Pregătiri intense pentru Centenar, la Călărași

0
4924

Fulgii mărunți și deși apucaseră să albească puțin pământul și la Călărași. Sufla, ieri, și un vânt tăios care spulbera pulberea de zăpadă, atâta câtă era, să ne amintească, într-un fel anume, că ne aflăm lângă Dunăre, unde frigul strânge mai mult decât în alte părți ale județului. Aerul impregnat de un fum dulceag de lemne arse cobora de pe casele tuturor oamenilor și ne vorbea despre viața însăși, prezentă dincolo de liniștea de pe străzi. Peste câteva zile, toți localnicii vor ieși din firescul acestui trai molcom și vor veni să petreacă, într-un mod deosebit, înălțător, 100 de ani de Românie modernă, marele Centenar.

Localitatea Călărași este, cu siguranță, printre comunele din județ care și-a propus să ofere atenția cuvenită Centenarului. Ziua de 1 Decembrie nu poate să treacă drept o zi obișnuită și nu va fi nici măcar asemănătoare cu oricare altă sărbătoare din lungul șir pe care autoritățile le-au organizat, aici, an de an. De această dată, ambiția este și mai mare: va fi ceva care să miște inimile oamenilor și să le rămână ca o amintire, prinsă precum o cocardă pe reverul memoriei. „Dacă Dumnezeu ne ajută cu un strop de vreme bună, va fi un eveniment foarte frumos, înălțător, așa cum l-am gândit noi. Sărbătorim Centenarul și toată lumea, și autoritățile, și școlile, și cei de la liceu ne-am dat mâna și ne-am străduit să organizăm ceva aparte, ca oamenii din localitatea noastră să rămână cu o amintire plăcută despre ce s-a întâmplat în această zi specială”, spunea, ieri, cu însuflețire, primarul Vergică Șovăilă.

Mesaj de Centenar

Mai întâi, a fost chemat informaticianul instituției, Eugen Chiosea, care a fost rugat să arate panglica tricoloră pe care autoritățile o vor arbora cu ocazia Centenarului. Desfășurând un sub imens pe masa din primărie, a putut fi citit mesajul tipărit cu litere de un albastru intens și proaspăt: „La mulți ani, România! Centenarul Marii Uniri!”. „Este simbolul  Centenarului pe care îl vom așeza, așa cum se cuvine, pe scena spectacolului. Ce poate fi mai frumos decât să vezi aceste cuvinte, scrise cu litere albastre, ca sufletul românilor, pentru a ne omagia țara și istoria noastră”, își exprimă emoția primarul din Călărași. Tot în rândul grija pregătirilor pentru marea sărbătoare erau trecute și buchetele de flori care vor fi depuse la cele două monumente din localitate, flori pentru care urma să se facă un drum special la Craiova. „Avem două monumente închinate eroilor căzuți în cele două războaie mondiale și este firesc să le onorăm pe fiecare cu coroane de flori. Așa am procedat în fiecare an și așa vom face și acum”, mai spune Vergică Șovăilă. 

Elevii au pregătit un program deosebit

La ceremonialul din ziua de 1 Decembrie sunt așteptați toți locuitorii comunei. Manifestările sunt programate să înceapă de dimineață, de la ora 9.30. La cele două monumente ale eroilor, vor fi oficiate slujbe religioase și vor fi depuse coroane de flori în memoria celor răpuși de gloanțe. Acolo se vor afla autoritățile, consilierii, dar și mulți elevi care învață la cele două școli generale din localitate, alături de colegii lor de la liceu. Primarul Vergică Șovăilă și-a pregătit și el un mic discurs pe care îl va transmite oamenilor cu acest prilej, după care evenimentul va continua pe scena acoperită din localitatea Sărata. „Elevii noștri au pregătit un program deosebit pentru această sărbătoare de Centenar. Au făcut repetiții, s-au străduit să prezinte cele mai frumoase poezii și cântece, va fi un program deosebit. Ultimii care vor urca pe scenă sunt dansatorii noștri de la Ansamblul Bordeiașul, cu care ne mândrim”, a dezvăluit, ieri, o parte din momentele cu care va fi marcată ziua de 1 Decembrie, și la Călărași.

Vor petrece românește

Însă sărbătoarea națională de Centenar nu se va sfârși așa. Autoritățile au pregătit și o tradițională masă câmpenească pe care o vor oferi, la prânz, tuturor celor care vor participa la manifestări. Din donațiile unor sponsori din localitate, agenți comerciali, vor fi pregătite 700 de porții de fasole cu ciolan, care vor fi servite oamenilor, alături și de un pahar de vin. „Am considerat că este un mod în care putem să lăsăm deoparte toate resentimentele, să ne dăm mâinile și să ciocnim un pahar de vin împreună. Ideea a fost a noastră, a autorităților, și ne-am bucurat foarte mult că au existat sponsori care ne-au sărit imediat în ajutor cu această gustare. Nu este ceva deosebit, dar este o atenție pe care am dorit foarte mult să o oferim oamenilor din comună și îi așteptăm să participe la sărbătoare”, a mai afirmat edilul din Călărași. Manifestarea de Centenar se va încheia românește, cu un concert de muzică populară, care va dura peste patru ore de spectacol. Pe scenă vor urca soliștii Nelu Bițînă, Livia Celea Streață, Cornel Cojocaru, Rozica Petra, Florin Buzatu, George Forfotă, Robert Mustățea, Cătălina Munteanu. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deszăpezirea ulițelor, cu utilajele proprii

Ieri s-a așternut primul covor de zăpadă din această iarnă, iar autoritățile s-au mobilizat pentru a curăța străzile principale și ulițele din comună. „Acționăm cu trei utilaje, în localitatea Sărata folosim grederul, iar în Călărași – buldoexcavatorul și tractorul cu lamă. Ne-am gtospodărit și am achiziționat din fonduri proprii aceste utilaje, ceea ce ne face să nu depindem de alții și să economism astfel niște bani la buget. Din experiența anilor trecuți, știu că nu vom avea probleme, pentru că de fiecare dată ne-am organizat foarte bine. Am dat o mână de ajutor și persoanelor vârstnice care fie sunt singure, fie sunt neputincioase și au nevoie de cineva care să le facă o potecă prin zăpadă sau aprovizionarea”, a spus primarul Vergică Șovăilă.