Dragoş Gavriluţă, director de proiect Clariant: „Antidotul Clariant pentru dezinformare este comunicarea transparentă şi buna credinţă”

0
4639
 Spunem tot timpul că România are nevoie de investiţii masive pentru a prospera. Uneori, însă, tocmai aceste investiţii îndelung aşteptate devin motiv de dispută. Cel mai recent exemplu vine de la Podari, unde niste persoane încearcă să blocheze construcţia unei fabrici de bioetanol celulozic. Investiţia aparţinând companiei elveţiene Clariant este evaluată la peste 100 de milioane de Euro şi ar urma să creeze peste 100 de noi locuri de muncă.
Dragoş Gavriluţă, director de proiect Clariant, este omul care şi-a asumat provocarea de a transpune în realitate acest proiect de amploare. De la el am putut afla cum se vede situaţia de la Podari prin ochii unui investitor străin, cum susţine Clariant dezvoltarea comunităţii şi cum arată planurile pentru viitor ale companiei, într-un context local creat pentru a intimida compania Clariant, ceea ce este surpinzător pentru toată lumea.
Domnule Dragoş Gavriluţă, care consideraţi că sunt motivele pentru care, acum, la aproape un an de la momentul în care compania şi-a lansat investiţia pentru construcţia unei fabrici la Podari, au apărut aceste probleme legate de asa-zise îngrijorări ale cetăţenilor din localitate?
Încep prin a spune că dreptul la exprimare al fiecărui cetăţean este de necontestat. Ba mai mult, este firesc să primim întrebări din partea locuitorilor bine-intenţionaţi, privind construcţia şi activitatea fabricii din Podari. Totuşi, remarcăm că in spaţiul public au fost vehiculate, în ultima perioadă, o serie de informaţii denaturate, care au dus la instaurarea unui sentiment de neîncredere în rândul comunităţii. Nu ştiu care este motivaţia celor care au iniţiat aceste acţiuni, însă antidotul dezinformării este comunicarea transparentă, fundamentată ştiinţific şi buna credinţă şi exact aceasta este abordarea Clariant.
Clariant este o companie cunoscută şi respectată la nivel european, dar şi global. Este în vreun fel afectată reputaţia dumneavoastră prin aceste acţiuni ale unor persoane locale?
Aş pune lucrurile într-un context mai larg – Clariant este o companie prezentă în 53 de ţări din întreaga lume, cu o tradiţie îndelungată în domeniul produselor chimice de specialitate. Reputaţia noastră la nivel internaţional este excelentă, iar acest fapt se datorează investiţiilor în cercetări amănunţite, tehnologiile performante pe care am reuşit să le dezvoltăm şi promisiunilor respectate faţă de comunităţi şi autorităţi. De aceea, noi credem cu convingere că evenimentele din Podari pot fi soluţionate doar prin dialog, prezentând date concrete şi aceste acţiuni izolate îşi vor dovedi caracterul premeditat.
Ce ne puteţi spune despre tehnologia de prelucrare a paielor ce va fi folosită de fabrica Clariant din Podari, în termeni de performanţă, noutate şi inovaţie?
În România fermierii aveau, până de curând, foarte puţine oportunităţi de valorificare a paielor. De aceea, de multe ori soluţia folosită a fost arderea lor pe câmp, fiind considerate un reziduu fără valoare adăugată. Odată cu fabrica Clariant din Podari, fermierii vor avea la dispoziţie o opţiune viabilă, prin care nu doar că îşi vor pregăti mai uşor terenurile pentru culturile viitoare, ci îşi vor putea creşte şi veniturile.
Tehnologia sunliquid® pe care o vom folosi în Podari transformă paiele, prin fermentaţie, în biocombustibili avansaţi, rezultatul fiind costuri mai mici de tocare şi incorporare, dar şi un risc scăzut de transmitere a bolilor de la o cultură la alta. Ne mândrim să spunem că sunliquid® a fost premiată de Uniunea Europeană ca fiind extrem de inovatoare şi vom continua să investim în cercetare, pentru a putea oferi în permanenţă soluţii eficiente, de ultimă generaţie.
 Care va fi cantitatea de dioxid de carbon emisă de activitatea fabricii şi ce impact are această cantitate asupra mediului şi a sănătaţii? Au cetăţenii motive reale de îngrijorare?
Cu siguranţă cetăţenii nu au de ce să îşi facă griji. Fabrica noastră din Podari a fost supusă unui proces de verificare riguros şi unor analize amănunţite, astfel încât să ne asigurăm că respectă toate reglementările impuse de legislaţia europeană şi naţională, în ceea ce priveşte protecţia mediului şi sănătatea publică.
Dioxidul de carbon este un gaz prezent natural în aer, cu un rol vital în menţinerea echilibrului ecosistemului. Emisiile de CO2 rezultate din producţia de bioetanol nu vor depăşi valorile prezente în mod normal în atmosferă. Dimpotrivă, utilizarea bioetanolului produs la Podari va reduce semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră generate de traficul rutier, atunci când sunt utilizaţi doar combustibili fosili. Pe scurt, este un proiect dezvoltat la nivel local, dar cu beneficii globale. Aceleaşi standarde extrem de stricte sunt respectate şi în ceea ce priveşte calitatea apei şi a solului, care vor fi monitorizate în permanenţă. Putem spune că Podari intră în Europa cu Clariant!