Victor Boştinaru propune extinderea Fondului de Coeziune în sectorul locuinţelor

0
140

Victor Boştinaru, europarlamentar PSD şi raportor pentru reglementarea noului Fond de Coeziune pentru perioada de programare 2014-2020, şi-a exprimat îngrijorarea în ceea ce priveşte funcţionarea Mecanismului de Conectare a Europei, propunând extinderea Fondului de Coeziune pentru finanţarea proiectelor de eficienţă energetică în sectorul locuinţelor. Intervenţia eurodeputatului Victor Boştinaru a avut loc miercuri, în cadrul unei dezbateri în Comisia pentru Dezvoltarea Regională a Parlamentului European, în prezenţa Comisarului pentru Dezvoltare Regională, Johannes Hahn.

Victor Boştinaru

Conform bugetului Mecanismului de Conectare a Europei propus de Comisie, pentru a finanţa proiecte de natură transfrontalieră, care vor elimina verigile lipsă din reţelele de transport ale Europei, va fi necesară o sumă substanţială din Fondul de Coeziune. Astfel, 10 miliarde de euro vor fi transferaţi de la alocările naţionale pentru statele membre care beneficiază de Fondul de Coeziune către bugetul Mecanismului de Conectare a Europei.

Potrivit eurodeputatului Victor Boştinaru, când aceasta se va realiza, pe baza actualei propuneri va fi practic imposibil să se asigure că banii proveniţi de la un stat membru vor fi folosiţi pentru proiecte de care să beneficieze statul membru respectiv: „Ideea de a crea Mecanismul de Conectare a Europei cu scopul de a elimina verigile lipsă din reţelele de transport, energetice şi digitale ale Europei, este cu siguranţă o idee valoroasă – dar, atât eu, cât şi mulţi dintre colegii mei din Parlamentul European suntem îngrijoraţi de modul în care este redactată propunerea care va duce la situaţia în care unele ţări vor primi mai mulţi bani, iar altele îi vor pierde. Atunci când vorbim despre banii care vin din cadrul Politicii de Coeziune este vorba de sume imense.

Având în vedere că va fi gestionată la nivel central, aceasta va acţiona ca o agenţie europeană de selectare a proiectelor propuse de diferite state membre şi este uşor să se prevadă faptul că unele ţări cu o capacitate administrativă mai bună vor fi în măsură să prezinte proiecte mai multe şi mai bune. Din păcate, astăzi România cu siguranţă nu este una dintre acestea”.

Rata de absorbţie a Fondului de Coeziune ar putea fi îmbunătăţită în ţări unde este foarte scăzută

Potrivit eurodeputatului social-democrat, nu poate fi acceptat faptul că ţări precum România vor rămâne fără fondurile care le-au fost alocate în mod corect şi, prin urmare, acest sistem trebuie să fie revizuit. Victor Boştinaru a reiterat, de asemenea, ideea de a extinde domeniul de aplicare a noului regulament al Fondului de Coeziune pentru a include eligibilitatea proiectelor din sectorul eficienţei energetice în sectorul locuinţelor, având în vedere că: „Acest lucru va avea un impact pozitiv asupra locurilor de muncă în întreprinderile mici şi mijlocii, asupra preţurilor din domeniul energiei într-un moment de dificultăţi financiare severe pentru cetăţenii noştri, precum şi asupra mediului. În plus, rata de absorbţie a Fondului de coeziune ar putea fi îmbunătăţită, de exemplu, în ţări ca România, unde este foarte scăzută”.

În încheiere, eurodeputatul român a cerut revizuirea Directivei privind evaluarea impactului asupra mediului şi a Directivei privind evaluarea strategică de mediu astfel încât aceste evaluări să fie elaborate în modul cel mai obiectiv posibil, cu scopul de a preveni folosirea Fondului de Coeziune în cazul în care principiul „poluatorul plăteşte” nu poate fi aplicat din cauza unor costuri disproporţionate pentru autorităţile publice ale unui stat membru.

Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru a fost reales coordonator al Grupului S&D în Comisia pentru Petiţii a Parlamentului European cu unanimitate de voturi. Decizia realegerii eurodeputatului a fost luată la data de 24 ianuarie, în cadrul unei şedinţe prezidate de vicepreşedintele Parlamentului European, Miguel Angel Martinez. Eurodeputatul Victor Boştinaru a fost felicitat pentru întreaga sa activitate în Comisia pentru Petiţii. „Sunt mândru de realizările Grupului S&D în această comisie, atât în ceea ce priveşte respectarea libertăţilor şi principiilor democratice, cât şi în chestiuni ce ţin de mediu. Vom continua să tratăm orice petiţie pe care o primim cu maximă seriozitate, dar şi să oferim cetăţenilor noştri sprijinul de care au nevoie în această perioadă”, a declarat Victor Boştinaru.