Romii lui Sărdaru menţinuţi după gratii şi trimişi în judecată

0
222

Magistrații Tribunalului Dolj au menținut, ieri după-amiază, arestarea preventivă a celor patru romi craioveni acuzaţi de trafic de migranţi pe relaţia România – Mexic – Statele Unite ale Americii – Canada. Astfel, Filip Sărdaru, unul din liderii grupării de traficanţi, Ovidiu Bil Chiciu, Dumitru Chiciu zis „Paris” și Liviu Rădulean rămân în penitenciar, însă pot face recurs la Curtea de Apel Craiova. Cei patru, împreună cu Daniel Rădulean, Luigi Cristinel Popescu (pe numele cărora s-au emis mandate internaționale) și cu Florin Isvoranu (în stare de libertate), au fost trimiși în judecată de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova pentru că au obținut câștiguri substanțiale din traficul de migranţi. Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru 18 septembrie a.c.

Judecătorii Tribunalului Dolj au menținut, ieri, arestarea preventivă a lui Filip Sărdaru, Ovidiu Bil Chiciu, Dumitru Chiciu și Liviu Rădulean, astfel că inculpații rămân în spatele gratiilor. Cei patru au fost transferați din arestul IPJ Dolj în Penitenciarul de Maximă Siguranță Craiova luna trecută, când au fost trimiși în judecată de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova pentru inițiere, aderare sau constituire de grup infracțional organizat și trafic de migranți. În același dosar, au mai fost trimiși în judecată, în lipsă, Daniel Rădulean și Luigi Cristinel Popescu, pe numele cărora s-au emis mandate  de urmărire internațională, dar și Florin Isvoranu (în stare de libertate). În cuprinsul actului de sesizare a instanței s-a reținut că, „la data de 30.01. 2012, Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Craiova s-a sesizat din oficiu cu privire la racolarea de pe raza județelor Dolj, Vâlcea și Mehedinți a unor familii de etnie romă, fără surse de venit, îndrumarea și călăuzirea acestora în scopul trecerii frauduloase a frontierei Statelor Unite ale Americii și exploatării lor ulterioare prin obligarea la desfășurarea de activități ilicite. Pericolul pentru ordinea publică rezultă din natura și gravitatea deosebită a faptelor pentru care inculpații au fost trimiși în judecată, constând în aceea că în perioada 2012 – 2013 aceștia au constituit un grup infracțional organizat, care urmărea racolarea, îndrumarea și călăuzirea mai multor persoane în vederea trecerii frauduloase a frontierei dintre Mexic și SUA, în vederea obținerii ilicite de beneficii financiare. Fiecare membru avea sarcini prestabilite în cadrul grupului, fie racolarea persoanelor, fie păstrarea legăturii cu o agenție de turism în vederea obținerii biletelor de avion, fie păstrarea legăturii cu persoanele de contact din mexic, care să ajute la trecerea frauduloasă, organizarea efectuându-se din românia, fără a fi nevoie de deplasarea acestora în străinătate, creând posibilitatea acestor persoane de a săvârși fapte antisociale, respectiv cerșetorie, prostituție sau furturi”.

Acțiunea de destructurare a grupării s-a desfășurat pe 26 martie a.c., când poliţiştii BCCO Craiova şi procurorii DIICOT Craiova au făcut 13 percheziţii domiciliare, majoritatea la palate din cartierul „Faţa Luncii”, din Craiova. Au fost ridicați Ovidiu Bil Chiciu, Dumitru Chiciu zis „Paris”, Liviu Rădulean şi Filip Sărdaru, arestaţi preventiv pe 27 martie, în timp ce Daniel Rădulean şi Luigi Cristinel Popescu au primit mandate de arestare preventivă în lipsă. „Liderii grupării au fost identificaţi ca fiind Chiciu Dumitru, zis “Paris”, de 39 de ani, Serdaru Filip, de 40 de ani şi Popescu Luigi Cristinel, de 44 de ani, exponenţi ai lumii interlope din municipiul Craiova. În sarcina membrilor grupării s-a reţinut că, în schimbul sumei de aproximativ 8.000 USD/ migrant, au racolat, îndrumat şi călăuzit persoane de etnie rromă, provenind din judeţele Dolj, Vâlcea şi Mehedinţi, facilitându-le acestora trecerea frauduloasă a frontierei de stat dintre Mexic şi SUA, respectiv SUA – Canada”, după cum au comunicat, la momentul respectiv, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova.