Doar infecţii acute respiratorii, în şcolile din Dolj

0
118

Până ieri, la orele amiezii, în Dolj, inclusiv în mediul școlar, gripa este sub control, nefiind menționat vreun caz de formă majoră. Mai mult, în unităţile de învăţământ, nu sunt decât cazuri de infecții acute respiratorii, triajul epidemiologic dând rezultate.

De la reluarea cursurilor, de luni 28 ianuarie, toţi elevii din judeţ trebuie să treacă printr-un triaj epidemiologic, înainte de începerea orelor. „În primele două zile, în urma triajului realizat de medicul şcolar din unităţile de învăţământ din mediul urban, au fost înregistrate aproape 300 de cazuri de infecţii acute respiratorii. În rural, examinarea este făcută de cadrele didactice, numai la Şcoala din Valea Stanciului fiind un asistent medical, şi nu au fost depistate decât 19 cazuri cu acelaşi diagnostic. În general, la preşcolari este un absenteism mai mare, dar este normal, deoarece părinţii preferă să-i ţină acasă, pentru a-i proteja. Zilnic, până la ora 09:00, unităţile de învăţământ comunică inspectorilor de sector cazurile de îmbolnăvire înregistrate, iar, la ora 10:00, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj transmite datele colectate către Direcţia de Sănătate Publică Dolj”, a precizat prof.  Nicoleta Liţoiu, purtător de cuvânt al ISJ Dolj.

„Caracterizăm săptămâna prin activitate gripală sporadică”

În ceea ce priveşte situaţia generală, la nivelul judeţului, de asemenea nu sunt cazuri grave. „În ultima săptămână, s-au înregistrat 1.586 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, 654 de cazuri de pneumopatii acute şi 47 de cazuri clinice de gripă, din care au fost confirmate cu examenul de laborator cinci cu virus gripal de tip A, patru dintre ele fiind tratate în ambulatoriu, numai unul în spital. Numărul total al cazurilor de viroze respiratorii şi gripă , înregistrat în ultima săptămână, a fost de 2.284, faţă de 1.998 în perioada precedentă. Rata incidenţei la gripă a fost de 6,34 la mia de locuitori, iar ponderea spitalizării, la toate formele de infecţii, a fost de 12,87%. Deorece morbiditatea înregistrată se află în intervalul aşteptat şi există dovada circulaţiei de virusuri gripale în populaţie, caracterizăm săptămâna prin activitate gripală sporadică. Până în prezent, vaccinarea antigripală a populaţiei din grupele de risc a fost realizată la 46.240 de persoane”, a menţionat dr.  Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al DSP Dolj.