Viceprim-ministrul Ana Birchall, mesaj de promovare a egalității de gen la Formul Global al Femeilor Lideri Politici

0
76

Viceprim-ministrul Ana Birchall a participat, în perioada 26-27 noiembrie a.c., la Forumul Global al Femeilor Lideri Politici (WPL), prestigioasă rețea globală a femeilor-politician din întreaga lume, eveniment care a avut loc la Reykjavík, în Islanda. Ediția din acest an a Forumului și-a propus să abordeze rolul și implicarea femeilor într-o societate digitalizată și interconectată.

La eveniment au participat peste 400 de femei lideri politici din peste 100 de țări: șefi de stat și de guvern, miniștri, parlamentari, primari, precum și a numeroși experți, reprezentanți ai organizațiilor internaționale și lideri de opinie din mediul academic, de afaceri și din societatea civilă.

În intervenția susținută, viceprim-ministrul Ana Birchall a transmis mesajul prim-ministrului Guvernului României, Viorica Dăncilă, referitor la prioritățile pe tema politicilor de gen pe care țara noastră și le va asuma la momentul preluării Președinției rotative a Consiliului UE, de la 1 ianuarie 2019. ”România va acorda o atenție deosebită dimensiunii sociale în exercitarea Președinției Consiliului UE și principiilor care o alcătuiesc: egalitatea de gen, incluziunea socială, siguranța la locul de muncă, echilibrul între carieră și viața privată. Egalitatea de gen ne privește pe toți și este importantă pentru noi ca indivizi. Este, de asemenea, esențială pentru bunăstarea societăților noastre. Comunitățile puternice sunt cele care promovează și susțin că fiecare cetățean poate face diferența. Echilibrul între bărbați și femei este o trăsătură esențială a tuturor democrațiilor stabile și transparente. Nu numai că încurajează dezvoltarea economică, dar promovează bunăstarea generală și conduce la o Europă mai incluzivă și mai echitabilă atât pentru femei, cât și pentru bărbați”, se arată în mesajul prezentat de Ana Birchall.

Vicepremierul României a declarat că un important obiectiv al Președinției române la Consiliul UE va fi ”asigurarea egalității de șanse între femei și bărbați pe piața muncii prin reducerea decalajelor de remunerare între femei și bărbați și prin implementarea unor măsuri pentru asigurarea unui echilibru între viața de familie și muncă”, subliniind, totodată, că ”principiul egalității de remunerare pentru munca de valoare egală este o politică de gen care trebuie aplicată cu prioritate”.

Ana Birchall a participat la cina oficială oferită invitaților la forum de către Președintele Islandei, Gudni Thorlacius Johannesson. Totodată, vicepremierul român a avut întrevederi cu Katrín Jakobsdóttir, prim-ministrul Islandei, precum și cu Gudlaugur Thor Thordarson, ministrul afacerilor externe islandez, fiind abordate teme de interes de pe agenda europeană, inclusiv prioritățile Președinției române a Consiliului UE. De asemenea, au fost discutate aspecte legate de cooperarea în cadrul NATO și în diverse formate multilaterale, precum și de rolul deosebit de important al unei relații transatlantice solide.

În marja Forumului, viceprim-ministrul român a avut o întrevedere cu Mari Kiviniemi, secretar general adjunct al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), în cadrul căreia Ana Birchall a subliniat că aderarea la OCDE reprezintă “unul dintre obiectivele prioritare ale României”.

Întrevederea cu doamna Jewel Howard-Taylor, vice-președinte al Republicii Liberia, președinte al Senatului și al Comitetului pentru gen, sănătate, asistență socială, afaceri pentru femei și copii, din cadrul Senatului din Liberia, a prilejuit un schimb de opinii asupra stadiului relațiilor bilaterale, oficialul român prezentând dorința Guvernului României de a relansa relațiile tradiționale cu statele din Africa sub-sahariană, precum și promovarea candidaturii României pentru un loc nepermanent în cadrul CS ONU.

Elemente suplimentare:

Forumul Global al Femeilor Lideri Politici (WPL Global Forum) este o prestigioasă rețea globală a femeilor-politician. Membrele forumului sunt femei aflate în funcții publice de conducere care urmăresc ca, prin activitățile lor, să evidențieze rolul și viziunea de lider a femeilor în stat și în societate. Președintele și fondatorul forumului este Silvana Koch-Mehrin. Prim-ministrul României, doamna Viorica Dăncilă, este membru al Consiliului Femeilor Lideri Globali începând din februarie 2018.