Dermatologii craioveni îşi dau întâlnire de Ziua Mondială a Psoriazisului

0
316

Medicii dermatologi şi pacienţii craioveni marchează, astăzi,  Ziua Mondială a Psoriazisului (World Psoriasis Day), o boală cronică severă cu implicaţii majore asupra calităţii vieţii pacientului. Fiind o afecţiune cu debut la orice vârstă şi incidenţă egală pe sexe, psoriazisul presupune existenţa unor leziuni eritemato-scuamoase tipice localizate pe scalp şi zonele de extensie (coate, genunchi). Deşi cei mai mulți pacienţi prezintă forme uşoare care pot fi tratate, 15-25% din cazuri sunt moderate şi severe determinând un marcant disconfort fizic, un stres psiho-social sever şi în final un impact negativ asupra calităţii vieţii pacientului.

Deocamdată specialiştii afirmă că nu pot fi pe deplin elucidate cauzele care pot produce psoriazis, dar se cunosc o serie de factori declanşatori implicaţi precum: stresul (stările conflictuale, depresia), traumatismele, factori ambientali, infecţiile sau anumite medicamente.

Mai bine de 4% din populaţia României suferă de această boală potrivit statisticilor, cei mai mulţi dintre bolnavi fără a ajunge însă la medicul dermatolog. La nivel mondial sunt peste 125 de milioane de persoane diagnosticate cu psoriazis. În acest context, Direcţia de Sănătate Publică Dolj, în parteneriat cu Societatea Română de Dermatologie şi Asociaţia Dermatologilor din Oltenia, organizează, astăzi, începând cu ora 11.00, cu prilejul Zilei Mondiale a Psoriazisului, o conferinţă în sala de şedinţe a DSP Dolj.