Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, din nou pe podium / Elevii doljeni, matematicieni de elită la Concursul „Gazeta Matematică şi ViitoriOlimpici.ro”

0
238

concursDouă premii importante au fost aduse acasă de către matematicienii craioveni, după ce timp de şase zile, în perioada 15-20 august,  au participat, la Câmpulung Muscel, la etapa finală a Concursului Gazeta Matematică şi ViitoriOlimpici.ro, organizată de Societatea de Ştiinte Matematice din România (SSMR), filiala Argeş. Aflată la cea de-a VII-a ediţie, cea mai populară tabără de matematică a devenit nu numai un proiect educaţional de tradiţie, dar şi un eveniment aşteptat cu mare drag atât de elevi, cât şi de profesori. Anul acesta au participat peste 200 de elevi, din clasele IV-XII, din întreaga ţară, Doljul fiind reprezentat de cinci olimpici.

         În cadrul acestei tabere, elevii participă atât la etapa finală a competiţiei mai sus menţionate, care ca scop cultivarea aptitudinii elevilor de a rezolva, generaliza şi comenta problemele de matematică, dobândirea deprinderilor de exprimare corectă, în scris şi oral, şi de utilizare eficientă a calculatorului în procesul de instruire, dar şi la o serie de activităţi extraşcolare. Astfel, matematicienii de toate vârstele s-au întrecut nu numai la matematică, ci şi la şah, la pictură, la dansuri şi la diverse competiţii sportive. Elevii şi profesorii însoţitori au fost găzduiţi în căminele Colegiului Naţional „Dinicu Golescu” pentru clasele VII-XII şi Colegiul Naţional Pedagogic Carol I pentru clasele IV-VI din Câmpulung Muscel, judeţul Argeş, tabăra fiind gratuită pentru toţi participanţii.

Două premii au ajuns la Craiova

          Din Craiova au fost prezenţi patru elevi ai Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova : Vlad Ciuperceanu ( clasa a VI-a); Denisa Drăghia ( clasa a IX-a); Ştefania Jianu ( clasa a XI-a) şi Andrei Turcu ( clasa a XII-a). De asemenea, a mai participat şi elevul Alexandru Jega ( clasa a XII-a) de la Colegiul Naţional Elena Cuza. Elevii au fost coordonaţi de un grup de profesori inimoşi, care fac tot efortul să menţină judeţul Dolj, în top şi pe podium toate la competiţiile naţionale şi internaţionale de matematică. Este vorba despre prof. Lucian Tuţescu, prof. Felician Preda,  prof. Ecaterina Stoian, prof. Maria Ionescu, prof. Valeriu Iovan şi nu în ultimul rând, prof. Marin Popa. Dacă anul trecut tematica oficială a taberei a fost hard rock-ul, anul acesta conceptul a fost folclorul – ocazie cu care invitaţii s-au familiarizat cu elemente specifice culturii populare româneşti. Vlad Ciuperceanu a obţinut Premiul I iar eleva Denisa Drăghia, premiul II. Ştefania Jianu a prezentat o lucrare ştiinţifică fiind foarte bine apreciată. Elevii Andrei Turcu şi Alexandru Jega  au contribuit la organizarea probelor de concurs. „A fost o echipă compactă, bine structurată, cu care ne-am mândrit”, a spus profesorul Lucian Tuţescu, de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova.concurs1

Activităţi recreaţionale…

           După prima zi în care elevii s-au acomodat cu locul de cazare, a venit ziua de marţi, 16 august în care au luat parte la lecţiile de pregătire predate de profesorii afiliaţi la SSMR, care au fost urmate de Atelierul LaTeX  şi prezentarea Bitdefender cu tema ”Pericolul reţelelor sociale şi ABC-ul securităţii cibernetice”. Cu această ocazie, copiii au aflat cum să se ferească de capcane în lumea virtuală, care sunt cei mai periculoşi viruşi şi cine sunt cei care se luptă să ne apere de toate aceste probleme. Tot în cea de-a doua zi de tabără a început şi mult aşteptatul campionat de tenis de masă, organizat cu sprijinul CS Pristavu Câmpulung. „Festivitatea de deschidere a avut loc la sediul Primăriei, monument de arhitectură deosebit, construit la începutul secolului trecut. În cadrul ediţiei de anul acesta, pe lângă lecţiile de tip Olimpiadă Internaţională de Matematică, în cadrul activităţilor recreaţionale elevii au luat parte la diverse ateliere de programare cu premii, ateliere de dezvoltare personală, ateliere de artă, dar şi de concursuri de fotbal şi tenis de masă”, ne-a precizat prof. Lucian Tuţescu.concurs3

