„Poveşti de viaţă” – un parteneriat româno-bulgar original

0
346

Ieri, Căminul pentru persoane vârstnice Craiova a fost gazda unui eveniment inedit. Două grupuri formate din tineri craioveni şi bulgari din Oreahovo au învăţat cum să cunoască mai bine istorii personale de viaţă, trările şi sentimentele unei generaţii care a cunoscut decenii de existenţă, mai mult sau mai puţin plăcută. Reuniţi în cadrul unui program „Erasmus”, tinerii de pe ambele maluri dunărene vor continua campania printr-o acţiune similară în Oreahovo, în luna februarie a anului viitor.

caminul de batrani (2)Tinerii şi vârsticii sunt două categorii, pentru care istoria ar trebui privită din ambele perspective. Pe de o parte, experienţele acumulate de persoanele cu o vârstă mai înaintată, pe de altă parte impactul pe care aceste istorisiri personale le au asupra viitoarei formări comportamentale a tinerilor. Astfel, Căminul pentru persoane vârstnice din Craiova a fost gazda unui proiect româno-bulgar, prin intermediul căruia câteva zeci de elevi au putut asculta şi asimila experienţe de viaţă. Căminul are în prezent circa 310 persoane ce beneficiaze de îngrijiri de specialitate şi este, de departe, cel mai mare din Dolj, după profilul activităţii. Cum anotimpul rece se instalează în următoarele zile, conducerea de aici se aşteaptă şi la o sporire a solicitărilor venite din partea oamenilor străzii.

          Proiectul româno-bulgar este finanţat de Comisia Europeană prin programul ERASMUS +. Acţiunea-cheie 1: Mobilitatea persoanelor în scop educaţional – mobilitate pentru tineri.

Istoria nu trebuie uitată

          caminul de batrani (1)Despre importanţa iniţiativei a vorbit, de la bun început, coordonatorul român. „La nivel mondial se înregistrează o scădere a interesului tinerilor pentru istorie, fenomen prezent şi în ţările celor doi parteneri. Din păcate, în România şi Bulgaria, curricula încărcată, lipsită de atractivitate accentuează acest lucru. Scopul proiectului este abilitarea unui grup de 28 de  tineri români şi bulgari pentru a promova interesul tinerilor pentru istoria recentă, utilizând dialogul între generaţii şi valorizarea memoriei vârstnicilor, la nivelul celor două regiuni implicate –Oltenia, România şi Vratsa, Bulgaria”, a precizat Oana Mateescu, preşedinta Asociaţiei Europrotector.

          Obiectivele proiectului sunt creşterea nivelului de informare a 28 de tineri români şi bulgari în privinţa problemelor cu care se confruntă vârstnicii institutionalizaţi; dezvoltarea abilităţilor de relaţionare cu persoanele vârstnice; dezvoltarea abilităţilor de conservare a elementelor de istorie recentă păstrate de vârstnicii institutionalizaţi şi consolidarea competenţelor dobândindite de tinerii români şi bulgari prin realizarea de sesiuni de informare şi dezbateri, implicând 400 de tineri şi 80 de seniori, în România şi Bulgaria.

Urmează Oreahovo

          caminul de batrani„Tinerii noştri, când participă la un program european Erasmus sunt bucuroşi că, în afară de faptul că sunt incluşi în proiecte, le place foarte mult că revin în Craiova. Tema proiectului este foarte interesantă. Noi ştim ce vom face în acest demers, iar partea a doua va continua în Bulgaria. Sunt convinsă că tinerii care participă în proiect vor mai avea contacte cu alţi tineri, şi nu numai, din România şi astfel vor dobândi o stimă de sine mai mare”, a declarat Hrizantema Raşeva, secretar al Casei de Cultură din Oreahovo.