Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al judeţului Dolj a transmis planul de acţiune în sezonul rece

0
7681

 A venit iarna, ninge în continuare, se anunţă  temperaturi geroase, mai ales pe timpul nopţii, iar sezonul se arată dificil. Ţinând cont de toate datele , Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al judeţului Dolj a transmis, către toate Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU) şi Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU) din teritoriu măsurile care trebuie aplicate în acest anotimp, pentru a fi evitate problemele cu risc ridicat de pericol.

Inspectorul şef al ISU „Oltenia” Dolj, col. Constantin Florea,  a prezentat planul de măsuri care trebuie aplicat în sezonul de iarnă de către CLSU şi SVSU în întreg judeţul: „Vor fi convocate, de către CLSU, şedinţe în cadrul cărora vor fi stabilite măsurile de intervenţie în sezonul rece. Astfel, autospecialele pentru stingerea incendiilor trebuie să fie echipate corespunzător, iar, la nivel local, utilajele de deszăpezire să fie în bună stare de funcţionare. De asemenea, spaţiile de evacuare şi de cazare temporară a sinistraţiilor trebuie să fie pregătite, inclusiv prin asigurarea unei rezerve de combustibil necesar încălzirii acestora, la care se adaugă rezerva de hrană necesară persoanelor care pot rămâne înzăpezite. Foarte importantă este şi întocmirea evidenţei şi monitorizarea, în perioada fenomenelor meteorologice periculoase, prin medicii de familie, a persoanelor cu urgenţe cunoscute (femei însărcinate, persoane cu afecţiuni grave, în special cele cu dependenţă de insulină sau cele care au nevoie de dializă, etc.). În acelaşi timp , este necesară identificarea categoriilor de persoane vulnerabile (bătrâni singuri, bolnavi care nu se pot deplasa, ori cei cu dizabilităţi ), la care se adaugă categoria celor fără adăpost, prin intervenţia centrelor de asistenţă medico-socială. În primele 72 de ore de la evacuare sau de la instituirea stării de alertă, trebuie efectuată aprovizionarea cu produse alimentare de strictă necesitate, iar toate instalaţiile de încălzire să fie în stare de funcţionare şi accesul în instituţii să fie fără probleme”.

Responsabilităţi şi pentru Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă

Pe aceeaşi linie a recomandării ISU Dolj intră şi SVSU-urile, aici vorbind, oarecum, într-o altă nuanţă, dar obiectivul fiind acelaşi: siguranţa populaţiei în timp de iarnă. Structurile din teritoriu trebuie, pe linie preventivă, să-şi intensifice controalele, la gospodării, operatori economici sau instituţii, cele din urmă aflate în subordinea Consiliului Local din fiecare Unitate Administrativ – Teritorială (UAT), pentru remedierea oricăror deficienţe constatate, iar protejarea şi marcarea surselor de apă să fie verificată , în aşa fel încât acestea să poată fi utilizate permanent. Pe aceeaşi linie se înscrie şi controlul lăcaşelor de cult şi a spaţiilor unde se vor organiza acţiuni publice în ceea ce priveşte Revelionul 2019. Pe segmentul de „intervenţie”, sunt obligatorii verificarea autospecialelor aflate în dotare, instruirea  personalului, asigurarea funcţionării, în permanenţă, a sistemelor de avertizare a populaţiei, supravegherea permanentă a zonelor critice în care vor fi prognozate căderi importante de zăpadă.