După ce, anul acesta, i-a pus față în față cu publicul craiovean pe jurnalistul Ion Cristoiu, diplomatul Sergiu Celac, muzicianul Mădălin Voicu și profesorul Adrian Năstase, Teatrul Național „Marin Sorescu” se pregătește să primească la Întâlnirile „SpectActor” un invitat cu totul special. Este vorba despre Ioan Holender, cel mai longeviv director al Operei de Stat din Viena, care a condus instituția timp de peste 18 ani, actualul director artistic al Festivalului Internațional „George Enescu” de la București.
Anunțul a fost făcut recent de managerul teatrului craiovean, Mircea Cornișteanu. „Vom fi foarte onorați să îl primim pe Ioan Holender, celebrul director al Operei vieneze”, s-a exprimat acesta. «L-am contactat la Viena și a acceptat ca în luna septembrie, chiar când se va desfășura ediția 2015 a Festivalului „Enescu”, să găsească o duminică dimineață pentru noi. Ne-a promis că vine», a mai spus Cornișteanu
Ioan Holender (n. 18 iulie 1935) a părăsit Timișoara, orașul natal, după ce a fost exmatriculat de la Politehnică, din cauza unui discurs în timpul revoltei studenților din 1956. Pe când avea doar 24 de ani, s-a stabilit împreună cu tatăl său la Viena, unde mama sa locuia deja. Imediat s-a înscris la Conservatorul de Stat din Viena, studiind muzica clasică între 1960 și 1962, după care a început să cânte ca bariton la teatrele de operă din Viena, Klagenfurt și Sankt Polten (1962 -1966). Din 1966 a devenit agent de impresariat artistic și manager muzical la Agenția de teatru „Starka”, pe care a făcut-o faimoasă în lumea artistică și pe care a preluat-o după câtva timp, devenind „Agenția de impresariat artistic Holender”.
În 1988 a fost numit secretarul general al Operei din Viena şi al Volksoper (Opera pentru popor), iar în 1992 – manager general al celor două instituţii. A fost director al Operei de Stat din Viena între 1 aprilie 1992 și 30 august 2010, fiind director al celebrei instituții pentru cea mai lungă perioadă din istoria Operei vieneze. Din 2007 este președinte și director artistic al Festivalului Internațional „George Enescu” de la București. Este membru de onoare al Academiei Române, Doctor Honoris Causa al mai multor universități din țară și străinătate și Cetățean de Onoare al mai multor orașe, între care Timișoara și Cluj-Napoca. În 2010 a primit Medalia de Onoare în aur a orașului Viena.
«În octombrie, la Întâlnirile „SpectActor” va veni o altă mare personalitate de data aceasta a medicinei românești, prof. Ioanel Sinescu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davilla” din București și un mare urolog», a mai anunțat managerul Naționalului craiovean Mircea Cornișteanu. Întâlnirile „SpectActor” reprezintă un eveniment cultural inițiat în anul 2009 de Teatrul Național din Craiova. În cadrul acestuia sunt programate conferințe și discuții cu publicul ale unor personalități din lumea culturală românească. Între cei care au conferențiat până în prezent se regăsesc Ion Caramitru, Radu Beligan, Solomon Marcus, Răzvan Theodorescu, Matei Vișniec, Gabriela Adameșteanu, ASR Radu al României, Dan Grigore, Cristian Țopescu, George Banu, Adrian Cioroianu, Dan C. Mihăilescu, Dorel Vișan, Emil Constantinescu, Dumitru Radu Popescu, Lucian Boia, Nae Caranfil, Cristian Tudor Popescu ș.a.