Trei ore la proba scrisă

     În cea de-a treia zi de tabără, elevii au dat proba de foc la matematică, în scris, timp de trei ore, demonstrând că au făcut din această materie o pasiune, o artă am putea spune chiar, pentru unii dintre elevi, care au încercat să elaboreze soluţii interesante la problemele propuse. Au demonostrat, dacă mai era nevoie că în mod cert matematica este o disciplină fascinantă, care-ţi oferă satisfacţii pe măsura efortului depus. „După prânz, elevii au simţit adrenalina marilor competiţii sportive participând la concursurile de fotbal şi baschet, la campionatul de tenis de masă şi au dovedit strategi abili în cadrul campionatului de şah. Unii dintre elevi au ales să ia parte la ateliere inedite, aşa cum a fost cel de artă tradiţională cu tema ”Magia satului românesc” sau cel de dezvoltare personală, în cadrul căruia au explorat emoţiile. De asemenea, în cadrul workshop-ului LongoCampo, participanţii au jucat diferite jocuri de munte şi au aflat ce trebuie să aibă în rucsac atunci când merg în drumeţii, cum să monteze un cort sau care sunt cele mai eficiente metode de a se apăra de animalele sălbatice. Seara s-a încheiat cu un foc de tabără şi cu o horă românească, de care ne-am bucurat cu toţii”, a mai spus prof. Lucian Tuţescu. După proba scrisă, au urmat inerentele emoţii ale probei orale. Şi de data asta, elevii au arătat o dată în plus, că matematica este un domeniu plin de farmec pe care ei  doresc să-l descopere în toată splendoarea lui.

Premiere cu fast şi promisiuni pentru ediţia viitoare

       Vineri, 19 august, în penultima zi a Taberei Gazeta Matematică şi ViitoriOlimpici.ro a avut loc premierea, un moment mult aşteptat şi încărcat de emoţii. O parte dintre olimpici se gândesc deja la ediţia de anul viitor. Emoţile au fost mari, dar şi răsplata pe măsură. „A fost o zi relaxată, o zi în care elevii s-au bucurat de pasiunea lor pentru matematică şi în care ne-au transmis şi nouă, profesorilor coordonatori, energia lor pozitivă. Sâmbătă, 20 august a fost ziua în care elevii şi-au luat răămas bun, legând prietenii, relaţii şi colaborări viitoare. Ce pot să spun este că la finalul celor şase zile pline, această tabără de matematic a fost un succes, de care suntem mândri şi le mulţumim organizatorilor”, a mai spus profesorul coordonator, Lucian Tuţescu, care încearcă astfel să încurajeze câţi mai mulţi elevi să participe la acest concurs, care începe din timpu anului şi se încheie cu tabăra.concurs4

Medalii şi premii pentru cei mai buni dintre cei buni

        Mai exact,  la acest concurs pot participa elevi din clasele IV-XII, de la şcolile din ţară şi străinătate, abonaţi ai revistei Gazeta Matematică şi ai portalului www.viitoriolimpici.ro. Pentru a putea participa la Concursul online ViitoriOlimpici.ro, concurenţii vor accesa secţiunea de înscriere şi îşi vor crea un cont. Concurenţii care au cont valid şi se autentifică în portal au acces la materialele de învăţare şi concursurile active de pe portal. În cursul lunii iunie 2016, pe baza punctajului obţinut, au fost selectaţi elevii participanţi la etapa finală a concursului – Tabăra Gazeta Matematică şi ViitoriOlimpici.ro. Numele elevilor selecţionaţi pentru etapa finală au fost anunţate pe site-urile www.ssmr.ro şi www.viitoriolimpici.ro, până la data de 30 iunie 2016. Etapa finală a avut loc aşadar în luna august 2016, în cadrul unei tabere oferite gratuit de organizatori  şi a constat aşa cum am precizat mai sus în susţinerea a două probe: proba scrisă şi proba orală, subiectele fiind cu precădere din temele şi problemele prezentate pe portalul www.viitoriolimpici.ro şi în Gazeta Matematică. Premiile s-au acordat astfel:  medalii – aur, argint, bronz pentru concurenţii clasaţi pe primele trei locuri conform punctajului final pe concurs; premii I, II, III şi menţiuni pentru evoluţia la probele din tabără (scris şi oral). Numărul premiilor se stabileşte de către organizatori în tabără, după acordarea punctajelor de la Etapa finală, în funcţie de numărul de participanţi la clasa respectivă şi de diferenţele între punctaje. S-a acordat premiul special Dan Scharz unui elev de clasa a XII-a pentru întreaga activitate în Concursul Gazeta Matematică şi ViitoriOlimpici.ro.