Judeţul Dolj, sub ameninţarea viscolului

0
358

Ninsoare puternică şi posibile intensificări ale vântului – aceasta este prognoza meteo în următoarele ore. Potrivit meteorologilor, în Craiova ar urma să se depună un strat de 15 cm de zăpadă, în timp ce în restul judeţului stratul ar putea ajunge la 20 cm. Cel mai mare pericol îl reprezintă însă viscolul care ar putea să afecteze serios circulaţia pe drumurile publice. În condiţiile accentuării fenomenelor meteorologice, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a convocat, ieri-dimineaţă, Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, şedinţa desfăşurându-se în sistem de videoconferinţă cu prefecţii şi reprezentanţii structurilor teritoriale de ordine şi siguranţă publică.

Începând de aseară şi până astăzi, la ora 20.00, judeţul Dolj se află sub avertizare cod galben de ninsoare, iar autorităţile sunt în alertă. Prefectul de Dolj, Sorin Răducan, a discutat, ieri, în cadrul videoconferinţei, cu reprezentanţii instituţiilor ce au un rol important în gestionarea situaţiilor de urgenţă, dar şi cu cei de la drumuri, CEZ, Gaze şi Termo. De altfel, şi Ministrul Afacerilor Interne a transmis populaţiei să evite, pe cât posibil, circulaţia, atât timp cât vremea este nefavorabilă. În situaţiile absolut necesare, recomandarea pentru conducătorii auto care pleacă la drum este să aibă carburant suficient, să aibă o rezervă de apă şi hrană, pentru că există riscul apariţiei unor blocaje în trafic cauzate de viscolul puternic.

Ministrul Gabriel Oprea a solicitat ca Poliţia Română să fie prezentă în trafic şi să ajute la fluidizarea circulaţiei, iar, în cazul în care pe anumite segmente de drumuri nu se mai poate circula în siguranţă, acestea să fie închise fără niciun fel de reţinere, dar cu condiţia informării şoferilor.

În noaptea de Revelion, temperaturile vor scădea la minus 15 grade Celsius

Zilele următoare, temperaturile vor scădea foarte mult, urmând ca în noaptea de Revelion, mercurul din termometre să arate minus 15 grade Celsius la Craiova. În aceste condiţii, o atenţie deosebită se va acorda persoanelor fără adăpost, care, de obicei, în această perioadă a anului, au de suferit din cauza gerului. Primăriile trebuie să aibă în vedere asigurarea unor spaţii de cazare temporare pentru aceste persoane. De altfel, poliţiştii şi jandarmii care se află în misiuni de patrulare, dar şi serviciile de ambulanţă, au în această perioadă şi responsabilitatea de a aduna aceste persoane de pe străzi, astfel încât să fie evitate situaţiile regretabile care pot surveni din cauza frigului. Autorităţile au atras atenţia şi asupra importanţei menţinerii în stare de funcţionare a utilităţilor – apă, gaze, electricitate.

Ministrul Afacerilor Interne a menţionat că, la nivel naţional, sunt mobilizaţi zilnic 4.900 pompieri şi alţi 5.000 sunt în rezervă. Jandarmeria dispune zilnic de 6.700 de oameni, printre care 250 de jandarmi montani. La aceştia se adaugă 14.000 de poliţişti aflaţi la datorie.

Peste 2.500 de intervenţii ale medicilor de la SMURD, de Crăciun

În ceea ce priveşte perioada Crăciunului, la nivelul întregii ţări au fost înregistrate 2.528 de intervenţii ale medicilor şi paramedicilor SMURD şi alte 160 de intervenţii ale pompierilor inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă la incendii şi descarcerări. În această perioadă au fost constatate 1.076 de infracţiuni, dintre care 447 în flagrant. Pentru aceste fapte penale sunt cercetate peste 1.200 de persoane, mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, când erau cercetate 1.047 de persoane, pentru comiterea a 783 infracţiuni.