Muzeului Olteniei poate fi vizitat gratuit de 1 Decembrie

0
389

De 1 decembrie 2018, în Ziua Națională a României și în Anul Centenar al Marii Uniri, Muzeul Olteniei oferă publicului acces gratuit în spațiile sale expoziționale, „în vederea conștientizării evenimentelor marcante pentru istoria națională”. Dacă vreți să aflați mai multe despre momente istorice importante ale ultimului veac, poftiți la Secția de Istorie-Arheologie (strada „Madona Dudu” nr. 14), unde veți beneficia și de un tur ghidat specializat în Sala Regalității / Marele Război. Secția de Etnografie (strada „Matei Basarab” nr. 16) vă invită să admirați un simbol național în expoziţia dedicată Mariei Tănase, iar Secția de Științele Naturii (strada „Popa Șapcă” nr. 8) vă așteaptă să faceți o spectaculoasă călătorie în spațiul cosmic. Cele trei secții ale muzeului rămân deschise publicului și mâine, 30 noiembrie 2018, ca și duminică, 2 decembrie 2018. Programul de vizitare este în intervalul orar 9.00-17.00.

De 1 Decembrie, vizitele la Muzeul Olteniei vor fi axate pe tematica istorică oferită de Secția de Istorie-Arheologie, mai precis pe expoziţiile permanente dedicate nu numai operelor aflate în patrimoniul instituției, ci și momentelor istorice marcante ale devenirii noastre ca stat național. În sălile expoziționale vor rula filme documentare, în formă interactivă, digitală,  prezentând aspecte de luptă de pe frontul românesc.

Muzeul va oferi publicului craiovean ocazia de a participa la un tur ghidat specializat în sala „Regalitatea României și Primul Război Mondial”, ce prezintă, într-o expunere modernă, piese de mobilier impresionante, dar și tablouri care au aparținut Domeniului Regal de la Segarcea. De asemenea, spațiul expozițional este încadrat de diorame cu butaforie muzeală interactivă ce redau scene de luptă din Primul Război Mondial.

„Dacă vrei să cunoști mai multe despre istoria națională, cu accent pe momente istorice importante în An Centenar, vino la Secția de Istorie-Arheologie și vei vedea fotografii, medalii, uniforme ale ostașilor români, tranșee de pe frontul românesc, portretele primilor doi regi ai României alături de soțiile lor – Regele Carol I și Regina Elisabeta, Regele Ferdinand și Regina Maria –, piese de mobilier provenite de la Domeniile Coroanei de la Segarcea, scrisori, cărți poștale, căști militare și câteva piese din perioada Marelui Război. Cei pasionați de numismatică pot admira diferite medalii, decorații și brevete românești și străine”, precizează reprezentanții muzeului.

Patrimoniul remarcabil deţinut de Secţia de Istorie-Arheologie este valorizat însă și în cadrul celor trei expoziţii permanente: „Oltenia Preistorică”, „Redescoperă Istoria” şi „Oltenia Rediviva”.

Secţia de Etnografie (Casa Băniei) – important monument de arhitectură medievală şi, deopotrivă, cea mai veche construcţie civilă din Craiova – va prezenta publicului vizitator două expoziţii permanente: Ritmurile vieţii” – în care se regăsesc ritualul nunţii, însoţit de artefacte religioase, dar şi meşteşuguri tradiţionale specifice Olteniei (olăritul, cojocăritul, ţesutul), și Facerea pâinii” – o reprezentare specifică a vechii culturi a grâului din Oltenia. «De asemenea, dacă în An Centenar vrei să admiri un simbol național, te invităm la expoziţia temporară „Maria Tănase – un simbol peren”, ce aduce în atenţia publicului obiecte care i-au aparţinut Măiestrei naționale, fotografii, scrisori, documente personale, tablouri, precum şi schițe ale costumelor de scenă ce au aparținut cântăreței», se menționează într-un comunicat de presă al Muzeului Olteniei.

La Secţia de Ştiinţele Naturii pot fi vizitate expoziţii ample cu tematici ştiinţifice variate şi complexe, realizate cu mijloace muzeotehnice moderne (butaforii, sisteme electronice, module luminoase): Oltenia – Terra fossilis”, Condiţiile fizico-geografice şi ecosistemele Olteniei”, „Colecţia de minerale şi roci”. Reconstituirile scheletice ale unui urs de peşteră cu vârsta de circa 30.000 de ani sau ale unui mamut cu vârsta de circa 1,6 milioane de ani sunt doar două dintre atracții. Craiovenii pot admira și două expoziţii care oferă posibilitatea consolidării şi/sau diversificării cunoştinţelor de bio-ecologie, geografie şi geologie. Ultimul etaj al clădirii secției este dedicat unei expoziţii care facilitează cunoaşterea spaţiului cosmic: „Universul şi Sistemul nostru solar”