Când am intrat în Poiana Mare, la orele prânzului, după vreo 85 de kilometri pe care trebuie să-i străbaţi de la Craiova ca să ajungi în cea mai mare comună din ţară, pâlcuri mari de oameni se îndreptau către centrul localităţii. Dintr-acolo, frânturi de cântece populare reuşeau să răzbată la mare distanţă, semn că cineva a dat deja tonul petrecerii aşteptând să se mai adune lumea, să se mai însufleţească locul. Semnalul s-a dat în fiecare colţişor al întinsei aşezări, astfel că în cea din urmă duminică din Gustar toate drumurile, potecile şi potecuţele au dus către parcul central, unde s-a sărbătorit, pentru a patra oară, Ziua comunei Poiana Mare. Toţi poienarii au petrecut ieri, de la copii şi tineri la vârstnicii care nu s-au lăsat mai prejos. Uitând acasă grija porumbului din câmp gata de cules ori a zarzavatului numai bun de pus la murat, aceştia au luat cu ei doar voioşia şi zâmbetul de pe buze, alăturându-se alaiului de tineri puşi pe petrecere. De bună seamă, vestea serbării s-a răspândit şi dincolo de graniţele localităţii, astfel că oaspeţii au venit de pretutindeni.
Aşa cum li s-a promis localnicilor din Poiana Mare, de Ziua Comunei aceştia au avut parte de muzică populară, dans alături de artişti locali, dar şi din ţară. Momentele artistice au fost susţinute de elevii unităţilor de învăţământ din comună, coordonate de dascălii lor, dar pe scenă au urcat şi artişti consacraţi ai cântecului popular românesc, în frunte cu Cristi Bănăţeanu şi solişti de muzică uşoară, printre care şi Celia. Spectacolul a fost televizat de la ora 18.00 pe postul de televiziune Favorit TV. Este al patrulea an în care se sărbătoreşte Ziua comunei Poiana Mare, iniţiată de actualul primar, Marin Vintilă. Cu câţiva bani alocaţi de la bugetul local, dar mai mult cu sponsorizările atât de binevenite în vremuri în care buzunarul tuturor românilor s-a strâmtorat, ediţia din acest an vine să păstreze tradiţia, dar şi să aducă ceva nou localnicilor.
«După ce am luat mandatul am hotărât în Consiliul Local ca în ultima săptămână din August să fie serbată Ziua comunei. Încercăm de fiecare dată să aducem ceva nou. De exemplu, anul trecut a venit Ansamblul „Maria Tănase”, iar anul acesta am invitat echipa de interpreţi cu televiziunea Favorit. Oamenii se bucură să vadă artişti pe care-i ştiu doar de la televizor. Ştiu că este o perioadă tulbure din punct de vedere financiar, dar avem norocul de a primi în fiecare an sprijinul sponsorilor. Cei mai mulţi bani vin din partea lor pentru organizarea evenimentului», spune Marin Vintilă, primarul localităţii Poiana Mare.
„Liber la sărbătoare”
Nu am putut să nu remarcăm noua înfăţişare a centrului comunei, primenit în primăvara acestui an, numai bine pentru petrecerea de ieri. Toate unităţile publice din acest perimetru s-au înnoit, iar aleile pavate, cu bănci la umbra copacilor, artezienele din care ţâşneşte necontenit apă limpede, răspândind stropi răcoritori în jurul său, dau o alură deosebită locului. Toate acestea ne-au făcut pe noi, dar şi pe oamenii veniţi din împrejurimile localităţii să zăbovim mai mult în zonă. Dacă aţi ajuns la Ziua comunei era musai să faceţi un tur printre comercianţii care străjuiau aleile parcului de o parte şi de alta, fără să vă lăsaţi descurajaţi de faptul că oricât v-aţi fi lungit ochii nu puteaţi vedea capătul culoarului aglomerat. Imposibil să nu vă fi atras vreun chilipir pe care să-l luaţi ca suvenir, merele caramelizate sau vata de zahăr, pe la care se opreau toţi trecătorii, mai ales cei mici. Epuizaţi de forfota continuă şi de soarele arzător, puteaţi poposi sub umbrele, la mesele curând umplute de mici perpeliţi pe grătar şi bere rece. Ospăţul v-ar fi redat forţele cât să încingeţi şi o horă la începerea spectacolului folcloric. Aşa au şi făcut cei mai mulţi dintre oamenii veniţi la Poiana Mare, petrecând o zi de duminică într-un mod cum nu se putea mai agreabil. „Mai uităm şi noi de griji. În fiecare zi muncim şi iar muncim, măcar azi să avem şi noi liber la sărbătoare”, spune un localnic.
