Pași concreți pentru restaurarea Casei Rusănescu

0
476

Consolidarea și restaurarea Casei Rusănescu a fost estimată de municipalitate la 11 milioane de lei. Cea mai mare parte a banilor, 83%, este acordată de la UE. Primăria Craiova suportă 2% din costuri, adică 200.000 de lei, precum și toate cheltuielile neeligibile ale proiectului. Consilierii votează, joi, indicatorii financiari, iar proiectul de hotărâre este atașat documentației și trimis în vederea cererii de finanțare. 

18,6 milioane de euro (15,8 milioane de euro din partea UE și 2,79 milioane de euro de la bugetul de stat) este suma care este alocată, în acest an, pentru finanțarea proiectelde conservare și protejare a patrimoniului cultural din 12 județe riverane ale Dunării. Primăria Craiova a depus și ea o cerere de finanțare pentru restaurarea Casei Rusănescu, imobil clasat ca monument istoric de sfârșit de secol 19. Solicitarea a fost trimisă, potrivit municipalității, în ultimele zile ale lui 2017, mai exact pe 27 decembrie. Pentru că au intrat în competiție mai multe proiecte, care au fost trimise în același timp de mai multe municipalități interesate, cererile au fost evaluate din punct de vedere tehnic și financiar, fiindu-le acordat câte un punctaj. Casa Rusănescu a întrunit 76 de puncte și merge mai departe cu depunerea documentației.

Proiectul a fost depus peste ordinea de zi

Potrivit reprezentanților ADR Sud-Vest Oltenia, în cadrul acestor proiecte s-a demarat etapa precontractuală, ceea ce impune trimiterea, în cel mai scurt timp, a mai multor documente. Unul din actele obligatorii solicitate în cadrul acestei etape este hotărârea Consiliului Local al Municipiului Craiova privind aprobarea proiectului „Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului național și cultural – Casa Rusănescu (Casa Căsătoriilor)” și a cheltuielilor legate de proiect. Proiectul cu picina a fost întocmit, așadar, de autoritățile locale și este propus acum pentru votul consilierilor municipali, care se întrunesc în ședința de joi. Cum răspunsul din partea ADR a venit pe 23 august, reprezentanții municipalității au avut timp să scrie proiectul de hotărâre și să-l depună, dar ca punct peste ordinea de zi, așa cum figurează acum.

Municipalitatea suportă toate cheltuielile neeligibile

Primăria Craiova a estimat că lucrările de consolidare și restaurare a Casei Rusănescu ajung la suma de 11.100.418,51 lei, inclusiv TVA. Banii vor fi acordați atât de la bugetul UE, cât și de la beneficiar, în speță de la municipalitate. În documentație se spune că, în cadrul prezentului apel de proiecte, rata de cofinanțare din partea Uniunii Europene este de 85% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, prin Fondul European de DezvoltareRegionala (FEDR). Un procent de 13% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului este asigurată de la bugetul de stat. Solicitantului, adică municipalității, îi revine o cotă de cofinanțare de minim 2% din valoarea cheltuielilor eligibile, indiferent de regiunea de dezvoltare in care se implementeaza proiectul. Astfel, contribuția proprie în proiect a Craiovei este de 1,26 milioane de lei, dintre care 200.783,42 lei – contribuția de 2 % din valoarea eligibila a proiectului și 1.061.247,56 lei – contribuția la cheltuielile neeligibile ale proiectului.

Imobilul va găzdui Muzeul Craiovei

Formată din parter, etaj şi un pod înalt, spre care se face accesul pe o scară interioară îngustă din lemn, Casa Rusănescu (fosta Casă a Căsătoriilor) are multe elemente de decor care o face deosebită. Impresionează, în primul rând, prin scara principală, care este executată din marmură și este ornamentată cu o balustradă din fier forjat. Un alt element de decor special este luminatorul. Altădată, a avut și un vitraliu decorativ foarte valoros, dar care a fost distrus la cutremurul din 1977 şi înlocuit cu o sticlă simplă. La partea exterioară, îndeosebi peste cupola de colţ a acoperişului, dar şi la cornişe, Casa Rusănescu deține o ornamentaţie bogată, care merită restaurată și pusă în valoare. Autoritățile locale intenționează să refacă acest imobil și să-l transforme, apoi, în Muzeul Craiovei.