„Mircea Tiberian & friends” – concert de jazz în închiderea Festivalului Internaţional „Craiova Muzicală”

0
42

Doar două zile au mai rămas până la încheierea celei de-a 43-a ediţii a Festivalului Internaţional „Craiova Muzicală”, organizată de Filarmonica „Oltenia”, în perioada 18-30 noiembrie, şi dedicată muzicii contemporane. Evenimentul are ca oaspeţi peste 20 de artişti străini, nume deja consacrate ale scenei muzicale internaţionale, din 12 ţări din Europa şi S.U.A., şi un program divers, cuprinzând 25 de manifestări. Reprezentative sunt şi aceste ultime patru: un recital de acordeon susţinut de tânărul basarabean Ghenadie Rotari, două concerte camerale şi concertul de jazz „Both Sides of the River”, prezentat, chiar în închiderea festivalului, de „Mircea Tiberian & friends”. Biletul pentru fiecare dintre evenimente costă 10 lei.

Filarmonica Tiberian TrioMuzician activ, care a evoluat în toată Europa, în săli precum Musikverein şi Radiokulturhaus din Viena, Gasteig din Munchen, Teatro Regio din Torino ş.a., Ghenadie Rotari (n. 1991, Republica Moldova) vine, astăzi, la Craiova pentru a susţine un recital de acordeon. Evenimentul are loc la Muzeul de Artă (ora 17.00), invitata artistului fiind talentata violoncelistă Ana Topalovic (Austria/Serbia).

Filarmonica Green Thing EnsembleLa ora 19.00, publicul este invitat în sala Filarmonicii „Oltenia” pentru concertul cameral organizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român şi prezentat de Ansamblul „Green Thing”, din Austria  (Natalija Isakovic – vioară, Matei Ioachimescu – flaut, Ana Topalovic – violoncel, Alfredo Ovalles – pian). Ansamblul este specializat în interpretarea şi înregistrarea de creaţii noi aparţinând unor compozitori în viaţă, ca şi în readucerea în lumină a unor lucrări clasice din secolul al XX-lea rareori cântate.

Filarmonica Logos String QuartetUn alt concert cameral va fi susţinut mâine, 30 noiembrie, de la ora 18.00, de Cvartetul de coarde „Logos”, din S.U.A., format din profesori de la Universitatea de Stat din Louisiana: Espen Lilleslatten, Roxana Pavel Goldstein – vioară, Elias Goldstein – violă, Dennis Parker – violoncel. Repertoriul ansamblului cuprinde lucrări de compozitori clasici, romantici, moderni şi contemporani, îmbinând cu deosebit succes cele două îndeletniciri de înaltă responsabilitate artistică. La Craiova, programul include Cvartetul de coarde nr. 3, în Fa major, op. 73 de Dmitri Șostakovici, String Quartet de Paul Creston, Great Places – String Quartet No. 4 de Daniel Schnyde, Cvartetul de coarde în Sol minor, op. 10 de Claude Debussy.

Cea de-a 43-a ediţie a Festivalului Internaţional „Craiova Muzicală” se va încheia cu concertul de jazz „Both Sides of the River” susţinut mâine-seară, de la ora 20.00, de Mircea Tiberian (pian), Chris Dahlgren (contrabas, S.U.A.) şi John Betsch (baterie, S.U.A.). Cei trei au cântat pentru prima dată în această formulă în 2006, la Festivalul „Jazzy Spring in Bucharest”, iar apoi s-au reunit în 2007 la Kronstadt Jazz Days (Braşov), în urma acestui concert rezultând albumul „Ulysses”, apărut la Open Art Records în 2009. „Aria lor stilistică se situează undeva în zona modernităţii, fără a fi ignoraţi parametrii tradiţionali ai jazzului main stream. Cu alte cuvinte, deşi muzica lor se adresează publicului deschis către experiment şi originalitate, pe parcursul performanţei se pot distinge cu claritate elemente din tradiţia muzicilor afro-americane şi chiar din muzica clasică europeană. Evident, în cea mai mare parte din timp se practică improvizaţia colectivă, domeniu în care cei trei muzicieni îşi arată adevărata măiestrie ce justifică notorietatea de care se bucură în lumea jazzului”, precizează organizatorii evenimentului.