Filmul câştigător al Ursului de Aur la Berlinale 2017 va rula la Cinema Patria

0
197

„Despre trup şi suflet” / „Testrol es lelekrol”, marele câştigător al Festivalului Internaţional de Film de la Berlin din acest an, va fi distribuit în cinematografe începând cu data de 30 iunie. România este prima ţară, după Ungaria, unde filmul va fi lansat. În avanpremieră, a rulat la Cluj la TIFF 2017, cu două proiecţii sold out. La Craiova, filmul va putea fi văzut la Cinema Patria, în patru proiecţii speciale: sâmbătă, 1 iulie, şi duminică, 2 iulie, de la ora 16.00; luni, 3 iulie, şi marţi, 4 iulie, de la ora 18.00.

filmLa Berlinale, acolo unde a fost primit cu entuziasm atât de presă şi juriu, cât şi de public, „Despre trup şi suflet” a fost premiat cu patru trofee: Ursul de Aur pentru cel mai bun film, Menţiunea specială a juriului ecumenic pentru un film din competiţie, Premiul FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Criticilor de Film) pentru cel mai bun film din competiţie şi Premiul cititorilor cinefili ai Berliner Morgenpost. Filmul a fost declarat marele câştigător şi al celei de-a X-a ediţii Sydney Film Festival, cel mai important festival de film din Australia, premiul fiind acordat anual celui mai „îndrăzneţ şi curajos film de actualitate”.

«„Despre trup şi suflet” (regia: Ildiko Enyedi) este o poveste de dragoste atipică, între doi introvertiţi care descoperă, printr-o întâmplare, că au acelaşi vis în fiecare noapte. Endre este directorul financiar al unui abator unde Maria este transferată pentru a se ocupa de controlul calităţii. Un incident intern îl determină pe Endre să aducă un psiholog care să intervieveze angajaţii. Află astfel că, în fiecare noapte, ei doi visează acelaşi vis. Ceea ce la început părea să fie o întâmplare se transformă într-o frumoasă poveste despre emoţie şi iubire dar, mai ales, despre doi oameni care învaţă să-şi exprime adevăratele sentimente, în ciuda barierelor pe care şi le-au impus ei înşişi» – potrivit sinopsisului filmului.

Chiar înainte de a anunţa marele câştigător al Ursului de Aur la Berlinale 2017, preşedintele juriului din acest an, Paul Verhoeven, a declarat publicului că „On Body and Soul” este un film despre „doi oameni conectaţi într-un mod uimitor. Juriul s-a îndrăgostit de acest film nu doar pentru măiestria cu care este făcut, ci, mai ales, pentru că ne aminteşte de un cuvânt pe care îl folosim cu prea mare uşurinţă în ziua de azi: compasiunea”.