Carina Maria Viespescu, micuţa matematiciană de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”

0
2811
Carina Maria Viespescu este, cu siguranţă, unul dintre matematicienii de aur pe care îi are Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova. În numai patru ani de studiu, a reuşit să adune o colecţie impresionată de medalii, în majoritate de aur, dar mai urmează şi alte competiţii la care trebuie să participe. Are o capacitate neobişnuită de a rezolva şi cele mai dificile probleme de matematică şi petrece multe ore în biblioteca şcolii, acolo unde se pregăteşte intens pentru Olimpiada de Matematică, prima sa olimpiadă de la care speră să se întoarcă acasă şi cu o medalie.
Carina Maria Viespescu este un copil vesel, cu un chip luminos, care îţi vorbeşte despre matematică ore în şir. Materia cifrelor, care îi sperie, de regulă, pe cei mai mulţi dintre copiii de vârsta ei, este preferata sa încă din clasa a II-a. Imediat după ce a învăţat operaţiile elementare, a început să rezolve probleme din culegerile de matematică. Învăţătoarea sa, doamna Alexia Elena, a observat la Carina uşurinţa cu care reuşea să se descurce la toate problemele şi a încurajat-o să meargă şi la primele concursuri. „Am descoperit matematica datorită doamnei învăţătoare Alexia Elena, iar primul concurs la care am participat a fost Lumina Math. Am luat premiul I şi m-a încurajat să merg şi la alte concursuri”, îşi aminteşte Carina. De la orice competiţie şcolară, fetiţa s-a întors cu premii şi medalii, care au început să se tot adune. 
Participă la toate concursurile de matematică
Acum, Carina Maria Viespescu este elevă în clasa a V-a la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, unde îi este dirigintă, doamna profesoară de limba română, Argentina Popa. La acest nivel, matematica a devenit o materie şi mai dificilă, dar acest lucru nu o descurajează deloc. Din contră, concursurile sunt şi mai multe, iar Carina şi-ar dori să poată să participe la toate. „Merg la toate concursurile de matematică pentru clasa mea. Le ratez doar pe cele la care nu pot să mă duc din cauza timpului, că se suprapun cu altele”, spune micuţa matematiciană. Aşa se face că, acum, în acest an de studiu, are o listă lungă de competiţii la care şi-a propus să participe. „Am fost la multe concursuri precum Danubius, unde am luat cupa pentru cel mai bun rezultat, la Sfera, la Micul Arhimede, la Luis Funar, cam la toate concursurile. Ultimul concurs a fost ”Gheorghe Dumitrescu” şi acolo am luat medalie de aur”, înşiră Carina, cu exactitate, concursurile la care merge.
Premiul I la concursul de la Vidin
Anul trecut, eleva Carina Maria Viespescu a participat şi la concursul de matematică desfăşurat la Vidin. A muncit mult pentru această competiţie, dar a reuşit să se claseze pe podium, ba chiar să obţină medalia de aur, la grupa ei de vârstă. „A fost un concurs foarte uşor, dar era mai greu să înţelegi subiectele pentru că nu le-au tradus foarte bine. Am luat premiul I, dar anul acesta am decis să nu mai particip fiindcă vreau să mă pregătesc mai bine pentru Olimpiada de Matematică. Faza naţională va fi la Iaşi şi cred că va fi destul de greu, dar dacă mai lucrez, probabil că o să mă descurc. Aşa sper. Am emoţii, dar voi lucra mai mult”, îşi propune acum Carina. Avizată de Ministerul Educaţiei, Olimpiada de Matematică este consideră competiţia supremă în acest domeniu, iar pentru Carina va fi primul său concurs de o asemenea anvergură. 
Se pregăteşte pentru Olimpiadă
Lucrul la matematică este permanent pentru Carina, dar pregătirea pentru această Olimpiadă îi solicită parcă şi mai mult timpul liber, fiind nevoită să petreacă mai multe ore de studiu acasă, dar şi în biblioteca şcolii. De obicei, micuţa matematiciană studiază câte patru ore pe zi. Din clasa a IV-a a intrat şi la Centrul de Excelenţă, şi acolo tot printre primii elevi, unde ia lecţii suplimentare de matematică în fiecare zi de sâmbătă. Profesorii săi, Claudiu Ciulcu şi Lucian Tuţescu, cunoscând isteţimea ieşită din comun a elevei Carina Maria Viespescu, sunt încrezători că se va califica pentru faza naţională, iar acolo se va situa pe podiumul competiţiei, adică va fi unul dintre cei mai buni trei matematicieni şcolari din ţară. Dacă va fi aşa, anul viitor, eleva Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova se va întoarce de la Iaşi cu o medalie, care va fi cea mai strălucitoare dintre cele pe care le deţine, pe măsura gradului competiţional.
Se delectează cu pictura şi limba germană
Carina Maria Viespescu are o colecţie întreagă de medalii, toate obţinute numai la concursurile de matematică. Foarte exactă, de regulă, când vine vorba de premiile sale nu le mai ştie numărul. „Am o cameră, la parterul casei, unde ţin toate medaliile şi premiile pe care le-am obţinut până acum. Nu ştiu exact câte am, dar sunt multe”, spune, cu seninătate, Carina. În puţinul timp liber care îi mai rămâne, atunci când nu rezolvă probleme la matematică, fetiţei îi place să picteze. „Îmi place să pictez peisaje şi flori”, mărturiseşte Carina. Un alt hobby al său este muzica. La grădiniţă, a studiat pianul, dar a renunţat să mai ia lecţii de muzică în anii de şcoală, când a descoperit matematica. ”Mergeam bine la pian, doar că nu prea mai aveam timp. Îmi mai place, la fel de mult, şi limba germană”, recunoaşte Carina. La şcoală studiază limbile franceză şi engleză, dar s-a îndreptat spre limba germană, pe care o studiază în particular: ”Îmi place limba germană, nu mi se pare grea şi îmi place mai mult pentru că are mai multe reguli, pe care, dacă le înveţi, te descurci apoi foarte bine”.
Studiază pentru a ajunge …preşedintele ţării
Când va fi mare, micuţa matematiciană spune că va absolvi, cu siguranţă, Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, la care studiază şi acum, apoi va deveni …preşedintele ţării.  Deşi pare un lucru ieşit din comun, Carina spune că nu este o glumă, crezând în această posibilitate încă de pe acum. Când va ajunge în fruntea ţării, ştie şi ce va face prima dată: va lua o măsură legată de jucăriile copiilor. „Când o să mă fac mare aş vrea să mă fac preşedintele ţării. Atunci aş putea spune să se aducă jucării mai noi şi mai frumoase. Am observat că, la noi, nu se aduc jucăriile cele mai noi, aşa cum sunt în Anglia, de exemplu. La vârsta aceasta, cam asta mă interesează”, trage concluzia Carina, recunoscând că-i plac, în continuare, jucăriile şi la această vârstă. Din cea mai înaltă poziţie în stat, va da o măsură şi în privinţa educaţiei. „Aş vrea să nu fie chiar atât de multe ore, pentru că le cam obosesc pe copii”, a mărturisit Carina Maria Viespescu, cu siguranţă una dintre matematicienii de aur ai Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova.