Premierul Pakistanului, Nawaz Sharif, şi-a anunţat demisia după ce Curtea Supremă de la Islamabad a decis că acesta nu mai are dreptul să ocupe funcţii publice, în urma implicării sale într-un scandal de corupţie care vizează familia sa, informează BBC News online.
“În urma verdictului, Nawaz Sharif şi-a dat demisia” din funcţia de prim-ministru, se afirmă într-un comunicat al Cabinetului premierului. Sharif a preluat funcţia de prim-ministru în iunie 2013. Acesta a mai fost premier în două rânduri, în perioada noiembrie 1990 – iulie 1993, şi între februarie 1997 şi octombrie 1999, atunci când a fost răsturnat de la putere în urma unei lovituri de stat.
Încă nu este clar cine îi va urma lui Sharif la şefia Guvernului de la Islamabad, însă printre posibili succesori se numără şi fratele său, Shehbaz.
Justiţia pakistaneză a deschis o anchetă privind averea familiei premierului, după ce documentele Panama Papers au relevat legături între copiii lui Sharif şi mai multe firme offshore. Nawaz Sharif susţine că este nevinovat. Verdictul a fost aprobat în unanimitate de către cei cinci membri ai Curţii Supreme.
Ejaz Afzal Khan, unul dintre judecătorii Curţii Supreme, a declarat că Sharif nu mai este “eligibil să fie un membru onest al Parlamentului”. Curtea Supremă a ordonat autorităţilor să-l pună sub acuzare pe Sharif şi mai multe rude ale sale. Procesul ar trebuie să dureze aproximativ şase luni, potrivit judecătorilor Curţii, potrivit agenţiei de ştiri Dpa. Curtea a mai cerut Comisiei Electorale să-l demită pe Sharif din funcţia de parlamentar.