Se lansează o nouă carte dedicată Craiovei Maxima

0
297

Echipa care a stabilit atâtea premiere în fotbalul românesc şi a cucerit inimile tuturor microbiştilor acum patru decenii, Craiova Maxima, are parte de un alt omagiu publicistic, pe lângă multele care i-au fost dedicate de-a lungul anilor. Un nou volum despre generaţia de legendă a Ştiinţei, „Zaibărul a învins Bordeaux-ul”, este lansat sâmbătă, la prânz, la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, semnat fiind de un tânăr suporter al Universităţii Craiova, Daniel Chimoiu, în vârstă de numai 23 de ani. Puştiul oltean, colecţionar de articole sportive, majoritatea legate de Universitatea Craiova, a întreprins o aventură, pe cât de riscantă, ţinând cont de vârsta sa, pe atât de nobilă, în universul Craiovei Maxima, aşa cum a fost el conturat în ziare, reviste şi cărţi, la acea vreme şi ulterior.

Prefaţa cărţii este semnată de Sorin Cârţu, care va fi prezent la lansarea volumului împreună cu:  Silviu Lung, Nicolae Negrilă, Costică Donose, Lorena Balaci, Alexandru Domozină, fiul regretatului Sebastian Domozină, Marius Mitran. Nu în ultimul rând, a fost invitat să participe la eveniment Cristian Ciomu, arhitectul  care a făurit celebra stemă cu leul, chiar cu prilejul parcursului de poveste al Craiovei Maxima până în semifinalele Cupei UEFA.

Titlul volumului lui Daniel Chimoiu împrumută sintagma „Zaibărul a învins Bordeaux-ul”, patentată de Fănuş Neagu după celebrul succes al Universităţii Craiova împotriva puternicei formaţii din Hexagon, în optimile de finală ale Cupei UEFA. Fiind atât de tânăr, născut la trei decenii după ce Craiova Maxima aducea al treilea titlu de campioană în palmaresul clubului din Bănie, autorul n-a îndrăznit să-şi impună propriile impresii despre subiect, dar a adunat cu sârguinţă, în aproape patru ani, „odele” dedicate tentativei reuşite a Craiovei Maxima de a deschide porţile Europei pentru fotbalul românesc. În cele 138 de pagini ale volumului, publicat la editura Sitech, regăsim tabletele semnate de inegalabilul Ilie Balaci în rubrica „Dribling” din revista „Ramuri”, scrise la sugestia lui Marin Sorescu. Sunt reproduse şi editorialele publicate de reputatul scriitor în revista pe care o conducea, Marin Sorescu mărturisind că era „contaminat de acest unic microb sănătos”. Sunt înfăţişate, de asemenea, opiniile vremii semnate de maestrul Fănuș Neagu în revista „Luceafărul”, de inegalabilii Amza Pellea și Eugen Barbu în „Informația Bucureștiului” şi de Adrian Păunescu în „Flacăra”. Calitatea hârtiei este remarcabilă, iar fanii Ştiinţei se pot delecta, pe lângă cunoscutele imagini din „epoca” Maximei, şi cu fotografii unicat din acea vreme, obţinute cu abnegaţie de colecţionar de autorul cărţii.