Craiovenii, încurajaţi să fie filantropi

0
375

În majoritatea ţărilor europene, cetăţenii sunt încurajaţi, prin diferite facilităţi fiscale, să sprijine cauzele sociale şi civice. Însă, în România nu există niciun fel de mecanisme de încurajare a generozităţii directe, ceea ce face ca puţini oameni să doneze şi să existe puţine modele de implicare în viaţa comunităţii. Asociaţia United Way România, din poziţia sa unică de partener al donatorilor români şi membru al unei reteţe mondiale în serviciul comunităţii – a văzut diferenţe semnificative între sumele pe care le donează oamenii din ţări în care există facilităţi fiscale şi ţări în care nu există. De aici a pornit ideea iniţierii unui proiect de încurajare a filantropia, sub genericul “Sprijinirea filantropiei în România prin donaţie individuală”. “Acest lucru ne-a făcut să iniţiem un proiect de încurajare a filantropiei prin promovarea facilităţilor fiscale pentru donatori, pentru ca românii să fie cât de generoşi îşi doresc să fie. În aproape toate ţările europene, cetăţenii sunt încurajaţi, prin diferite facilităţi fiscale, să sprijine organizaţiile neguvernamentale cu donaţii, sponsorizări sau voluntariat. Statul recunoaşte astfel rolul esenţial al societăţii civile în consolidarea democraţiei, a respectării drepturilor omului şi a protejării persoanelor dezavantajate”, au declarat organizatorii proiectului în cadrul unei conferinţe de presă susţinute vineir, 27 septembrie, la Craiova. Coaliţia pentru Sprijinirea Filantropiei Individuale propune câteva măsuri de îmbunătăţire a legislaţiei fiscale pentru ca şi în România oamenii generoşi să beneficieze de deduceri. O răsplată inspirată de democraţiile istorice pentru a încuraja un viitor democratic. Propunerile au fost supuse dezbaterii publice într-o serie de audieri, mese rotunde şi sesiuni de informare, care s-au desfăşurat în toată ţara.

Una dintre propuneri este ca donatorii, persoane fizice, să fie scutiţi de impozit pentru sumele pe care le dăruiesc cauzelor sociale sau civice, în limita a 5% din venitul lor.  O altă propunere, care vizează persoanele juridice, este ca firmele să poată dona 0,6% din cifra de afaceri, faţă de 0,3% cât pot dona acum. “Astfel, companiile interesate să sprijine cauzele sociale şi civice, vor putea dona mai mult. Acest pachet de măsuri, conform estimărilor noastre, ar atrage annual aproximativ 540 milioane de lei, cu o investiţie a statului de numai 100 de milioane lei, adică 16% din tot ce s-ar dona”, au mai precizat organizatorii proiectului “Sprijinirea filantropiei în România prin donaţie individuală”.

United Way Worldwide este cea mai mare organizaţie non-profit din lume, cu o istorie de 125 de ani, activă în 41 de ţări şi cu sume strânse anual de peste 5 miliarde de dolari.