Şedinţă CSAT pentru prezentarea Planului de Înzestrare a Armatei, anunţată pentru marţi

0
182

Şedinţa CSAT în care va fi prezentat Planul de Înzestrare a Armatei Române pentru perioada 2017-2026 va avea loc marţi, ora 15.00, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

csatÎn contextul şedinţei CSAT, convocată pentru ziua de marţi, preşedintele Klaus Iohannis a avut miercuri, la Palatul Cotroceni, o întâlnire cu ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, despre Planul de înzestrare a Armatei României 2017 – 2026. În cadrul întrevederii, ministrul Apărării Naţionale i-a prezentat şefului statului Planul de înzestrare, care prevede implementarea angajamentului politic asumat în anul 2015 de către toate partidele politice de a aloca 2% din PIB sectorului Apărării pentru 10 ani, începând cu acest an.

           Ministrul Apărării a anunţat miercuri că programul de înzestrare a Armatei vizează opt proiecte majore, în valoare fiecare de peste 100 milioane de euro, privind achiziţia de corevete multifuncţionale, sisteme de instalaţii mobile de lansare rachetă antinavă, modenizarea maşinilor de luptă MLI 84 M, transportor blindat pentru trupe 8×8 şi 4×4, sisteme C4I cu capabilităţi de integrare Istar, sisteme de rachetă sol-aer cu bătaie mare ASAM, sistem integrat de arme SHORAD, sistem lansator multiplu de rachete cu bătaie mare.

           Potrivit lui Ţuţuianu, în prezent MApN derulează şapte programe, astfel: un program avion multirol, în care nouă avioane au fost recepţionate, ultimele trei vor veni până la sfârşitul anului, iar în anul 2018 escadrila va fi operaţională, transportor blindat pentru trupe 8×8 Piranha 3 C – 31 de bucăţi pentru încadrarea unităţilor brigăzii multinaţionale, sistem batalion Larom, sistem integrat de securitate pentru obiectivele militare Sisom, sistem de rachetă antitanc portabil, radar tridimensional cu distanţă mare de descoperire mobil TPS 77 şi modernizarea elicopterelor IAR 330 L. Ministrul Apărării a menţionat că în 2017 MApN va achiziţiona 30 de autobuze şi 70 de microbuze.