Canicula pune serviciile medicale în gardă

0
105

Doljul se află, astăzi, sub atenţionare cod portocaliu de caniculă. În aceste condiţii, serviciile medicale de urgenţă sunt în alertă, pregătite să intervină în situaţia în care mercurul din termometre va continua să urce. Autorităţile sanitare au solicitat deja serviciilor de ambulanţă să alerteze echipajele şi să le suplimenteze acolo unde numărul solicitărilor este în creştere. Acestea sunt pregătite să acorde îngrijiri medicale celor care acuză probleme de sănătate provocate de căldura înăbuşitoare. Pentru a evita totuşi apariţia unor astfel de incidente, specialiştii îi sfătuiesc pe doljeni să respecte o serie de recomandări venite din partea medicilor.

 Căldura insuportabilă din aceste zile le dă mari bătăi de cap craiovenilor. Mercurul din termometre a urcat ieri până la 35 de grade Celsius la umbră, iar disconfortul termic s-a resimţit din plin. Sufocaţi de caniculă, cardiacii şi bătrânii, în special, au solicitat ajutorul medicilor după ce li s-a făcut rău în propria locuinţă. De altfel, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au cerut serviciilor de ambulanţă să activeze planul de măsuri care se impune în perioadă de caniculă. Şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) trebuie să colaboreze cu autorităţile locale pentru amenajarea punctelor de asistenţă a populaţiei în caz de nevoie. În acest sens, în cadrul primăriilor, farmaciilor, în dispensare, şcoli sau centre comerciale pot fi  identificate, amenajate şi marcate spaţii cu aer condiţionat unde se poate distribui apă populaţiei.

În plus, inspectorii DSP trebuie să verifice condiţiile de asigurare a asistenţei medicale în unităţile sanitare, respectiv asigurarea stocurilor de medicamente de urgenţă, în special a medicamentelor pentru patologiile determinate sau agravate de caniculă, funcţionalitatea generatoarelor de rezervă şi asigurarea rezervelor de apă proprii ale unităţilor sanitare.

Trebuie evitată expunerea prelungită la soare

Pentru ca populaţia să suporte mai uşor temperaturile caniculare şi pentru a evita apariţia unor incidente, specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj au lansat şi ei o serie de recomandări. În primul rând, zilnic trebuie consumate lichide, între 1,5 şi 2 litri, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioada de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă la fiecare 20 de minute. Sfatul este însă acela de a evita băuturile alcoolice – inclusiv berea sau vinul –, care favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Nu sunt recomandate nici băuturile cu conţinut ridicat de cofeină – cafea şi cola – sau de zahăr, aşa cum ar fi băuturile răcoritoare carbogazoase, care sunt diuretice.

În schimb, trebuie consumate cât mai multe fructe şi legume proaspete, întrucât conţin o cantitate mare de apă. De asemenea, este de evitat expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00. În situaţia în care locuinţa este prevăzută cu aparat de aer condiţionat, acesta trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 de grade Celsius.

Avertisment pentru bolnavi

La fel de importante sunt şi indicaţiile pentru persoanele vârstnice şi cele cu afecţiuni cronice. Pentru acestea medicii recomandă evitarea, pe cât posibil, a plimbărilor în perioadele de vârf ale caniculei sau, dacă este absolut necesar, să folosească îmbrăcăminte uşoară din materiale vegetale şi o pălărie de protecţie împotriva soarelui. De asemenea, persoanele care suferă de anumite afecţiuni trebuie să continue tratamentul, conform indicaţiilor medicului. Este foarte important ca în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.

Potrivit specialiştilor DSP Dolj, şi angajatorii ar trebui ca, în perioadele de caniculă, să asigure condiţii pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor.

De asemenea, pentru ameliorarea condiţiilor de muncă se recomandă reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static şi alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite.

Atenţie la caniculă şi la toxiinfecţiile alimentare!

În plus, medicii avertizează că, în această perioadă cu temperaturi ce vor depăşi, astăzi, 35 de grade Celsius, riscul apariţiei unor toxiinfecţii alimentare creşte, motiv pentru care recomandă atenţie la achiziţionarea alimentelor şi la modul de preparare a acestora.

În zilele caniculare orice aliment poate deveni o sursă de infecţie, în special carnea şi produsele din carne, laptele şi produse din lapte şi chiar şi legumele şi fructele dacă sunt consumate fără a fi bine spălate în prealabil. Bolile digestive grave şi toxiinfecţiile alimentare se manifestă, în general, prin febră mare, dureri abdominale şi de cap, însoţite de vărsături. În aceste condiţii, sfatul este ca, încă de la primele simptome, pacientul să se adreseze de urgenţă medicilor. Pentru a preveni îmbolnăvirea, este necesară respectarea unor reguli de igienă minimale, cum ar fi spălatul pe mâini.

Produsele alimentare trebuie cumpărate numai din locuri sau spaţii înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, pentru că le oferă garanţia unor produse sigure, care sunt controlate şi care sunt depozitate în condiţii corespunzătoare de temperatură şi igienă. Odată cumpărate, produsele trebuie să fie ţinute o perioadă cât mai scurtă la temperatura camerei. Produsele decongelate nu se recongelează pentru fi preparate sau consumate ulterior.