Asociaţia „Vasiliada”, pregătită să găzduiască persoane fără adăpost în sezonul rece

0
363

Asociaţia „Vasiliada”, ONG patronat de Mitropolia Olteniei, este pregătită şi în acest an să ofere în sezonul rece sprijin persoanelor fără adăpost, prin serviciile asigurate de Centrul social de urgenţă pentru persoane fără adăpost „Sfântul Vasile”. Grupul-ţintă îl reprezintă cei ce locuiesc în stradă de o perioadă mare de timp, nu au surse de venit constante, asigurându-și traiul zilnic prin cerșit – indiferent că este vorba de romi, tineri post-institutionalizaţi ori oameni care, din diferite motive, au rămas fără casă. Potrivit Biroului de presă al Mitropoliei Olteniei, 90 de persoane au beneficiat în perioada ianuarie – octombrie a.c. de servicii sociale de găzduire, servirea mesei, îngrijire, asistenţă medicală, consiliere socială şi profesională.

„Persoana care nu are locuinţă şi stă pe stradă se află într-o situaţie de criză la nivel psihic, juridic, medical”

Și în anul 2013, așezământul social al Asociaţiei „Vasiliada” a beneficiat de Proiectul „Subvenţie Legea 34”, care vine în sprijinul beneficiarilor prin asigurarea de servicii de găzduire, îngrijire, servicii sociale, educaţionale, asistenţă medicală, consiliere socio-profesională şi psihologică. Astfel, în cadrul Centrului „Sfântul Vasile”, prin Proiectul „Subvenţie Legea 34”, peste 90 de persoane au beneficiat în perioada ianuarie – octombrie a.c. de servicii sociale de găzduire, servirea mesei, îngrijire, asistenţă medicală, consiliere socială şi profesională, 9 persoane au avut sprijin în vederea obţinerii unor documente de identitate şi de stare civilă, 30 de persoane au fost ajutate în vederea completării unor cereri, 30 de persoane au beneficiat de consiliere profesională, alte 25 de persoane, de mediere în vederea obţinerii unui loc de muncă, 11 au fost reintegrate pe piaţa muncii, iar 8 persoane vârstnice au fost transferate la Căminul pentru Persoane Vârstnice Craiova.

„Grupul nostru ţintă îl reprezintă persoanele fără adăpost, care locuiesc în stradă de o perioadă mare de timp, nu au surse de venit constante, îşi asigură traiul zilnic prin cerşit sau prin căutarea hranei în jurul bisericilor, pieţelor, sunt romi sau tineri post-institutionalizaţi, oameni înşelați sau care, din cauza retrocedărilor, au rămas în stradă. Persoana care nu are locuinţă şi stă pe stradă se află într-o situaţie de criză la nivel personal, psihic, relaţional, social, juridic, medical, situaţie determinată de absenţa unui adăpost sau de imposibilitatea de a-şi oferi unul. Ea prezintă deficienţe în mobilizarea resurselor proprii sau externe”, a precizat părintele diacon Sorin Pîrvanescu, coordonatorul Centrului „Sfântul Vasile”.

Martin, beneficiar al Centrului: „Aici am găsit înţelegere şi căldură sufletească”

În cadrul cursurilor de formare profesională organizate de Asociaţia „Vasiliada” au fost calificaţi profesional 5 beneficiari ai Centrului Social „Sfântul Vasile”. Beneficiarii spun că asociaţia le-a acordat o nouă şansă, pentru că, pe lângă ajutorul primit, îi învaţă să se descurce singuri, pentru a putea duce o viaţă independentă. „Am găsit aici dragoste, înţelegere, căldură sufletească, importante ca resurse să mergem mai departe. Pentru că avem toate condiţiile să trăim liniştit şi frumos, este un pas să facem şi noi un efort şi, cu susţinerea reprezentanţilor asociaţiei, să privim cu încredere spre viitor, să găsim un loc de muncă, să ne integrăm socio-profesional”, a spus Verginica.

Şi Martin are numai cuvinte de apreciere pentru dăruirea cu care reprezentanţii Asociaţiei „Vasiliada” se implică în rezolvarea cazurilor sociale. „Contează foarte mult pentru noi să vedem că oamenilor le pasă ne noi, de cum ne ducem traiul, că se interesează dacă suntem sănătoşi, dacă avem ce mânca, dacă avem unde lucra. Aici am găsit toate aceste lucruri şi mă bucur pentru că ne încurajează să luptăm, să învingem toate aceste greutăţi”, a adăugat acesta, de asemenea beneficiar al Centrului „Sfântul Vasile”.

***

Centrul social de urgenţă pentru persoane fără adăpost „Sfântul Vasile” din Craiova oferă beneficiarilor consiliere în vederea integrării sociale (psihologică, profesională, familială), consiliere spirituală, servicii de informare cu privire la locurile de muncă disponibile, informare asupra posibilităţii accesării unor cursuri de calificare şi recalificare, educaţie pentru sănătate, prezentarea regulilor de igienă personală, informare asupra unor drepturi şi obligaţii, informare cu privire la alte tipuri de prestaţii şi servicii sociale. Tot aici, beneficiarii participă la diverse sesiuni de informare în care au loc discuţii pe teme medicale şi la o serie de activităţi privind deprinderea tehnicilor de ocupare (completare CV, scrisoare de intenţie, modul de prezentare la un interviu). Centrul este administrat în baza unui parteneriat între Asociaţia „Vasiliada”, Arhiepiscopia Craiovei şi Consiliul Local Municipal Craiova.