„Dezvoltarea Luncii Dunării”: Trei scenarii, o singură soluţie

0
411

După aproape un an de discuţii, vizite, seminarii şi scenarii tehnice îndelung analizate, proiectul pilot „Dezvoltarea Luncii Dunării”, derulat în baza colaborării româno-olandeze în domeniul gospodăririi apelor şi iniţiat de Ministerul Mediului şi Pădurilor, Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR) şi Administraţia Bazinală de Apă (ABA) „Jiu”, pentru refacerea luncii inundabile şi a zonelor umede de-a lungul Fluviului Dunărea, a ajuns la final.

Specialiştii olandezi, alături de o echipă de români, au efectuat studii tehnice într-o zonă-pilot, care cuprinde 24.000 ha de teren, din Dolj, pentru apărarea împotriva inundaţiilor similare cu cele din 2006, pentru dezvoltarea agriculturii în zonă şi o posibilă renaturare a luncii inundabile, în urma cărora au rezultat trei scenarii pentru îmbunătăţirea condiţiilor din zona-ţintă.

«Bugetul proiectului este de 289.393 de euro, bani proveniţi în cea mai mare măsură din Programul olandez Parteneri pentru Apă, respectiv 231.514 de euro. Întâlnirea de astăzi (n.r. – ieri) are ca scop prezentarea rezultatelor proiectului „Dezvoltarea Luncii Dunării”, derulat în cadrul Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) „Jiu” pe parcursul anului 2011, începând cu luna ianuarie a acestui an, pentru dezvoltarea zonelor pilot, respectiv Ghidici – Rast – Bistreţ şi Bistreţ – Nedeia – Jiu, care au fost afectate de inundaţiile din anul 2006», a declarat Marin Tălău, directorul tehnic al ABA „Jiu”.

Potrivit acestuia, proiectul a urmărit elaborarea unui studiu de evaluare a stării actuale pentru cele două incinte din lunca inundabilă a Dunării de pe teritoriul ABA „Jiu”, crearea unui cadru general pe baza acestui studiu, precum şi îndrumarea autorităţilor pentru depunerea unei aplicaţii ulterioare referitoare la finanţarea din fonduri ale UE, care să asigure implementarea unui scenariu, cel mai realist şi general acceptat pentru lunca inundabilă, în zona luată în studiu.

Dezvoltarea agriculturii şi protejarea mediului

Astfel, în zona-pilot Ghidici-Zăval vor fi realizate o serie de alternative privind planurile de dezvoltare ale zonei. „Aceste planuri vor fi realizate în strânsă colaborare cu părţile interesate din zonă, atât instituţii publice, cât şi instituţii şi persoane private. Este o abordare nouă în România, întrucât beneficiarii proiectului sunt implicaţi direct în găsirea soluţiilor”, a explicat conducerea tehnică a ABA Jiu. Marin Tălău a precizat că dezvoltarea luncilor nu urmăreşte numai aspectele legate de protecţia împotriva inundaţiilor, ci ia în considerare şi aspectele şi interesele legate de agricultură şi mediu, precum şi interesele locale. „Studiile tehnice vor sta la baza realizării acestor planuri. Va fi realizată, de asemenea, o analiză preliminară a costurilor şi a avizelor necesare. Planurile vor sta la baza realizării unei aplicaţii pentru fonduri europene, pentru implementarea soluţiilor agreate. Unul dintre cele trei scenarii realizate de specialişti, cel mai bun, va fi adoptat, apoi va fi avizat de Ministerul Mediului, şi abia apoi se va încerca finanţarea lui”, a adăugat Marin Tălău.