Începe Europeanul de handbal feminin

0
66

Astăzi începe Europeanul de handbal feminin, în Franţa, iar România se află în grupa D, alături de Norvegia, Cehia şi Germania. Tricolorele debutează mâine, de Ziua Centenarului, înfruntând Cehia, la Brest, de la ora 19 (TVR 1). SCM Craiova nu are nicio sportivă în lotul României, Ana Maria Ţicu, convocată iniţial, accidentându-se recent, Cristina Zamfir este şi ea indisponibilă din motive medicale, iar Iulia Dumanska şi Vali Ardean, din echipa care a câştigat Cupa EHF în primăvară, s-au transferat la alte cluburi. Totuşi, Zeljka Nikolic şi Jelena Trifunovic au fost chemate la naţionala Serbiei. Iată lotul României, convocat de selecţionerul Martin Ambros: Portari: Denisa Dedu, Yuliya Dumanska Extreme stânga: Valentina Ardean-Elisei, Cristina Florica; Interi stânga: Cristina Neagu, Gabriela Perianu, Anca Polocoșer; Centri: Eliza Buceschi, Cristina Laslo, Mădălina Zamfirescu; Interi dreapta: Ana Maria Dragut, Melinda Geiger; Extreme dreapta: Laura Chiper, Aneta Udriștoiu; Pivoţi: Crina Pintea, Daniela Raţiu, Raluca Băcăoanu.

Componenţa celorlalte grupe: Grupa A (Nantes): Danemarca, Serbia, Suedia, Polonia; Grupa B (Nancy): Franța, Muntenegru, Rusia, Slovenia; Grupa C (Montbeliard): Ungaria, Spania, Olanda, Croația. Primele 3 clasate se califică în grupele principale, de unde primele două clasate vor merge în semifinale.

Multe adversare ale Craiovei, prezente la Euro

Principala favorită la câştigarea Euro este Norvegia, care are în lot şapte jucătoare de la Vipers, învinsa Craiovei în finala Cupei EHF. Antrenorul Hergeirsson mizează şi pe  tripleta de la Gyor, Oftedal – Kristiansen – Brattset, pe cel mai bun pivot din lume, Heidi Loke, revenită după naştere, dar nu şi pe superstarurile Nora Mork şi Amanda Kurtovic, accidentate. Gazda, Franţa, este a doua favorită, iar eternul Olivier Krumbholz are la dispoziţie cam acelaşi lot cu care a câştigat anul trecut Mondialul, surpriza fiind renunţarea la Niombla. De la naţionala Franţei, Pineau, Coatanea şi Foppa, de la Brest, au fost adversarele Craiovei în grupa EHF de anul trecut, ca şi Stoijlikovic şi Pop Lazic, sârboaice, tot de la Brest. Olanda este cotată cu a treia şansă la câştigarea titlului, după Norvegia şi Franţa, antrenoarea Helle Thomsen mizând pe starurile Groot (Gyor) şi Abbing (Rostov), iar în poartă pe recenta adversară a Craiovei, Duijndam, rezerva lui Woltering, la Dortmund. În lot este o viitoare adversară a echipei din Bănie, interul Housheer, de la Nykobing, echipă care o trimite la naţionala Danemarcei pe extrema Pedersen, dar nu şi la cea a Sudiei pe interul Johanna Westberg, care a refuzat convocarea. De asemenea, Croaţia mizează pe nu mai puţin de 5 jucătoare de la Podravka, fosta şi viitoarea oponentă a formaţiei lui Bogdan Burcea în cupele europene. Ca să rămânem la grupa Craiovei din EHF, de la Amara Bera Bera vin la Euro portarul Castellanos, rezerva celebrei Silvia Navarro, şi centrul Arderius. Din naţionala iberică vor lipsi însă celebrele jucătoare de culoare, Mangue şi Barbosa. Rusia lui Trefilov, cel care a venit anul trecut în Bănie cu Kuban Krasnodar, este cotată cu a patra şansă la câştigarea titlului, din lot nelipsind coordonatorul Dmitrieva, care a făcut spectacol în Polivalentă cu Lada Togliatti. Ungaria are absenţe de marcă, printre care Gorbicz, Tomori, Hornyak sau Kisfaludy.