Ziua Naţională a României – sărbătorită de românii din sudul Basarabiei la Ismail şi de românii/vlahii din Timoc la Bor

0
64

Ziua Naţională a României va fi sărbătorită, la sfârşitul acestei săptămâni, de românii din sudul Basarabiei la Ismail şi de românii/vlahii din Timoc la Bor, printr-o serie de manifestări organizate de Institutul ”Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni.

Pe 1 Decembrie, sub genericul “Ziua Naţională a României în Sudul Basarabiei: Uniţi în cuget şi simţiri”, la Universitatea Umanistă de Stat din Ismail vor avea loc o dezbatere pe marginea semnificaţiei datei de 1 Decembrie şi a Marii Uniri de la Alba Iulia pentru comunitatea de români din Basarabia istorică, un recital de poezie patriotică susţinut de elevi din regiune şi un spectacol de muzică folclorică şi dansuri populare, susţinut de ansambluri/ colective din raioanele Ismail, Reni şi Tatarbunar. Printre invitaţi se află membri ai comunităţii de români din Basarabia istorică, scriitori, artişti, profesori şi studenţi de la Universitatea Umanistă de Stat din Ismail.

Proiectul are drept scop cultivarea sentimentului de apartenenţă la neamul românesc şi al simţului de unitate în rândul etnicilor români din sudul Basarabiei prin organizarea unui eveniment concomitent cu românii din întreaga lume, care sărbătoresc Ziua Naţională şi Centenarul Marii Uniri. De asemenea, organizarea evenimentului reprezintă un bun prilej de valorificare şi promovare a culturii tradiţionale româneşti în Basarabia istorică, se arată într-un comunicat transmis miercuri AGERPRES.

Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi” va desfăşura, de asemenea, în perioada 1 – 2 decembrie, proiectul “Ziua Naţională a României sărbătorită pe Valea Timocului – Serbia”. Evenimentul va fi organizat cu sprijinul Asociaţiei pentru cultură a românilor/vlahilor din Serbia “Ariadnae Filum”, Congresului Românilor din Serbia şi Protopopiatului Ortodox Român al Daciei Ripensis din cadrul Bisericii Ortodoxe Române.

Este programat un pelerinaj la Mănăstirea Sf. Arhangheli din Malainiţa, în cadrul căruia va fi oficiată o slujbă religioasă şi va fi susţinută, de către reprezentanţi ai Protopopiatului Ortodox Român al Daciei Ripensis, prelegerea cu tema “Rolul bisericii în vremurile Marii Uniri şi în vremea noastră”. De asemenea, vor fi depuse coroane de flori la Monumentul Eroilor din centrul oraşului Bor.

Sub genericul “Centenar 2018 – Românii timoceni la 100 de ani de la Marea Unire”, va fi organizată o conferinţă ştiinţifică la care sunt aşteptaţi să participe lideri ai românilor/vlahilor din Timoc, Oliver Marius Dilof – consulul general al României la Zaicear, etnologi, reprezentanţi ai mediului asociativ, jurnalişti. Totodată, elevii din Timoc care învaţă limba română literară vor primi ghiozdane şi materiale didactice oferite de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. (Sursa: Agerpres)