Centrul civic al comunei Malu Mare prinde contur

0
564

În comuna Malu Mare se lucrează de zor, autoritățile încercând astfel să profite de zilele acestea fără zăpadă. Centrul civic al localității capătă contur, chiar dacă acum se văd doar muncitorii care lucrează la podul peste pârâul Lumașu, ce duce spre primărie. Aici vor fi un părculeț cu fântână arteziană, alei betonate și o parcare. Nu este singura lucrare însă. O mulțime de alte investiții sunt în derulare sau urmează să fie demarate, nemulțumirea autorităților fiind că unele lucrări sunt ținute pe loc din cauza contestațiilor depuse de reprezentanți ai unor firme care au pierdut licitațiile lansate.

Primarul comunei Malu Mare, Alexandru Dicu, spune că așteaptă primăvara pentru a demara în forță noi investiții în localitate. Asta nu înseamnă însă că în comună nu se lucrează. Dimpotrivă. Chiar în fața primăriei, muncitorii se ocupau de construirea podului peste pârâul Lumașu, o investiție demarată anul trecut, parte a proiectului ce va face din centrul civic al comunei o mică bijuterie, după cum spun autoritățile. Și asta nu este tot. Investiții în infrastructură sunt prevăzute atât în satul Malu Mare, cât și în satul Preajba, ca să nu mai vorbim de zona Selgros, de care autoritățile spun că se preocupă constant. Ținând seama că este foarte aproape de oraș, și este o zonă ce poate atrage continuu investitori, primarul spune că toate proiectele au în vedere asigurarea condițiilor necesare firmelor care ar dori să investească aici, ca și persoanelor fizice care se pot muta într-o zonă liniștită, dar cu toate utilitățile de care dispun într-un oraș.

11 ani de investiții

„Sunt 11 ani de când sunt primar aici și s-au realizat foarte multe lucruri în tot acest timp. Nu erau nici patru becuri în comună, când am venit eu, iar acum avem cea mai bună rețea de iluminat din județ. Și cea mai mare. Pentru că am introdus mai multe terenuri în intravilanul comunei, prin 2005, astfel că acum avem o suprafață de 1.600 hectare de teren intravilan. Și vă dați seama că a fost nevoie nu numai să schimbăm rețeaua veche de alimentare cu energie electrică și stâlpii din lemn cu unii noi, din beton, ci și să o extindem, cu cel puțin 50 de kilometri. Cât despre iluminatul public stradal, țin să vă spun că este ireproșabil și avem și becuri economice, astfel încât ne descurcăm cu costurile. Prin programul SAPARD am realizat în toată comuna rețea de alimentare cu apă, serviciu pe care l-am externalizat către Compania de Apă Craiova, astfel că nu mai avem probleme în această privință. Am început, pe OG 7/2006, transformată între timp în OG 28/2013, încă de acum șapte ani, lucrările la sistem de canalizare și stație de epurare, care au stagnat din cauza lipsei fondurilor. Anul acesta avem promisiuni că vom primi fondurile necesare pentru a finaliza lucrarea, și asta chiar ar fi un lucru foarte bun pentru toți cetățenii din comună”, ne-a explicat primarul comunei Malu Mare, Alexandru Dicu.

Alexandru Dicu

Pe lângă sediul nou de primărie, în satul de reședință, Malu Mare, urmează să „răsară” un părculeț de toată frumusețea, după cum spun autoritățile, realizat din fonduri europene. Un alt sediu secundar de primărie s-a construit în zona Selgros și urmează să fie dat în folosință anul acesta, astfel încât locuitorii de acolo să poată să-și rezolve problemele fără să bată kilometri întregi. S-a finalizat reabilitarea Căminului Cultural din Malu Mare, a dispensarelor umane din Malu Mare și Preajba, școlile au fost dotate cu centrale termice, grupuri sanitare noi, toate au fost împrejmuite, inclusiv cele două terenuri de fotbal din cele două sate și anul acesta vor fi demarate lucrările de asfaltare a drumurilor din localitate.

Proiectul „de suflet” al autorităților locale, Centrul Social „Sfântul Andrei” pentru găzduirea și îngrijirea persoanelor vârstnice, funcționează foarte bine, numărul celor care ajung aici crescând pe zi ce trece. Era o clădire în care funcționa pe vremuri căminul liceului din localitate, dar se degradase și strica fața comunei. Au fost obținute fonduri europene pentru reabilitarea și modernizarea întregului imobil, care are patru etaje, iar din fonduri proprii s-au asigurat dotările și mobilierul. A ieșit un loc cald și primitor, în care bătrânii de care rudele nu se pot ocupa în permanență primesc îngrijiri, atenție, pot socializa, se pot simți bine.

„Am reușit să atragem destul de mulți investitori pe raza comunei, fapt ce a dus la creșterea încasărilor la bugetul local și crearea unor locuri de muncă. Am reușit să ridicăm o biserică nouă cu bani de la bugetul local și vom începe anul acesta construirea celei de-a doua biserici în zona Selgros. În plus, am avut în permanență, prin ONG-urile din comună, activitate culturală și sportivă. Chiar în această perioadă derulăm câteva proiecte prin care localnicii pot participa la cursuri de calificare în diferite domenii – frizerie, manichiură, tâmplărie, inițiere IT etc.”, mai spune Alexandru Dicu.

Preajba și zona Selgros, vizate de investițiile din 2015

Cât privește proiectele avute în vedere pentru anul care abia a început, acestea sunt numeroase și pentru majoritatea sunt deja întocmite studiile de fezabilitate. Ba unele dintre ele sunt depuse deja și se așteaptă obținerea finanțării pentru trecerea la etapele următoare. Între acestea este vorba despre sistem de canalizare în satul Preajba, unde urmează să fie demarate lucrările de execuție, construirea unui Cămin Cultural tot în satul Preajba, modernizarea și asfaltarea drumurilor în zona Selgros sau construirea unei grădinițe cu program prelungit în satul Malu Mare, chiar lângă sediul primăriei.

Nemulțumirea primarului este că ar fi putut fi încheiată asfaltarea pe strada Căpșunilor, în zona Selgros, însă lucrarea este ținută în loc de o firmă care a contestat licitația. „Legislația este ambiguă și permite oricui să depună contestații și ne blochează lucrarea. A contestat una din firme, i s-a respins contestația la toate instanțele, dar ne-a blocat lucrarea, ne-a întârziat, iar ei nu pățesc nimic. Muncești pentru un proiect ani de zile și nu mai poți să-l începi pentru că i-a trecut perioada de implementare din cauza contestațiilor. Este o problemă generală a primarilor…”, ne-a mai spus Alexandru Dicu.