Procurorul Cerăceanu condamnat definitiv pentru infracţiuni de corupţie

0
153

Procurorul Dragoş Cristian Cerăceanu, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, a fost condamnat definitiv pentru infracţiuni de corupţie. Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie i-au respuns, săptămâna trecută, apelul declarat împotriva sentinţei Curţii de Apel Craiova prin care primise 2 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani, pentru că a cerut favoruri sexuale unei tinere cercetate de un coleg de-al său. În aceste condiţii va fi exclus din magistratură.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, săptămâna trecută, pe 22 septembrie a.c., ca nefondate, apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova şi de inculpatul Cerăceanu Dragoş Cristian împotriva sentinţei penale nr.206 din 21 mai 2014 a Curţii de Apel Craiova – Secţia Penală şi pentru Cauze cu Minori. Este vorba despre sentinţa prin care Cerăceanu, fost procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani, pentru infracţiuni de corupţie. Decizia ÎCCJ este definitivă, astfel că bărbatul, condamnat fiind, va fi exclus din rândurile magistraţilor.

Reamintim că, pe 31 mai 2013, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată a procurorului Dragoş Cristian Cerăceanu, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată. În rechizitoriul prin care s-a dispus trimiterea în judecată a acestuia s-a reţinut următoarea stare de fapt: „În zilele de 29 şi 30 ianuarie 2013, în calitate de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, inculpatul Cerăceanu Dragoş Cristian, în mod repetat, a folosit în mod direct, informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, deţinute de Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova într-un dosar penal aflat în instrumentarea altui procuror, informaţii despre care a avut cunoştinţă în mod legal, în cadrul activităţii de serviciu, încunoştinţând persoana învinuită în acel dosar că îi sunt interceptate convorbirile telefonice şi că se va dispune faţă de ea măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore. Inculpatul a transmis respectivele informaţii acelei persoane în scopul obţinerii de avantaje nepatrimoniale”, au comunicat reprezentanţii DNA Craiova la momentul respectiv. Mai exact, procurorul a cerut favoruri sexuale unei tinere, Cosmina Sascău, de 23 de ani, din comuna Sfinţeşti, judeţul Teleorman, cercetată alături de Dorina Afrem, de 45 de ani, din Craiova, pentru comiterea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi devalidare, respectiv instigare la comiterea celor două infracţiuni. Cele două, ambele angajate ale casei de amanet Mega Aur SRL Craiova, au sustras din casierie, în a doua jumătate a anului 2012, suma de 372.994 lei, iar ca să acopere „gaura” au întocmit contracte false de amanet.