Alina Tănăsescu, deputat PSD: „România educată debutează cu o rectificare negativă pentru Ministerul Educaţiei“

0
884

Deputatul PSD de Dolj Alina Tănăsescu susţine că preşedintele Klaus Iohannis şi Guvernul PNL au reuşit „performanţa“ de a-şi încălca promisiunile de campanie în mai puţin de 24 de ore de la finalizarea turului doi al alegerilor prezidenţiale. Parlamentarul social-democrat a adus în discuţie decizia Guvernului PNL de a lua bani de la Ministerul Educaţiei, deşi unul dintre pilonii campaniei preşedintelui Iohannis se referea la „România educată“. 

„Cu siguranţă, niciodată în istoria post-decembristă a României nu s-a întâmplat ca un candidat, la pachet cu partidul care l-a susţinut, să-şi înşele alegătorii în chiar prima zi după ce, aşa cum se spune în popor, s-a văzut cu sacii în căruţă. Şi nu vorbim despre orice candidat, ci despre chiar preşedintele Klaus Iohannis şi ‹guvernul său› PNL. După ce, în ultimele trei luni, am auzit, rostită obsesiv de către preşedintele Iohannis şi armata de susţinători, promisiunea despre proiectul ‹României educate›, ne-am fi aşteptat ca, odată finalizată campania, locatarul de la Palatul Cotroceni şi vremelnicul şef de la Palatul Victoria să vină şi cu măsuri concrete în acest sens. Însă, la nici o zi de la încheierea turului doi al alegerilor, guvernul lui Klaus Iohannis ne-a anunţat că va tăia aproape 2 miliarde de lei din bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării“, a declarat Alina Tănăsescu, care a adăugat că „Acum se caută explicaţii, că banii nu erau folosiţi, că activitatea ministerului nu este afectată, dar cine mai este atât de naiv să creadă că sistemul de educaţie din România, miile de şcoli şi grădiniţe de pe tot cuprinsul ţării, nu au nevoie de bani!? Realitatea este că Guvernul PNL a tăiat banii de la Ministerul Educaţiei şi Cercetării! Punct!“.
Deputatul PSD a ţinut să precizeze că, odată cu acest episod, Klaus Iohannis şi PNL au arătat opiniei publice care le sunt, cu adevărat, priorităţile. „Şi, ca să fie tabloul complet, descoperim, deşi nu ne miră în vreun fel, că o parte din acei bani luaţi de la învăţământ vor merge către suplimentarea bugetelor… serviciilor de informaţii! Pe semne că, de fapt, electoratul român a înţeles greşit mesajele de campanie ale preşedintelui Iohannis şi promisiunile Partidului Naţional Liberal. Poate că, în realitate, ei nu vorbeau despre ‹România educată›, ci despre ‹România ascultat㛓.

Ghinion pentru românii cu studii superioare

Dacă în primul mandat, Klaus Iohannis a devenit celebru cu replica „ghinion“ adresată profesorilor, al doilea mandat pare că le va purta ghinion celor care au studii superioare. „Am aflat că Guvernul PNL va renunţa la măsura implementată de PSD privind salariul mediu diferenţiat pentru angajaţii cu studii superioare. Practic, este o nouă lovitură ‹România educată›. Vorbim, despre absolvenţii de studii superioare care se trezesc acum în situaţia în care Guvernul PNL nu dă doi bani pe efortul lor de a studia, de a se specializa într-un anumit domeniu. Este o decizie fără logică, mai ales când te lauzi că vrei să încurajezi tinerii cu studii superioare să rămână în România şi să nu mai plece peste hotare pentru a-şi găsi un loc de muncă mai bine remunerat“, a mai spus Alina Tănăsescu.