei, Mihail Genoiu: ”Atributul cetățeanului de a-și alege primarul este confiscat de negocierile din turul doi”

1
677

 Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, este de părere că viitorul edil al Băniei ar trebui ales dintr-un singur tur de scrutin. Actual primar consideră că, în primul tur, rezultatul alegerilor este dat în mod direct de către alegătorii care se prezintă la urne. În timp ce, dacă ar avea loc și al doilea tur, procentele finale ale celor doi candidați rămași în cursă ar fi influențate de negocierile politice ce au loc, de obicei, între partide.

 Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, crede că și viitorul edil al Băniei, indiferent care ar fi acesta, trebuie să fie dat de voturile exprimate într-un singur tur de scrutin. Întrebat cum vede modalitatea de desfășurare a alegerilor locale, Genoiu s-a exprimar clar pentru un singur tur, aducând și argumente. ”Cetățeanul este liber să voteze sau nu, este opțiunea lui. Nu îl obligă absolut nimeni să meargă la vot, decât ceea ce simte el. În momentul în care alegerea este dintr-un singur tur, efectiv primarul care câștigă, câștigă pe opțiunea cetățenilor de a ieși la vot și de a-i da votul”, este de părere edilul Craiovei.

Negocierile dintre tururi ar schimba rezultatul votului

Mihail Genoiu consideră că, dacă ar avea loc două tururi de scrutin, ar exista posibilitatea ca un candidat care a intrat în turul doi cu un procent slab să ajungă să îl depășească pe contra-candidatul său și să ajungă primar, cu ajutorul voturilor pe care le-ar aduce eventuale negocieri ale partidelor police, ce s-ar purta între tururi. „În momentul în care vorbim de două tururi, există posibilitatea ca un primar care a avut majoritate în turul întâi să fie bătut în turul doi de un alt primar care, în turul întâi, a avut un procent derizoriu, dar pe consecința unor negocieri. Deci, din punctul meu de vedere, atributul cetățeanului de a-și alege primarul este efectiv confiscat de acele negocieri politice care se întâmplă în spatele turului doi”, susține Mihail Genoiu. 

„Primarii dintr-un tur ar fi ieșit și din două tururi”

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a venit și cu o statistică a alegerilor din ultimii ani, încercând să arate că primarii aleși dintr-un tur ar fi putut să fie aleși și în două tururi de scrutin. „Am o statistică din care rezultă foarte clar: o comparație între anul 2008, unde s-au derulat alegeri din două tururi – ultimul an în care au fost alegeri din două tururi la primărie și 2016, ultimul an în care au fost alegeri dintr-un singur tur. Comparativ cele două situații, 86% din primarii care au ieșit în 2016 ar fi ieșit și în două tururi. Asta înseamnă că cine are capacitatea să iasă primar este meritul alegătorilor și ei trebuie să dea verdictul, nu culisele, negocierile”, a explicat Mihail Genoiu.

Nici prezența la vot nu ar fi influențată

Nici prezența la vot nu este influențată de organizarea a două tururi de scrutin, mai crede Mihail Genoiu. „În 2008, au fost prezenți la vot 49,33%, media pe țară, iar în 2016, au fost 48,36%. Deci nu numărul de tururi influențează ieșirea sau neieșirea la vot. V-am dat comparativ doi ani, cu două modalități diferite – un tur și două tururi – și în care, în mod perfect comparabil, diferență de sub un procent, ieșirea la vot a fost egală. Deci, din punctul meu de vedere, această idee că turul doi îi dă legitimitate unui primar nu are nici o legătură cu procentul de ieșire la vot, care este același. În al doilea rând, este dreptul cetățenilor de a ieși sau nu masiv la vot. Este dreptul lor ca, la alegeri dintr-un tur, să poată să iasă masiv și să stabilească primarul sau să iasă la două tururi și să stabilească primarul, dar nu al negocierilor care se fac în spatele acestui drept de vot”, a subliniat Mihail Genoiu.

Mihail Genoiu, ales primar dintr-un singur tur

Mihail Genoiu a fost ales primar în iunie 2017, dintr-un singur tur de scrutin. A fost votat de către 42,8% dintre craioveni, alegerile parțiale fiind organizate după ce fostul edil, Lia Olguța Vasilescu, a renunțat la mandatul de primar, fiind desemnată ministrul Muncii. Pe locul al doilea s-a clasat senatorul Mario Ovidiu Oprea, candidatul PNL, cu un procent de 16,24%. Locul al treilea i-a revenit, atunci, decanului Baroului Dolj, Lucian Săuleanu, care a candidat independent, acesta obținând 12,98% dintre voturi. Prezența la vot a fost una foarte redusă, de numai 18,57%, un număr de 47.504 de persoane dintr-un total de 255.782 de craioveni cu drept de vot. La depunerea jurământului de investire, Mihail Genoiu a promis craiovenilor că va atrage fonduri europene și că va crea locuri de muncă. 

1 COMENTARIU

Comments are closed.