Magistrații Curții de Apel Craiova au pronunțat, luni, sentința definitivă într-un dosar de evaziune fiscală în care șapte persoane au fost trimise în judecată, în anul 2011, pentru că au prejudiciat bugetul de stat cu aproximativ 5 milioane de lei. Inculpații au primit pedepse cuprinse între 2 ani și 6 luni și 4 ani și 6 luni de închisoare cu executare, polițiștii IPJ Dolj reușind să prindă patru dintre condamnați și să-i introducă în arest, o altă persoană, o femeie, fiind deja în penitenciar, condamnată definitiv tot pentru evaziune. Ceilalți doi bărbați sunt căutați pentru a fi încarcerați.
Ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Dolj anunțau, la sfârșitul anului 2009, că au reuşit să destructureze o grupare care, între anii 2007-2009, a prejudiciat bugetul de stat cu aproximativ cinci milioane de lei prin derularea unor operaţiuni fictive cu cereale între mai multe firme administrate de ei. Oamenii legii au obţinut informaţii despre un grup de persoane care a emis mai multe facturi fiscale fictive privind livrarea de cereale către diverse societăţi comerciale de pe raza judeţului Dolj. În urma verificărilor, au fost identificați Cristian Burcă, de 27 de ani, Cătălin Iulian Florea, de 24 de ani, şi Ionuţ Viorel Staicu, de 20 de ani, toţi din Craiova. Aceştia, în perioada 2007-2009, în calitate de administratori la patru societăţi comerciale, au emis mai multe facturi fiscale fictive privind livrarea de cereale către diverse societăţi comerciale fără a trece în contabilitate tranzacţiile respective. S-a constatat că firmele administrate de cei trei craioveni nu au plătit către bugetul de stat aproximativ 3.000.000 de lei, reprezentând impozit pe profit şi TVA. În baza probatoriului administrat de poliţişti, pe 8 octombrie, Judecătoria Segarcea a dispus arestarea lui Burcă şi a lui Florea pentru 15 zile, în timp ce Staicu a fost arestat pentru 30 de zile, reţinându-se în sarcina acestora săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.
Cinci societăți folosite în activitatea infracțională
Cercetările au continuat în cauză, cu cei trei inculpați după gratii, oamenii legii reușind să dea de urma tutror celor implicați în rețea. S-a mai stabilit astfel că, în perioada 2007 – 2009, Nicolae Stancu, de 52 de ani, din Castranova, administrator la o societate comercială cu sediul în Craiova, şi Cornel Zană, de 45 de ani, din Craiova, administrator la altă societate comercială, au înregistrat în contabilitatea firmelor pe care le administrează operaţiuni fictive privind aprovizionarea de cereale de la firmele administrate de Cristian Burcă, Cătălin Iulian Florea şi Ionuț Viorel Staicu. Scopul tranzacţiilor a fost cel al deducerii fără drept a TVA-ului şi diminuării impozitului pe profit, producând în acest mod un prejudiciu bugetului de stat în valoare de peste 2 milioane de lei. Au petrecut doar câteva zile după gratii, apoi au fost eliberați, firmele folosite în activitatea infracțională fiind S.C. AGROFICS.R.L., S.C. FLO AGRI S.R.L., S.C.VIOTRANS S.R.L., S.C.SHOBBYTRANS S.R.L., S.C. STAVANGER S.R.L.
Trimiși în judecată în 2011
În iunie 2011 se înregistra la Tribunalul Dolj dosarul în care Cristian Burcă, Cătălin Iulian Florea, Ionuț Viorel Staicu, Cornel Zană, Nicolae Stancu, dar și Viorel Mihai și Claudia Ene au fost trimiși în judecată pentru infracțiuni de evaziune fiscală, iar pe 28 noiembrie 2013 s-a pronunțat sentința pe fond. Atât inculpații, cât și procurorii, dar și ANAF au atacat hotărârea Tribunalului, iar luni, 27 octombrie a.c., Curtea de Apel Craiova a pronunțat sentința definitivă în dosar. Toți inculpații au fost găsiți vinovați, fiind condamnați la pedepse cu executare. Cornel Zană și Nicolae Stancu au primit câte 4 ani închisoare, Iulian Cătălin Florea, care are antecedente, a primit 3 ani închisoare, Cristian Burcă și Viorel Staicu câte 3 ani închisoare, Viorel Mihail – 4 ani şi 6 luni închisoare, iar Claudia Ene 2 ani şi 6 luni închisoare. Instanța a mai dispus anularea înscrisurilor false (facturile) întocmite de inculpaţii Florea Iulian Cătălin, Burcă Cristian, Staicu Viorel Ionuţ și a admis acţiunea civilă formulată de partea civilă Statul Român prin A.N.A.F., obligându-i pe inculpați să achite, în total, 4,98 milioane lei, cea mai mare sumă, de 2,1 milioane lei revenindu-i lui Viorel Mihail.
Luni s-a pronunțat sentința definitivă
Sentința fiind definitivă, polițiștii IPJ Dolj au pornit în căutarea condamnaților. Întrucât Claudia Ene este deja încarcerată în penitenciar, fiind condamnată definitiv într-un alt dosar de evaziune, mai rămâneau cei șase bărbați, din care oamenii legii au reușit să prindă patru. Reprezentanții IPJ Dolj au anunțat că, în urma măsurilor specifice întreprinse de poliţişti din cadrul Secţiilor de Poliţie 4 şi 5 Craiova au fost prinși, în municipiul Craiova, Iulian Cătălin Florea, de 29 de ani, Cristian Burcă, de 32 ani şi Viorel Ionuț Staicu, de 25 ani, din Tg Jiu, Gorj, dar și Cornel Zană, de 50 de ani, din Craiova, cu toții fiind încarcerați în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul IPJ Dolj, de unde vor fi transferați în penitenciar pentru ispășirea pedepselor, după cum a anunțat purtătorul de cuvânt al instituției, inspector principal Alin Apostol. În ceea ce-i privește pe Viorel Mihail și Nicolae Stancu, se desfășoară activități pentru prinderea acestora, nefiind găsiți de polițiști.