Primăria Craiova are criteriile pentru impozitul pe paragină

0
436

Primăria Craiova a definitivat procedura de lucru pentru supraimpozitarea clădirilor şi terenurilor lăsate în paragină de către proprietari. Autorităţile locale au stabilit şi criteriile după care un imobil sau o parcelă de teren, din intravilanul Craiovei, vor fi identificate ca „neîngrijite” şi taxate cu un impozit de 500%, în 2017. 

primaria craiovaLa ultima şedinţă a CLM Craiova, de joia trecută, consilierii municipali au votat proiectul de hotărâre privind taxele şi impozitele pe 2017, noutatea reprezentând-o supraimpozitarea cu 500% a clădirilor şi terenurilor lăsate în paragină. Deoarece aleşii locali au fost puşi în situaţia de a vota mai înainte cuatumul taxei, viceprimarul Mihai Genoiu a promis atunci că se va veni imediat şi cu procedura de aplicare a acestei taxe. Deşi se avansase, ca termen, ziua de vineri a săptămânii trecute, autorităţile au definitivat ieri procedura de lucru, care a şi fost postată pe site-ul Primăriei, unde poate fi consultată de cei interesaţi până la data de 21 decembrie.

Poliţia Locală identifică, în teren, clădirile

Potrivit autorităţilor, verificarea şi identificarea clădirilor sau terenurilor neîngrijite se realizează prin intermediul Poliţiei Locale Craiova, care se deplasează în teren pentru identificarea clădirilor sau terenurilor neîngrijite situate în intravilanul municipiului Craiova. ”În situaţia în care nu se identifică proprietarul imobilului la data verificării în teren, cu sprijinul Direcţiei Impozite şi Taxe, Direcţiei Urbanism şi Amenajarea Teritoriului, Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor se va identifica proprietarul terenului/clădirii neîngrijite. Poliţia Locală a Municipiului Craiova va întocmi Nota de constatare privind starea de fapt pentru fiecare imobil (teren/clădire) neîngrijit identificat în intravilanul municipiului Craiova şi Fişa de evaluarea privind starea fizica de fapt, aferentă clădirii principale/clădirii anexe/terenului”, se arată în documentaţia primăriei. În cazul în care proprietarul unei clădiri neîngrijite sau al unui teren neîngrijit le înstrăinează înaintea termenului la care trebuia să efectueze lucrările necesare, se reia procedura pe numele noului proprietar.

 Remedierile se fac până la sfârşitul anului fiscal

La împlinirea termenului prevăzut prin notificare reprezentanţii Poliţiei Locale se vor deplasa în teren ca să verifice starea în care se află imobilul sau terenul. Procedura spune că, dacă după termenul stabilit prin notificare proprietarul nu s-a conformat, poliţiştii locali întocmesc o Notă de constatare privind neconformitatea, care ca fi transmisă Primăriei Craiova, respectiv secretarului comisiei mixte, care va fi constituită în baza dispoziţiei primarului municipiului Craiova . Autorităţile au stabilit că această comisie va decide, pe baza actelor care le vor fi puse la dispoziţie, dacă o proprietate se încadrează sau nu la supraimpozitare. Aceeaşi comisie mixtă are obligaţi să iniţieze un proiect de hotărâre, pentru fiecare imobil sau teren în parte, care va fi supus apoi votului consilierilor municipali. Dacă hotărârea de consiliu va trece la vot, Direcţia de Taxe şi Impozite a Primăriei îl va impozita pe proprietar.

Cum arată o casă sau un teren neîngrijit

Pentru a nu exista abuzuri la încadrarea imobilelor în categoria de „neîngrijit”, pe lângă definirea termenului, procedură include şi criterii de evaluare a proprietăţilor. În ceea ce priveşte starea de degradare în care se găseşte o clădire, autorităţile vor ţine cont dacă: şarpanta lipseşte parţial sau integral; învelitoarea lipseşte integral; pereţii exteriori lipsesc parţial; finisajul la pereţii exteriori lipseşte parţial sau integral şi tâmplăria exterioară lipseşte integral. În privinţa terenului, autorităţile vor încadra proprietatea în categoria „neîngrijt” în cazul în care există vegetaţie spontană, deşeuri, iar împrejmuirea lipseşte parţial.