Într-o zi de curăţenie – Voluntarii au strâns 37.600 de saci de gunoaie

0
433

Sâmbătă, 24 septembrie, s-a desfăşurat campania naţională de curăţenie sub genericul „Let’s do it Romania”. Zonele verzi ale judeţului Dolj au fost luate cu asalt de mii de elevi, profesori, studenţi, jandarmi şi alţi voluntari, dotaţi cu saci şi mănuşi, gata să strângă gunoaiele. Proiectul „Let’s do it Romania” a mobilizat, în judeţul Dolj, aproximativ 10.290 de voluntari din 70 de localităţi ale judeţului şi din Craiova, care au adunat într-o zi zeci tone de deşeuri. Munca lor s-a concretizat în strângerea a 37.600 de saci, cu 37% mai mult decât anul trecut, când s-a desfăşurat prima ediţie a evenimentului.

«În cadrul proiectului „Let’s Do It Romania” din acest an, vorbim despre 550.000 de saci cu deşeuri colectaţi la nivel naţional şi o participare care depăşeşte 275.000 de voluntari. În judeţul Dolj, la acţiunea din 24 septembrie 2011 s-au colectat 37.600 de saci cu gunoaie, faţă de anul trecut existând o creştere de 37% a cantităţii de saci colectaţi. În ceea ce priveşte numărul participanţilor, a existat o creştere uşoară faţă de anul trecut, numărul voluntarilor ridicându-se la 10.290 la nivelul întregului judeţ. Aşa cum ne-am propus încă de la începutul celei de-a doua campanii „Let’s Do It Romania”, la nivelul oraşului Craiova, rezultatele ne confirmă că avem o creştere de aproape 300% în ceea ce priveşte numărul voluntarilor, de la 1.450 în anul 2010, ajungând la 4.260 în acest an», a declarat Cătălin Zamfir, coordonatorul „Let’s Do It Romania” la nivelul judeţului Dolj, în cadrul conferinţei finale de prezentare a rezultatelor proiectului.

“Doar 70 de primării din Dolj s-au implicat în acţiunea de curaţenie”

Potrivit acestuia, chiar dacă o parte din ţintele propuse pentru proiectul din acest an au fost atinse, “există şi nerealizări”, doar 70 de primării implicându-se în acţiunea de curăţenie, cu 23 mai puţine faţă de anul trecut. “Din păcate, există şi nerealizări, anul acesta au participat la acţiune doar 70 de primării, iar anul trecut s-au implicat în acţiune 93. Dacă ne menţineam măcar la nivelul de implicare de anul trecut, ţintele atinse ar fi putut fi cele propuse de noi, respectiv 15.000 de voluntari pe care doream să-i adunăm în judeţul Dolj. Pentru a ajunge la rezultate importante pentru mediul în care trăim, la proiectul din anul viitor, sperăm că vom avea parte de implicarea companiilor reprezentative în judeţul Dolj care să asigure materialele necesare voluntarilor”, a mai spus Cătălin Zamfir. În anul 2012 „Let’s Do It Romania” se va numi „Let’s Do It World”, marea curăţenie naţională urmând să se desfăşoare în cadrul unui proiect la nivel mondial, în care vor fi implicate peste 100 de state din întreaga lume.


“Avem nevoie de o Românie verde”

«Felicităm iniţiativa „Let’s Do It Romania”, o acţiune de responsabilitate socială care trage un semnal de alarmă asupra a ceea ce înseamnă ecologizare. Prin intermediul acestei acţiuni se vede dorinţa oamenilor de a ajuta pentru un viitor mai bun şi un mediu curat, pentru o Românie verde. Grupul CEZ România se implică de mai mulţi ani în astfel de proiecte de ecologizare cu responsabilitate socială, iar iniţiativa „Let’s Do It Romania” a venit ca un adaos la dorinţa noastră de a ajuta la protejarea mediului. Avem nevoie de o Românie mai verde», a spus Roxana Mărgineanu, specialist comunicare în cadrul CEZ România, partener în proiectul „Let’s Do It Romania”.


Petrică Ciorecan – directorul magazinului Selgros Craiova, partener în proiectul „Let’s Do It Romania”:

“De când magazinul nostru este prezent în comunitatea oraşului Craiova, din anul 2005, am participat în fiecare an la acţiuni de curăţare şi de protejare a mediului înconjurător. Prin acţiunile noastre, încercăm să ne implicăm în viaţa comunităţii, să educăm ceilalţi oameni din jurul nostru să facă ceea ce facem şi noi. Cu sprijinul autorităţilor sperăm ca pe viitor lucrurile să meargă tot mai bine pentru că oamenii trebuie să vadă că se poate face ceva pentru un mediu mai curat”.