„PELENDAVA 16”, Ziua 1: Colete suspecte, detonate în parcarea Sălii Polivalente

0
70

exercitiu (4)[KGVID]https://www.cvlpress.ro/wp-content/uploads/2016/06/Pelendava-16.flv[/KGVID]
O valiză suspectă, abandonată în parcarea din fa
ţa Sălii Polivalente din Craiova, pune pe jar forţele de intervenţie. În sunete de sirene, îşi fac apariţia în zonă zeci de maşini de intervenţie ale Jandarmeriei, Poliţiei, Pompierilor, dar şi de la SRI – Direcţia Judeţeană Dolj. Perimetrul este izolat, specialiştii pirotehnişti detonează valiza, însă, între timp, este anunţată o maşină-capcană în apropiere. De această situaţie se ocupă SRI, cu roboţelul specializat în extragerea şi distrugerea coletelor suspecte, şi totul se încheie fără victime. Acestea au fost scenariile primei zile din cadrul exerciţiului de antrenament PELENDAVA 16, pentru verificarea modului de reacţie şi intervenţie a forţelor anti-teroriste, dar şi cooperarea inter-instituţională, întreg exerciţiul desfăşurându-se în prezenţa reprezentanţilor administraţiei publice locale şi judeţene, dar şi a prefectului de Dolj, care este preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Structurile din Dolj, componente ale Sistemului Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului din România, au acţionat, ieri, împreună, în parcarea Sălii Polivalente din Craiova, în cadrul celui mai amplu exerciţiu de antrenament organizat în Oltenia pe această linie, sub numele „PELENDAVA 16”.exercitiu (2)

Astfel, în jurul orei 10.00, a fost primit un apel pe SUAU 112 prin care un cetăţean sesizează prezenţa unui colet suspect în parcarea Sălii Polivalente din Craiova. În urma apelului, la faţa locului a ajuns un echipaj de la Secţia 1 Poliţie Craiova, a evaluat situaţia şi a „dat alarma”. Au ajuns rapid în zonă echipaje de jandarmi care au izolat perimetrul pentru interzicerea pătrunderii persoanelor neautorizate, au sosit pompieri şi echipaje de prim-ajutor de la ISU Dolj, dar şi „mascaţii”, împreună cu echipa pirotehnică de la Serviciul de Acţiuni Speciale al IPJ Dolj. Echipat cu un costum special de protecţie, care cântăreşte 60-75 kg, specialistul Poliţiei verifică valiza suspectă şi, pentru a nu apărea surprize, aceasta este detonată controlat. În acest timp, un alt apel sosit pe 112 anunţă o maşină-capcană, în aceeaşi zonă. Este izolată şi maşina suspectă, în parcarea Sălii Polivalente făcându-şi apariţia echipele de intervenţie ale Direcţiei Judeţene Dolj a SRI. Dotaţi cu un roboţel coordonat de la distanţă, care poate ridica şi transporta obiectele considerate periculoase, astfel încât să se evite pierderea de vieţi omeneşti, reprezentanţii SRI Dolj au distrus şi cel de-al doilea colet suspect. Au trecut apoi criminaliştii la treabă, pentru a identifica materialele aflate în cele două colete.exercitiu (6)

Totul s-a derulat conform programului, acesta fiind primul exerciţiu combinat, de asemenea amploare, desfăşurat pe linia prevenirii şi combaterii actelor de terorism. Organizatorii, cele două unităţi de jandarmi din Craiova, au precizat că scenariile încearcă să fie cât mai aproape de realitate, pentru verificarea capacităţii de reacţie într-o situaţie reală. „Toate structurile au acţionat foarte bine, misiunile fiind îndeplinite cu succes”, a concluzionat comandantul IJJ Dolj, general de brigadă Constantin Florea.

Astăzi, activităţile continuă la sediul Tribunalului Dolj, de la ora 14.00, iar cetăţenii aflaţi în zonă sunt rugaţi să respecte indicaţiile forţelor de ordine.

În exerciţiul „PELENDAVA 16” sunt angrenate structuri din cadrul M.A.I. – Direcţia Generală Management Operaţional a M.A.I., Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dolj, Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţa al Judeţului Dolj, Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova, Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă Dolj, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale Dolj, specialişti din cadrul Serviciului Român de Informaţii, D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Craiova, precum şi procurori din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Timişoara – Circumscripţia Teritorială Craiova.