Undeva la Palilula… o crimă aproape perfectă

0
124

Un tânăr de 23 de ani, din satul Palilula, comuna Bucovăţ, a fost arestat preventiv, duminică după-amiază, sub acuzaţia de omor calificat. Tânărul, care este cioban, a ucis un alt cioban, în urmă cu o săptămână, l-a aruncat la marginea satului, unde oamenii îşi duc gunoiul şi, ca să fie sigur că nu va fi descoperit, a pus peste el şi o căruţă de bălegar. Cadavrul a fost descoperit sâmbătă de un localnic şi, din fericire, până seara anchetatorii au reuşit să-l identifice pe autor. Acesta a recunoscut fapta şi a spus că victima l-a acuzat că i-ar fi furat o oaie.

Povestea ciobanilor din satul Palilula, comuna Bucovăţ, le-a dat ceva de furcă poliţiştilor şi procurorilor craioveni. Asta pentru că au fost nevoiţi să desfăşoare o anchetă minuţioasă şi să pună cap la cap datele puţine pe care le-au avut în prima fază. Este vorba despre o crimă petrecută pe 19 octombrie a.c., cadavrul victimei fiind descoperit la o săptămână, pe 26 octombrie, îngropat în bălegar şi pe jumătate descompus, la marginea satului.

Potrivit reprezentanţilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, care au coordonat cercetările în cauză, pe 19 octombrie a.c., Ion Mic, de 37 de ani, din comuna Întorsura, angajat ca cioban şi stabilit în satul Palilula, comuna Bucovăţ, s-a întâlnit la băut cu Ionuţ Mihăiţă Preda, de 23 de ani, din localitate, cioban la o altă stână. Cei doi se cunoşteau, mai ales că Preda este fratele vitreg al fostei concubine a lui Ion Mic. După ce au băut şi s-au „încins” destul de bine, cei doi au plecat împreună, iar Mic i-ar fi reproşat lui Preda că i-a furat o oaie de la stâna sa. Cel din urmă s-a supărat, a sărit la Ion Mic şi l-a strâns de gât până l-a lăsat fără aer. Apoi şi-a scos cureaua de la pantaloni şi l-a sugrumat. Pentru că era întuneric şi totul se petrecuse pe o uliţă la marginea satului, Preda a lăsat cadavrul acolo şi a dat fuga acasă, unde i-a povestit mamei sale ce făcuse. Împreună cu ea a revenit, au luat cadavrul, l-au dus cu căruţa pe un teren viran, departe de locurile umblate şi l-au aruncat acolo. Mai mult, a doua zi, Ionuţ Mihăiţă Preda a încărcat o căruţă cu bălegar şi s-a dus şi a aruncat-o peste cadavru.

Nimeni n-a ştiut ce s-a petrecut. În schimb, un vecin de-al lui Ion Mic, văzând că acesta n-a mai apărut pe acasă şi nici pe la stână, a anunţat Poliţia din localitate că bărbatul nu e de găsit. Dispariţia lui Ion Mic a fost înregistrată pe 22 octombrie a.c. Poliţiştii au făcut ceva verificări, i-au întrebat pe cunoscuţi, însă nimeni nu a putut oferi detalii despre ce s-a putut întâmpla cu bărbatul.

Sâmbătă, pe 26 octombrie a.c., un localnic din Palilula plecat pe câmp să strângă porumbe a văzut grămada de gunoi şi i s-a părut că zăreşte un picior de om ieşind în afară. De fapt un câine trăgea de picior şi asta i-a atras atenţia omului. S-a întors în sat, a anunţat Poliţia, dovedindu-se că avusese dreptate. La faţa locului a ajuns echipa operativă de cercetare formată din poliţişti de investigaţii criminale şi procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, cadavrul fiind dezgropat, dus la morgă şi identificat. Din fericire, până seara, oamenii legii au reuşit să stabilească cine este autorul crimei, l-au ridicat pe Preda de la domiciliu şi l-au adus la Craiova, la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, unde a fost audiat de procurorul de caz, fiind ulterior reţinut pentru 24 de ore. În faţa anchetatorilor, autorul a recunoscut comiterea faptei şi a povestit cu lux de amănunte ce făcuse.

„Faţă de autor a fost dispusă măsura reţinerii pentru 24 de ore, iar duminică a fost prezentat Tribunalului Dolj, care i-a emis mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile pentru comiterea infracţiunii de omor calificat”, ne-a declarat procuror Magda Bădescu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. Faţă de mama criminalului nu se pot lua măsuri, întrucât nu a participat la comiterea faptei, iar gradul de rudenie cu autorul o exonerează de răspundere penală.