Europarlamentarul Marian Jean Marinescu: „2013 va fi anul în care se va decide viitorul Uniunii Europene”

0
862

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu ne-a obişnuit deja cu seriozitatea domniei sale, cu simţul datoriei, dar şi cu responsabilitatea pe care o are în ceea ce priveşte reconsolidarea organizaţiei doljene a PDL. Despre proiectele realizate de Marian Jean Marinescu la Bruxelles şi la Strasbourg, despre rezultatul alegerilor parlamentare din acest an, dar şi despre ce ne va rezerva anul 2013 în plan european am discutat pe larg într-un interviu acordat de vicepreşedintele grupului PPE cotidianului nostru.

 

Suntem la final de an, unul dificil din punct de vedere economic, dar şi politic. Vă rugăm să ne faceţi o scurtă radiografie a ceea ce a însemnat pentru dumneavoastră acest an.

–       Pentru mine, 2012 a fost un an normal, cu multă muncă. Am fost reales vicepreşedinte al grupului PPE şi am continuat să prezidez grupul de lucru al Popularilor Europeni, Comisia de Buget şi Politici Structurale, care este o comisie cu multe responsabilităţi, şi am încercat să mă achit cât se poate de bine de toate sarcinile, să mă ridic la nivelul pretenţiilor colegilor mei europeni. Am fost desemnat raportor al Parlamentului European pentru cinci rapoarte legislative şi raportor al grupului PPE pentru mai mult de zece rapoarte legislative. Am depus un număr mare de amendamente în special la propunerile legislative referitoare la politicile europene pentru perioada 2014-2020, multe dintre ele referitoare direct la România.

„Pentru PDL a fost un an foarte greu”

–  Aţi muncit foarte mult şi la Bruxelles, dar şi aici, acasă, în numele PDL Dolj. V-aţi susţinut colegii la alegerile parlamentare, iar din acest punct de vedere ce ne puteţi spune… cum a ieşit totuşi partidul din competiţia electorală?

– Pentru PDL şi, implicit, pentru mine, din acest punct de vedere, a fost un an greu. Cele trei campanii electorale, duse din opoziţie, ulterioare unei perioade de guvernare în plină criză economică, nu au fost uşoare. Rezultatele nu au fost dintre cele mai bune. Dar eu cred că, pe fond, PDL a făcut ce trebuia făcut în astfel de situaţii. Cred că, politic, a acţionat corect. Nu a ales întotdeauna foarte bine oamenii cu care să pună în aplicare politicile şi nici nu a comunicat cum ar fi trebuit să o facă. Fondul însă – se va dovedi în viitorul foarte apropiat – a fost corect. O parte din colegii mei au înţeles ce înseamnă să îţi şi asumi anumite decizii, ce înseamnă să iei decizii delicate, mai puţin favorabile imaginii tale ca politician, dar care să salveze ţara. Cine a înţeles acest lucru a rămas în continuare în partid şi încearcă să reconsolideze partidul, cine nu a înţeles a părăsit partidul, în căutarea unor locuri călduţe, dar mai târziu istoria va arăta cine a avut dreptate şi cine a fost doar demagog.

Ce v-a dezamăgit mai mult în 2012 şi care a fost cea mai mare realizare a dumneavoastră  din punct de vedere profesional?

– Suntem după 23 ani de democraţie. Am intrat în Uniunea Europeană, în NATO, mulţi călătoresc sau muncesc în afara României. Sunt foarte mulţi tineri care studiază în universităţile din Occident. Văd, citesc, se informează. Există internet, informaţiile din toate domeniile sunt acum mult mai uşor de accesat. Şi, totuşi, minciuna, impostura, corupţia, lipsa de caracter şi de valoare pot încă avea câştig de cauză. Este o dezamăgire pe care mulţi ar trebui să o avem. Poate că argumentele noastre nu au fost suficiente în faţa campaniilor de manipulare grosolană făcute de alţii, dar totuşi, există o dezamăgire vizavi de faptul că oamenii nu încearcă să se documenteze singuri, să verifice informaţia din mai multe surse şi se mulţumesc doar cu ce le livrează unii sau alţii în funcţie de un anumit interes. Ca realizare profesională, eu apreciez faptul ca mi-am făcut din nou treaba aşa cum este normal.

