Ziua Cornului, sărbătoare cu tradiţie la Drăgoteşti

0
539

An de an, în ultima duminică a lunii august, comuna doljeană Drăgoteşti  îmbracă strai de sărbătoare. Atunci când are loc o nouă ediţie a bâlciului anual, autorităţile locale ţin cont, mai întâi de toate, de tradiţiile străvechi şi dorinţa oamenilor, căci la acest bâlci participă locuitori din toate cele şase sate ale comunei, dar şi din vecinătate. Şi nu e deloc uşor să mulţumeşti pe toată lumea! Tiribombele şi tarabele pline cu fel şi fel de dulciuri şi jucării au fost atracţia copiilor, pe când micii care sfârâiau pe grătar şi berea rece i-au atras în număr mare pe cei mai în vârstă. Atmosfera antrenantă a fost întreţinută de muzica săltăreaţă care răsuna din boxele mari amplasate pe stadionul din satul Popânzăleşti, acolo unde oamenii se adună de zece ani la una dintre cele mai frumoase sărbători ale comunei Drăgoteşti: Ziua Cornului.

Berea şi tiribombele, distracţii… ameţitoare pentru petrecăreţi

Încă de la primele ore ale dimineţii, negustorii, unii de prin părţile locului şi alţii din Craiova, şi-au întins tarabele pe stadion şi şi-au aşezat mărfurile cât mai ademenitor, aşteptându-şi cu mare interes muşteriii, care nu au întârziat să apară. Pofticioşi, copiii nu ştiau ce să-şi cumpere mai întâi din gama variată de dulciuri – mere trase prin caramel, halviţă, vată pe băţ sau cocoşei din zahăr. Dacă la dulciuri s-au mai descurcat, savurându-le cu rapiditate, în cazul jucăriilor au întâmpinat dificultăţi, pentru că negustorii au avut grijă să înşire pe mese o gamă întreagă de la jucării – de la prinţese şi bucătării în miniatură pentru fetiţe până la mitraliere, maşini de poliţie şi roboţi pentru băieţei –, care mai de care mai atrăgătoare pentru cei mici.

Însă comercianţii se plâng că vânzarea nu mai e cea din anii trecuţi, de cele mai multe ori întorcându-se cu aproape toată marfa acasă, pentru a o lua de la capăt la alte bâlciuri. “Eu sunt din Craiova şi merg la toate bâlciurile de la noi din judeţ şi chiar şi în alte părţi, dar ca anul ăsta parcă nu a fost niciodată. Nu mai are lumea bani. Noi nu ştim ce jucării să mai aducem ca să şi vindem, dar părinţii le spun copiilor că nu le mai ia nimic, că au acasă destule. Aşa că în ultimul timp, seara, când facem bilanţul, abia dacă ne scoatem cheltuielile”, a spus Denisa, o comerciantă cam nemulţumită de vânzarea făcută.

Peisajul a fost întregit de nelipsitele tiribombe cu lanţuri, care au reprezentat atracţia celor în căutarea distracţiei la înălţime – şi nu au fost deloc puţini, dar şi de caruselul lângă care aşteptau nerăbdători să le vină rândul cei mai mici dintre petrecăreţi. „Mergem la toate bâlciurile cu tiribomba, pentru că asta e distracţia principală. Cererea este mare, sunt mulţi doritori, iar dacă oamenii sunt mulţumiţi, la fel suntem şi noi. Preţul nu este unul fix, mai negociem – o tură face cinci lei”, a spus un deţinătorul uneia dintre tiribombele amplasate pe stadionul de la Popânzăleşti.

“Măcar astăzi să fie sărbătoare în casele tuturor localnicilor”

Primarul comunei Drăgoteşti s-a arătat în permanenţă interesat de buna desfăşurare a evenimentului, semn că îi apreciază şi îi respectă pe cei cărora le conduce destinele de mai bine de 16 ani. «În fiecare an, în ultima duminică a lunii august, la noi în localitate se sărbătoreşte Ziua Cornului, sărbătoare cu tradiţie. Ideea a fost a părinţilor noştri, care s-au gândit că pădurea noastră, în care creşte un arbust specific acestei zone – cornul – merită o sărbătoare numai a ei. Aşa a apărut Sărbătoare Cornului, care a fost întreruptă timp de câţiva ani, după Revoluţie, şi reluată în urmă cu zece ani. Pe vremuri petrecerea se rezuma doar la muzică şi câteva hore, dar noi am încercat să lăsăm de-o parte toate problemele crizei economice şi am organizat din nou această frumoasă sărbătoare, la care, an de an, se adună sute de persoane din satele comunei noastre, dar şi din împrejurimi. Grătarele sunt pline cu mici, avem şi bere, dar mai ales avem voie bună, aşa că ne vom petrece până târziu, ca să mai uităm, pentru o zi măcar, de toate problemele. Din păcate, nu am putut invita nici un interpret de muzică populară. Faţă de anii trecuţi, acum sărbătorea e mai săracă, oamenii nu au bani, au crescut şi preţurile, iar nevoile s-au acumulat de la o lună la alta, mai ales că au fost scăzute salariile şi pensiile. Măcar astăzi să fie sărbătoare în casele tuturor localnicilor din Drăgoteşti», a mărturisit primarul comunei Drăgoteşti, Dumitru Dincă.

Dumitru Dincă

***

Nici în zi de sărbătoare edilul-şef nu uită de planurile pe care doreşte să le mai pună în aplicare pentru dezvoltarea şi modernizarea comunei pe care o conduce de atâţia ani.

După ce, în urmă cu şase ani, au dus la capăt un proiect finanţat prin fonduri europene pentru alimentarea cu apă a cinci dintre cele şase sate componente ale comunei Drăgoteşti, de această dată în comună se apropie de finalizare un proiect pe Măsura 3.2.2. pentru introducerea canalizării pe o lungime de 14 kilometri. Tot pe Măsura 3.2.2. s-a realizat şi asfaltarea a şase străzi din interiorul localităţii, iar Căminul Cultural a fost reabilitat şi modernizat. Autorităţile locale speră că în acest an vor demara şi lucrările pentru alimentarea cu apă în satul Buzduc.

“Din fericire, în ceea ce priveşte infrastructura, comuna noastră este printre norocoase, nu prea avem probleme din acest punct de vedere. S-a realizat cam tot ce s-a putut, iar în viitorul apropiat avem în plan alte proiecte. Intenţionăm să finalizăm lucrările de introducere a canalizării, de asemenea ne dorim să împădurim, cu fonduri de la mediu, 100 de hectare de teren care sunt supuse degradării. Urmează să depunem proiectul”, a declarat Dumitru Dincă, primarul localităţii Drăgoteşti.