Concursul „Noël dans le monde francophone” şi-a desemnat câştigătorii

0
649

Joi, 21 decembrie, Craciunul  sărbatorit în spiritul francofoniei a reunit în sala de festivităţi a Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti” copii, părinţi, bunici, adulţi dornici sa retrăiască magia sărbatorilor de iarnă prin ochii celor mici. Concursul interjudeţean „Noël dans le monde francophone”, aflat la a-VI a ediţie, a fost organizat de  unitatea de învăţământ mai sus menţionată în parteneriat cu A.R.P.F., filiala Dolj, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj şi Biblioteca Omnia.

      După cuvântul de deschidere adresat de prof. Ștefănescu Carmen, director CNFB, a urmat mesajul prof. Adriana Sălceanu, inspector şcolar la ISJ Dolj, care i-a felicitat pe concurenţi pentru alegerea lor de a participa la acest  concurs şi i-a încurajat să continue descoperirea tainelor limbii franceze.  „Concursul Noël dans le monde francophone, aflat la a VI a ediţie s-a bucurat  şi anul acesta de un interes deosebit în rândul elevilor, reunind participanţi din toate zonele ţării. Astfel, s-au înregistrat 170 de creaţii plastice, 140 de creaţii literare, 16 grupuri corale şi solişti precum şi 11 trupe de teatru.  Prin aceast concurs înscris în calendarul Ministerului Educaţiei Naţionale s-a dorit atragerea interesului elevilor pentru limba franceză şi pentru cunoaşterea altor culturi francofone”.

O invitaţie adresată copiilor de a descoperi universul francofon

    Micii artişti, veniţi în număr mare, l-au celebrat prin cântece şi scenete amuzante pe Père Noël.  Tradiţiile de Crăciun din spaţiul francofon au fost celebrate şi prin creaţiile plastice, poezii şi naraţiuni a căror originalitate a  trezit admiraţia juriului format din profesori din învăţământul preuniversitar şi universitar.  ,,Crăciunul este un pilej de a transmite valori precum compasiunea, toleranţa, generozitatea, valori ocultate de latura mercantilă a acestei sărbători.   Concursul Noël dans le monde francophone este o invitaţie adresată copiilor de a descoperi universul francofon prin prisma tradiţiilor sărbătorilor de iarnă. Francofonia ne învaţă respectul diversităţii, o componentă esenţială a societăţii de mâine’’, a subliniat prof. dr. Popi Dorina Loredana, preşedinta ARPF, Dolj

      Rezultatele complete, pe secţiuni vor fi postate pe site-ul Asociaţiei Române a Profesorilor Francofoni, filiala Dolj, la adresa : https://arpfdolj.wordpress.com/. Premierea concursului va avea loc în luna martie 2018, iar  diplomele vor fi însoţite de cadouri, CD-uri , în limba franceză, oferite de ARPF, filiala Dolj.