„Coeziunea, agricultura, transportul vor genera dezbateri aprinse”

Sunteţi vicepreşedintele celui mai puternic grup parlamentar din Parlamentul European. Cum se vede 2013 de la Bruxelles?

– Anul 2013 va fi un an greu pentru Europa şi, implicit, pentru România. Va fi un an în care se va decide viitorul Uniunii Europene. Va fi un an în care criza încă va afecta economiile europene, un an în care unele State Membre, pentru a reveni la o situaţie financiară sănătoasă, vor trece prin perioade grele. La Bruxelles există mai puţin optimism şi mai multă precauţie, lucrurile se cântăresc de câteva ori, iar informaţiile se dau doar după ce au fost verificate.

S-au creionat deja principalele proiecte ale Parlamentului European ce se vor derula pe parcursul anului viitor?

– O parte din ele, da. Cum ar fi bugetul, de exemplu. Mai exact, anul viitor se vor decide bugetul şi politicile europene pentru perioada 2014-2020. Va fi un an foarte aglomerat şi cu multe dispute politice. Coeziunea, agricultura, transportul vor genera dezbateri aprinse. Sunt state europene care vor mai puţine fonduri pentru agricultură şi politica de coeziune. De exemplu, România susţine proiectul unei finanţări mai consistente la capitolul agricultură şi coeziune. Sunt state europene, mai dezvoltate decât România, care vor mai mulţi bani pentru cercetare-inovare.

„Cred că trebuie să muncim mai mult, să risipim mai puţin”

Care credeţi că va fi relaţia României cu Bruxelles în 2013?

– Greu de spus. Depinde de cei cărora românii le-au pus ţara pe tavă.
Pot să spun însă, cu certitudine, ca instituţiile europene se vor comporta la fel de normal ca şi până acum: vor respecta şi apăra valorile europene şi ale democraţiei.

Vor trăi românii mai bine? Ce spun europenii? Ce ar trebui, totuşi, să facem ca să trăim mai bine? Ţine de noi, de fiecare în parte…?!

– Eu nu prevăd în 2013 o îmbunătăţire a situaţiei economice. Nu există condiţii pentru această situaţie. Trebuie mai multă economie, investiţii, locuri de muncă.  Cred că trebuie să muncim mai mult, să risipim mai puţin, să respectăm munca, scara valorilor, să nu încurajăm nemunca. Nu văd cine ar putea să facă acest lucru în 2013.

Care sunt şansele României de a intra în 2013 în Schengen?

– Depinde de noi. Dacă ne comportăm normal, adică dacă vom respecta normele unui stat de drept, probabil că intrăm în spaţiul Schengen cu prima etapă. Dar totuşi aş vrea să aduc în atenţia oamenilor politici din România faptul că nu trebuie să uităm că în luna septembrie 2013 sunt alegeri în Germania.

„Eu apreciez foarte mult urările şi mai puţin cadourile”

Ce i-a adus Moş Crăciun europarlamentarului Marian Jean Marinescu?! În primul rând, a venit Moşul pe la Strasbourg?

– Moşul trece peste tot, prin toată Europa, inclusiv prin Strasbourg. Mie, personal, Moş Crăciun mi-a adus câte puţin de la foarte mulţi. Gestul contează în primul rând în lumea asta. Eu apreciez foarte mult urările şi mai puţin cadourile. Când cineva îţi transmite un gând înseamnă că el, în acel moment, s-a gândit într-adevăr la tine şi asta contează enorm, mai ales că aceste sărbători ne fac mai umani, mai romantici şi mult mai sensibili.

Unde vă veţi afla la cumpăna dintre ani?

– Voi trece şi în 2013 tot alături de doamna mea. Sărbătorile sunt prilej de reîntâlnire, de relaxare şi de petrecere a timpului alături de familie. De fapt, cel mai important lucru.

Ce le uraţi doljenilor?

– Să fie sănătoşi şi voioşi!

Colectivul Cotidianului „Cuvântul Libertăţii” vă urează şi dumneavoastră „La mulţi ani!”.