Burse europene pentru 170 de doctoranzi şi post-doctoranzi

0
378

Vineri, 25 iulie a.c., la Hotelul Bavaria din Craiova s-a desfăşurat seminarul comun cu tema „Managementul cercetării şi leadership-ul academic în programele de cercetare doctorală şi postdoctorală din România “. Seminarul este parte a activităţilor ce se desfăşoară în cadrul proiectului strategic „Burse Universitare în România prin Sprijin European pentru Doctoranzi şi Post-doctoranzi (BURSE DOC-POSTDOC)”. Timp de 18 luni, cât este perioada de implementare a proiectului, 80 de doctoranzi şi 90 de post-doctoranzi din cadrul celor patru universităţi partenere (Universitatea din Craiova, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea din Bucureşti şi Universitatea de Vest din Timişoara) primesc lunar burse în valoare de 1.800 lei, respectiv 3.700 de lei.

La eveniment au participat reprezentanţi ai partenerilor instituţionali ai proiectului: Universitatea din Craiova (în calitate de lider de proiect), Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea din Bucureşti şi Universitatea de Vest din Timişoara. În cadrul seminarului au fost abordate teme ce se circumscriu obiectivelor specifice propuse prin proiect, concentrate în două sesiuni. Prima sesiune vizează “Programele de cercetare doctorală în România: guvernanţă instituţională şi leadership academic” (alocuţiuni: “Managementul cercetării doctorale în România: organizare, structură şi guvernanţă instituţională”, “Platformele de cercetare online şi bazele de date internaţionale: acces, inovare şi dezvoltare”, “Cooperarea naţională şi internaţională: abordări inovative în cercetarea doctorală”, “Etica şi buna conduită în activitatea de cercetare şi publicare: principii, standarde, dispoziţii legale”). De asemenea, în sesiunea a doua s-a vorbit despre “Programele de cercetare postdoctorală din România: management, monitorizare şi evaluare a rezultatelor cercetării” (alocuţiuni: „Sprijin şi resurse instituţionale în activitatea de cercetare şi publicare – stadiul implementării activităţii A7 în cadrul proiectului”, „Cercetarea ştiinţifică doctorală şi postdoctorală la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu în viziunea programului Orizont 2020”, „Managementul şi monitorizarea rezultatelor cercetării: indexarea şi listarea în bazele de date internaţionale”, „Factorii bibliometrici de evaluare şi indexare a rezultatelor cercetării: impact şi evaluare”).

Patru universităţi sunt partenere în proiect

Proiectul strategic „Burse Universitare în România prin Sprijin European pentru Doctoranzi şi Post-doctoranzi (BURSE DOC-POSTDOC)” a fost câştigat prin competiţie naţională în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară nr. 1 „Educaţie şi formare profesională în sprijinul creşterii economice şi dezvoltării societăţii bazate pe cunoaştere”, Domeniul major de intervenţie 1.5. „Programe doctorale şi post-doctorale în sprijinul cercetării”. Bugetul total eligibil al proiectului este de 12.990.217 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă aprobată este de 12.730.412,66 lei. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013. Durata de implementare a proiectului este de 18 luni, partenerii instituţionali în cadrul acestuia fiind Universitatea din Craiova (în calitate de lider de proiect), Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea din Bucureşti şi Universitatea de Vest din Timişoara. Obiectivul general al proiectului constă în îmbunătăţirea programelor de cercetare doctorală şi post-doctorală prin acordarea de sprijin financiar şi instituţional pentru participarea doctoranzilor şi cercetătorilor post-doctorat la astfel de programe, ca modalităţi de creştere a atractivităţii pentru iniţierea şi dezvoltarea unei cariere în cercetare. Proiectul îşi propune două obiective specifice: îmbunătăţirea participării, creşterea atractivităţii şi motivaţiei pentru cariera în cercetare prin sprijinirea financiară, instituţională şi ştiinţifică a doctoranzilor şi cercetătorilor post-doctorat; şi dezvoltarea reţelelor între universităţi, centre de cercetare şi întreprinderi şi consolidarea legăturilor dintre învăţământul superior, cercetare şi mediul de afaceri.

1.800 lei pentru doctoranzi şi 3.700 lei pentru postdoctoranzi

Grupul þintã din cadrul proiectului este format din 80 de doctoranzi (din care 30 de doctoranzi ai Universitãţii din Craiova) şi 90 de cercetãtori postdoctorat (din care 40 de cercetãtori postdoctorat ai Universitãţii din Craiova) de la nivelul celor patru parteneri instituþionali pentru urmãtoarele domenii de cercetare: tehnologiile societãţii informaţionale, energie, mediu, sãnãtate, agriculturã, securitatea şi siguranţa alimentelor, bio-tehnologii, materiale, produse şi procese inovative, spaţiu şi securitate şi cercetãri socio-economice şi umaniste. Pe durata proiectului doctoranzii şi postdoctoranzii vor beneficia de sprijin financiar pentru cercetare, concretizat în burse lunare de 1.800 lei (pentru doctoranzi) şi 3.700 lei (pentru postdoctoranzi), precum şi de posibilitatea de a efectua stagii de mobilitate interna şi internaţionalã în institute de cercetare şi universitãţi din Uniunea Europeanã. De asemenea, cercetãtorii vor beneficia de sprijin financiar pentru participarea la conferinţe, seminarii internaţionale legate de obiectul cercetării, în spaţiul UE sau în România.