Diplomă de Cetăţean de Onoare înmânată de autorităţile locale
Festivitatea a căpătat pentru câteva momente un aer solemn, fiind invocat numele căpitanului Ştefan Claudiu Dragnea, de 31 de ani, din Poiana Mare, românul care s-a aflat alături de alţi şase militari israelieni în elicopterul prăbuşit, anul trecut, în judeţul Braşov. «La aproape un an de la accidentul aviatic în care şi-a pierdut viaţa căpitanul de aviaţie Ştefan Claudiu Dragnea, din Poiana Mare, s-a luat hotărârea în Consiliului Local ca în deschiderea evenimentului de azi să fie înmânată post-mortem o diplomă de Cetăţean de Onoare al comunei Poiana Mare. Merită recunoştinţa noastră, pentru că era un om deosebit, ca şi familia din care face parte, un tânăr care mai avea multe de spus», a explicat Marin Vintilă.
„Localnicii merită tot ceea ce le-am pregătit azi”
Nu mare ne-a fost mirarea să vedem sute de oameni venind în parcul central, căci aşa e în fiecare an, lumea vine cu drag să vadă în realitate artişti de muzică populară pe care-i îndrăgeşte, dar pe care îi ştie doar de la televizor. Trăgând linie şi socotind, Ziua comunei Poiana Mare a fost un eveniment reuşit. Graţie oamenilor deschişi şi cu poftă de petrecere, graţie ospăţului cu mici şi bere, acordurilor de muzică populară care au răsunat până seara târziu, a IV-a ediţie a evenimentului va fi povestită pe la porţi mult timp de aici înainte. Până la anul, poate, când actualul primar susţine că va păstra tradiţia dacă va fi reales de poienari. „Anul viitor sunt alegeri locale. Îmi voi depune candidatura, iar dacă voi rămâne la Primărie, tradiţia sărbătorii din ultima duminică a lunii august va continua şi va aduce, sper, din ce în ce mai multe bucurii localnicilor din Poiana Mare, cărora le urez tot binele din lume, pentru că sunt oameni harnici şi merită tot ceea ce le-am pregătit azi”, a mai spus primarul de la Poiana Mare.
***
Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean:
„Fiind zi de sărbătoare în cea mai mare comună din ţară, transmit salutul meu şi al Consiliului Judeţean Dolj primarului Marin Vintilă, care păstrează tradiţia sărbătorii şi în acest an, dar şi localnicilor, oameni renumiţi prin hărnicia lor. Viaţă lungă, sănătate şi împliniri tradiţionalilor cultivatori de legume, care sper să regăsească pe viitor preocupările de dinainte de ’89, când duceau pe pieţele din Vest cantităţi imense de tomate, în special!”.
***
Poiana Mare, dincolo de sărbătoare
- Localnicii au un motiv întemeiat de mâhnire: alimentarea cu apă şi canalizarea nu s-au făcut încă pe raza comunei, deşi aceste utilităţi sunt necesare în oricare gospodărie. Legat de această nemulţumire, Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, le-a dat o veste bună oamenilor chiar de Ziua comunei. „Poiana Mare este o localitate cu mari şanse ca în următoarea perioadă, prin Masterplanul de alimentare cu apă şi canalizare, să beneficieze de o investiţie importantă, de 11 milioane de euro, destinaţi celor peste 40 km de infrastructură pentru alimentarea cu apă şi altor peste 40 km pentru canalizare. De asemenea, lucrările vor consta şi în forarea de puţuri şi racordarea la o staţie de epurare a apei. În acest fel vom aduce civilizaţia mai aproape de cetăţeni”, a declarat Ion Prioteasa, care şi-a manifestat interesul şi pentru reglarea unui alt inconvenient major cu care se confruntă oamenii din localitate, renumiţi producători de legume – valorificarea slabă a producţiei. Ion Prioteasa a vorbit despre posibilitatea preluării de către o societate comercială a produselor şi chiar de construirea unei fabrici de conserve de legume în zonă.
- Parcul central, acolo unde s-a organizat Ziua comunei, are mari şanse să fie renovat anul viitor. Autorităţile locale intenţionează să-l aducă pe aceeaşi line cu centrul, a cărui înfăţişare s-a schimbat radical începând cu această primăvară. „Din primăvară încoace am reamenajat centrul, dar nu am putut interveni în parc deoarece spaţiul se afla în litigiu. Acesta este motivul pentru care nu am făcut nici o investiţie şi ne-am rezumat doar la lucrări de întreţinere. Sper ca anul viitor, dacă se dă o hotărâre judecătorească definitivă, să intrăm şi aici pentru a pune la punct şi acest obiectiv”, a declarat Marin Vintilă.
- Autorităţile locale au în plan asfaltarea drumurilor comunale pe o distanţă considerabilă. În acest sens a fost depus un proiect la Ministerul Dezvoltării, aşteptându-se acum finanţarea. „Am depus un proiect pentru asfaltarea a 34 km de drumuri şi sper să primească finanţare. La nivelul ministerului de resort a obţinut toate aprobările în urma evaluărilor”, spune primarul localităţii Poiana Mare.
FELICITARI DLUI PRIMAR , SI LA ANUL CARE VINE SA FIE SI MAI BINE
Comments are closed.