Caporalul craiovean care şi-a incendiat iubita, cu două condamnări la apel

0
121

Curtea Militară de Apel Bucureşti începe, săptămâna viitoare, judecarea apelurilor declarate de caporalul craiovean cls. a III-a Ştefan Daniel Truţă (32 de ani), de la o unitate militară din Craiova, care, pe fondul consumului de alcool şi al geloziei, în ziua de Dragobete, a turnat alcool sanitar pe concubina sa şi i-a dat foc. Acesta a fost condamnat, în două dosare, de Tribunalul Militar Timişoara, la 13 ani şi 6 luni de puşcărie pentru loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, dar şi la 1 an şi 7 luni închisoare cu executare pentru că a condus băut maşina neînmatriculată cu care a dus-o pe femeia rănită la spital. Militarul craiovean a fost reţinut pe 3 martie a.c., în ziua în care femeia pe care o incendiase, în vârstă de 54 de ani, a murit în spital, fiind după gratii şi acum.

dubaReamintim că, Ştefan Daniel Truţă, de 32 de ani, caporal, angajat la o unitate militară din Craiova, a fost reţinut pe 3 martie a.c., în urma unui incident cumplit, făcut public de procurorii militari ai Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Timişoara, în a cărui rază de competenţă teritorială se află şi Craiova. Anchetatorii au anunţat atunci, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a inculpatului Ştefan Daniel Truţă (caporal cls. a III-a – angajat într-o unitate militară din Craiova), sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor calificat.

I-a dat foc… de Dragobete

Potrivit anchetatorilor, în ziua de Dragobete, pe 24 februarie a.c., Ştefan Daniel Truţă, de 32 de ani, din Craiova, după ce a plecat de la serviciu s-a îmbătat, iar când a ajuns acasă a început să se certe cu concubina sa, Mihaela Gabriela Cheran, în vârstă de 54 de ani. Bărbatul era foarte gelos, acesta fiind de obicei motivul certurilor dintre cei doi. Cearta a degenerat, iar la un moment dat bărbatul a pus mâna pe o sticlă cu spirt, a turnat-o peste femeie şi i-a dat foc. Speriat şi el probabil de asemenea cruzime, fără să solicite ambulanţa, a dus-o el pe femeie la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova. Aici, medicii au internat-o la Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă, constatând că avea arsuri grave pe aproximativ 35% din suprafaţa corpului. A primit tratament, fiind ţinută sub supraveghere, însă, din nefericire, după mai bine de o săptămână de chinuri, vineri, 3 martie a.c., s-a stins. Victima a fost, totuşi, conştientă câteva zile, astfel că le-a putut povestit anchetatorilor ce se petrecuse. Caporalul a ajuns, pe 3 martie, în arestul IPJ Dolj, în baza ordonanţei de reţinere pentru 24 de ore, iar sâmbătă, 4 martie a.c., a fost dus la Timişoara, fiind prezentat Tribunalului Militar Timişoara cu propunere de arestare preventivă, propunere care a fost admisă de instanţă şi a rămas definitivă câteva zile mai târziu, când craioveanului i s-a respins contestaţia.

Instanţa a respins acordul de recunoaştere a vinovăţiei

Procurorii militari au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a caporalului Ştefan Daniel Truţă pentru comiterea infracţiunii de omor calificat. Dosarul s-a înregistrat pe 26 aprilie a.c. la Tribunalul Militar Timişoara. Însă separat, într-un alt dosar, militarul a fost trimis în judecată şi pentru conducere sub influenţa alcoolului şi conducerea unui autoturism neînmatriculat pe drumurile publice.

Pe 8 august a.c., judecătorii de la Tribunalul Militar Timişoara au schimbat încadrarea juridică a faptei pentru care a fost trimis în judecată caporalul, din omor calificat în loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, pentru care i-a aplicat o pedeapsă de 13 ani şi 6 luni închisoare cu executare (fără să îi admită solicitarea de reducere a limitelor de pedeapsă în cazul recunoaşterii) şi pedeapsa complementară a degradării militare, iar în cel de-al doilea dosar a primit o pedeapsă de 1 an şi 7 luni închisoare, tot cu executare. În ambele cazuri caporalul a făcut apel, Curtea Militară de Apel Bucureşti stabilind termene de judecată pe 6, respectiv 9 septembrie a.c.