Ro-Win: Peste 3.500 de români din diaspora, interesaţi să revină în ţară şi să înceapă o afacere

0
391

Peste 3.500 de români din diaspora s-au arătat interesaţi până acum de proiectul de finanţare nerambursabilă Ro-Win şi doresc să revină şi să îşi deschidă o afacere în ţară, după cum arată datele proiectului, parte a programului Diaspora Start-Up, finanţat de Uniunea Europeană şi Guvernul României prin Programul Operaţional Capital Uman (POCU) 2014 – 2020.

Conform datelor prezentate, peste 25% dintre aceştia locuiesc în Marea Britanie, ceea ce arată că Brexitul reprezintă o preocupare reală pentru emigranţi; peste 50% dintre românii care vor să se întoarcă au vârste cuprinse între 26 şi 35 de ani, iar 36% dintre cei înscrişi în program provin din zona Moldovei, urmaţi la mare distanţă de Transilvania (17%). HORECA şi IT sunt principalele domenii în care românii din diaspora vor să îşi înceapă o afacere, urmate de servicii şi domeniile creative. Potrivit datelor preliminare, Iaşi este oraşul din care provin cei mai mulţi antreprenori înscrişi în program.

“Cu două săptămâni înainte de închiderea înscrierilor, Ro-Win anunţă primele cifre ale proiectului ce face parte din programul de finanţare nerambursabilă Diaspora Start-up. Ultimele înscrieri se mai pot face până pe 14 iulie pe www.ro-win.ro. Peste 3.500 de români din diaspora s-au arătat interesaţi de pornirea unei afaceri în ţară. Deşi întoarcerea în România nu este obligatorie, cei mai mulţi şi-ar dori să revină cel puţin pentru o perioadă de câţiva ani. Cei mai mulţi înscrişi locuiesc în Marea Britanie de cel puţin un an şi depăşesc 25 de procente din total. Brexit-ul este o preocupare tot mai mare pentru emigranţii români din Regatul Unit, aşa că îi atrage oportunitatea de a porni o afacere cu fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană. Alte ţări cu procente mari ale înscrişilor sunt Germania şi Italia (cu aproximativ 12% fiecare)”, se arată într-un comunicat de presă.

În ceea ce priveşte vârsta, 50% dintre înscrişi au între 26 şi 35 de ani. Segmentul 26 – 30 de ani reprezintă 26% din total, în timp ce 24% dintre români au între 31 şi 35 de ani. Doar 8% dintre cei înscrişi au peste 45 de ani. Aproape două treimi dintre înscrişi sunt femei, în timp ce doar 37% sunt bărbaţi, precizează sursa citată.

Iaşi este oraşul din care provin cei mai mulţi antreprenori înscrişi în programul Ro-Win, cu 7% din total. Următoarele oraşe sunt Bacău (3,5%), Timişoara (3,2%), Galaţi (2,5%) şi Constanţa (2,3%). În total, 57% dintre înscrişi provin din mediul urban şi doar 43% din mediul rural. Mai mult, peste 70% dintre românii din diaspora care vor să pornească o afacere în România au studii superioare – 62% au absolvit o facultate, 10% au făcut un masterat şi 1% au o diplomă de doctorat. Înscrierile în programul Ro-Win sunt deschise până pe 14 iulie 2018, timp în care românii din diaspora pot aplica pentru a-şi transforma ideea de afacere în realitate.

“Pentru a obţine finanţările în valoare totală de până la 1.260.000 de euro puse la dispoziţie prin program, aplicanţii trebuie să parcurgă şi un curs online de antreprenoriat, oferit gratuit de Ro-Win. La finalul acestui curs, aplicanţii vor realiza un plan de afaceri. Momentan, doar 10% dintre cei înscrişi au finalizat acest curs de antreprenoriat şi aproximativ 200 lucrează în mod activ la planul de afaceri”, se arată în comunicatul citat.

Toţi absolvenţii vor putea obţine o finanţare europeană nerambursabilă Diaspora Start-up. În urma selecţiei planurilor de afaceri şi a interviurilor, 36 dintre absolvenţii cursului vor primi granturi a câte 35.000 de euro, la care se adaugă servicii de mentorat şi consiliere în valoare de peste 10.000 de euro. Detalii suplimentare sunt disponibile pe www.ro-win.ro.

Ro-Win – Succes în România este un proiect de finanţare nerambursabilă şi suport de peste 45.000 de euro, parte a programului Diaspora Start-Up, finanţat de Uniunea Europeană şi Guvernul României prin Programul Operaţional Capital Uman 2014 – 2020. (Sursa: Agerpres)